Close

Een autistische serie: Atypical

Misschien heb je de serie al bekeken, misschien ook niet. Autistisch is het in ieder geval! Netflix kwam een aantal maanden terug met een serie over de autistische Sam. Deze 18-jarige jongen is het boegbeeld van Atypical.

Atypical

In deze serie zie je zijn familie en hoe deze op hem reageren. Soms heel beschermend en anders heel vrij. Ook zijn werk komt langs en vele aspecten die te maken hebben met autisme. Hier een kleine opsomming:

 • Sam kan niet shoppen, door het vele geroezemoes en de felle lichten.
 • Sam kan niet goed tegen veranderingen.
 • Sam kan boos worden.
 • Sam kan zijn grenzen niet goed aangeven.
 • Sam neemt dingen letterlijk.

Is het een herkenbare serie voor iemand met autisme?

Dit zijn de eerste dingen die bij mij opkomen. Waarvan ik delen ervan bij mijzelf herken. Netflix heeft naar mijn inziens de serie kloppend gemaakt. Alleen het idee van autisme, is voor iedereen anders. Niemand is zoals deze Sam. En andersom ook niet. Autisme is zo divers. Laten we eens gaan kijken naar de hoofdlijn van de serie. Op regelmatige basis komt Sam bij zijn psychologe. Hierin gaat het over relaties. Sam wilt graag een vriendinnetje. Je kan je voorstellen, dat dit niet altijd goed gaat. Hier komt nog een lijstje met waarom:

 • Sam is altijd eerlijk.
 • Sam heeft een obsessie.
 • Sam is niet altijd even handig sociaal.
 • Sam is een slimme lijstjesmaker en altijd precies.

Door al deze negen punten komt het stereotype er goed uit. De serie is gemaakt in een grappige opzet. Wat heel prettig is om naar te kijken en waarvan ik moet lachen. Dat zelfs ik denk: dat doe je toch niet? Maar, ja hoor, Sam doet het echt.

Seizoen 2

De meningen over de serie zijn erg verdeeld. Sommige vinden dat de serie teveel doorslaat. Ik zie het als een positiviteit. Eindelijk is er een serie die echt ingaat op autisme en hoe de wereld van zo iemand eruit ziet. Daarnaast is niemand gelijk en is dit personage dus ook fictief. Momenteel is er groen licht gegeven voor een tweede seizoen. Exciting!

About Linda

8 thoughts on “Een autistische serie: Atypical

 1. Hier zou ik zelf niet zo snel naar kijken, maar wel heel fijn dat het bestaat!

 2. Nog niet gezien en klinkt als een bijzondere insteek. het zou niet iets zijn dat ik gelijk uit zou kiezen, er is dan ook heel veel keuze 😀

 3. Ik heb deze serie nog nooit gezien, maar vind het ook top dat er eindelijk een serie over autisme gaat. Zodat andere ook weten hoe de wereld er voor hun uitziet! Dus ik ga zeker eens een aflevering bekijken!

 4. Ik heb de serie dus nog niet gezien, terwijl ik bijn altijd Netflix kijk. Ga zeker de trailer bekijken, thanks to you!

 5. Ik heb toevallig een keer een stukje meegekeken bij een vriendin. Ik vond het echt droog maar moest er ook wel weer om lachen.

 6. Ik vond het een leuke serie. Vooral de moeder vond ik leuk, omdat je ziet hoe ze worstelt met haar veranderende rol in het leven van Sam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang