Close
een dynamisch energiecontract kiezen

Ik wil geen langdurig energiecontract, wat nu?

Er zijn mensen die zich liever niet binden aan een langdurig energiecontract, maar we hebben wel allemaal gas en elektra nodig. Je moet je dus aanmelden bij een energiemaatschappij. Toch is het niet meer verplicht om een meerjarig contract aan te gaan, omdat ook energiemaatschappijen met hun tijd meegaan.

Er zijn namelijk energieleveranciers die een flexibel contract aanbieden. Zo’n contract noem je een dynamisch contract en deze kun je maandelijks opzeggen. Zo’n flexibel (dynamisch) contract brengt voor- en nadelen met zich mee. Welke dit zijn kun je hieronder lezen.

Hoe werkt een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract is een flexibel contract waarbij je energie afneemt tegen inkoopprijzen. Hier kun jij als consument van profiteren, omdat je dus altijd de actuele prijzen betaalt. Dit heeft uiteraard ook een keerzijde, in tijden van crisis liggen de tarieven veel hoger.

Heb jij een vast contract, dan betaal jij iedere maand hetzelfde tarief, ongeacht hoe de actuele prijzen liggen. Met een dynamisch contract heb je dat dus niet. Het kan dus in je voordeel werken, maar ook in je nadeel.

Hoe werkt een dynamisch energiecontract

Wat zijn de voordelen van een dynamisch energiecontract?

Een van de grootste voordelen is dat je profiteert van inkoopprijzen en als er veel energie uit zon en wind wordt opgewekt, is er sprake van goedkope energie. Daarnaast is het verbruik bijhouden via een app ook erg handig. Je kunt in deze app ook zien op welke momenten het goedkoopst is om energie te verbruiken en het komt zelfs voor dat je geld toe krijgt als je tussen een bepaalde tijd energie verbruikt. Je snapt vast wel dat je hierdoor een hele lage energierekening kunt creëren als je jouw verbruik slim kunt timen.

Een ander voordeel is dat je dus energie afneemt tegen inkoopprijzen. Het verschil met een reguliere energiemaatschappij kan behoorlijk oplopen! Bij een vast contract betaal je namelijk iedere maand hetzelfde tarief, voor zolang het contract loopt. Ongeacht of de daadwerkelijke tarieven lager liggen. En er is zelf nog een voordeel: vind je een flexibel contract toch te spannend, dan is het ook zo weer opgezegd. Je zit namelijk nergens aan vast, je kunt het iedere maand opzeggen.

Wat zijn de nadelen van een dynamisch energiecontract?

De voordelen die je in de vorige alinea hebt kunnen lezen, kunnen tegelijkertijd ook een nadeel zijn. Doordat je energie afneemt tegen inkoopprijzen, kunnen deze tarieven ook een periode heel hoog staan. Dit gebeurt onder andere in tijden van crisis. Bij dynamische aanbieders is het mogelijk om een vast voorschotbedrag te hebben. Zo betaal je in de zomer meer dan je verbruikt, maar is het dus voordeliger in de winter!

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cookieconsent met Real Cookie Banner