Close
Nazomer in de tuin

Een eigen tuintje naar je hart? Die leg je zelf aan!

Het zal je enige tijd en moeite kosten  om een eigen tuintje helemaal naar je hart in te richten, maar het wordt er echt mooier op zodra je van de vruchten van je eigen werk mag genieten.

Dit is jouw eigen tuintje

Beeld je eens in hoe prachtig jouw persoonlijke paradijs zal zijn wanneer je helemaal klaar bent met het aanpassen en/of -leggen. Dat is toch reden genoeg om de handen eens flink uit de mouwen te steken? Of in ieder geval om de plannen te maken van hoe je erf er straks bij mag gaan liggen?

Voorpret en een degelijke voorbereiding zijn bij een dergelijk project dan ook heel belangrijk. In deze fase wordt onder andere bepaald wat er allemaal in je eigen tuintje zal groeien, hoe het terras wordt ingedeeld en wat er te doen valt aan afbakening. Dit is om duidelijk een grens aan je tuin te geven, en voor het comfortabel en beschut genieten van je tuin.

 

De vlonder

 

 

 

 

 

 

De Vlonder

Laten we eens beginnen met het terras. Een zeer efficiënte ondergrond voor je terras komt in de vorm van een vlonder. Dit is een houten oppervlak dat uit verschillende onderliggende balken en planken is opgebouwd. Na een beetje pas- en meetwerk heb je een schitterende basis waar, dankzij een slim geplaatst worteldoek, geen onkruid doorheen zal groeien. Bovendien zal er op hout geen alg nestelen, zoals bij tegels en plavuizen wel het geval is.

Kies bovendien voor professionele zonwering die prachtig bij je nieuwe zitplek past. Eventueel in de vorm van een overkapping, die ervoor zorgt dat je te allen tijde heerlijk buiten kunt zitten. Zolang de temperatuur dat toelaat, natuurlijk.

Erfafscheiding

Hoe klaar als een klontje het soms ook lijkt, voor sommige mensen is niet even duidelijk waar je terrein begint en ophoudt. Daarom is een duidelijke afbakening heel belangrijk! Die is in verschillende vormen verkrijgbaar. Je wilt wel zeker weten dat je in je eigen tuintje staat te ploegen natuurlijk!

Schutting

Een prachtige houten schutting zorgt ervoor dat je tuin er prachtig bij ligt maar tevens duidelijk maakt dat je erf privé is. Bij het opbouwen heb je de keuze om de constructie naar eigen inzicht samen te stellen of te kiezen voor een prefab model. Zorg voor een stabiele ondergrond en maak het geheel waterpas. En in plaats van hout kun je ook denken aan kunststof, steen of glas voor een dergelijke afscheiding. In het laatste geval hoeft dit materiaal niet per se transparant te zijn.

haag

Haag

Een afscheiding van natuurlijk materiaal is altijd prachtig. Maar wat nou als deze ook nog daadwerkelijk leeft en groeit? We hebben het hier natuurlijk over een haag, die uit verschillende aantrekkelijke planten kan bestaan! Denk aan laurier, klimop of coniferen.

Natuurlijk zul je enig geduld moeten hebben voordat deze volgroeid zijn en hun uiteindelijke vorm hebben aangenomen. Is het echter zaak dat de afscheiding er zo snel mogelijk staat? Dan kun je natuurlijk ook een kant en klaar haag neerzetten!

bloemperken

Bloemperken

Het mooie aan bloemperken – ook wel borders genoemd – is dat ze niet enkel de rand van je tuin afschermen. Ze kunnen ook midden in je tuin worden aangelegd! Desalniettemin moet er wel worden gedacht aan de positie van deze begroeiing.

De ene borderplant heeft namelijk meer zonlicht nodig dan de andere. Zeker weten dat je de juiste keuze maakt voor je bloemperken onder welke omstandigheden dan ook, doe je door voor kant en klare borderpakketten te gaan.

 

Heel veel succes met het perfectioneren van je eigen tuintje!

je eigen tuintje in de nazomer

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang