Close
eigen webshop beginnen

Een eigen webshop beginnen: Wat heb je nodig

Het afgelopen jaar hebben we allemaal wat creatiever moeten denken en hebben veel mensen de stap gezet naar een eigen webshop. Helemaal top, want zelfstandig ondernemer zijn is voor velen een droomvak. Helaas zetten niet veel mensen die stap, dus heb je dat wel gedaan of ben je dat van plan: good for you! Wil je een eigen webshop beginnen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Lees dan zeker even verder, want in dit artikel vertellen we wat je allemaal nodig hebt om een goede start te maken.

Een webshop beginnen klinkt zo leuk en makkelijk. Het is niet voor niks dat ze aan alle kanten opstarten. Uiteraard begint het met een goed idee! Elke keer als ik denk dat het niet origineler kan, komt er weer iemand met wat leuks. Uiteraard is werken als tussenpersoon (binnenkort meer hierover) of dropshipping ook een goede optie. De tips hieronder zijn als jij een eigen product verkoopt.

Verpakkingsmateriaal

Bij een webshop komt veel kijken, want wat veel mensen vergeten is dat je de items ook moet verzenden. Gooi je producten niet zomaar in een doosje met een adressticker erop, maar maak er echt een feestje van. Het kost jou wat meer tijd, maar wanneer jouw klant ziet dat er moeite is gedaan om de bestelling mooi in te pakken komen ze zeker terug. Tevens zorg je hiermee voor wat gratis publiciteit, want klanten posten dit regelmatig op Instagram incl. tag naar de desbetreffende webshop. Kies voor leuke verzenddoosjes om je spulletjes in te doen. Ook leuk zijn bubbel enveloppen en cellofaan zakjes om het e.e.a. mooi in te pakken. Bestel ook leuke stickertjes met tekst erop zoals ‘Thank you’, zodat je jouw pakketje speciaal maakt.

 

Kantoor aan huis

Heel belangrijk is een kantoor aan huis. Dit hoeft niet meteen een compleet apart gebouw in je tuin te zijn, maar kan ook een ruimte in huis zijn. Verbouw de zolderkamer, of bij gebrek aan ruimte kun je zelfs in de slaapkamer een kamerscherm neerzetten om zo toch een aparte ruimte te creëren. Begin gewoon klein. Je schiet er weinig mee op om meteen duizenden euros te investeren voor je ook maar begonnen bent. Dat geld kun je veel beter in je webshop steken en dan uitbreiden.

Een voordeel van een kantoor aan huis is dat je jouw eigen plekje hebt, met daarbij alle spullen die jij nodig hebt om jouw werk te doen. Aan de keukentafel werken kan natuurlijk prima, maar die moet je elke dag opruimen. Bij jouw eigen kantoor hoeft dat niet en dit kun je zo inrichting dat je zo efficiënt mogelijk kunt werken.

 

Opslagruimte

Begin je een webshop, dan krijg je te maken met inkopen doen en heb je dus een opslagruimte nodig. Het ligt er natuurlijk een beetje aan welke spullen je gaat verkopen of je een aparte ruimte nodig hebt of niet. Verkoop je sieraden? Dan kun je die makkelijk opslaan in bijvoorbeeld een kast in jouw kantoor. Ga je interieurspullen verkopen, zoals kussens, poefjes etc., dan is dat natuurlijk een ander verhaal. Heb je een kamer over in huis, gebruik die dan als opslag. Doe dit wel mooi met kasten, zodat je het overzicht behoudt en je geen onoverzichtelijke dozen gaat opstapelen. Heb je geen ruimte in huis? Huur dan ergens een opslagruimte en richt die netjes en efficiënt in.

Uiteraard als je dropshipping gebruikt heb je geen opslagruimte nodig. Dit is ook als je eigenlijk een tussenpersoon bent. Jij verkoopt de producten, maar het bedrijf verstuurd alles. Wat mensen vaak vergeten is dat je als webshop altijd geld terug moet geven als iemand niet tevreden is en het product terug stuurt. Heb je dit al uitgegeven dan heb je dus een probleem. Werken als tussenpersoon kan je een hoop ellende voorkomen omdat zij dan de kosten op zich nemen.

Verkoop jezelf 

Tot slot nog een tip die vaak wordt overgeslagen: verkoop jezelf en je webshop. Dit doe je door leuke bedankkaartjes te laten maken met je logo er op, waarop jij bijvoorbeeld nog een persoonlijke boodschap kunt schrijven. Ik ben zelf groot fan van de kaartjes van Studio Bianc!  Laat ook visitekaartjes maken en doe die bij elke bestelling erbij. Neem ze ook altijd mee als je ergens kunt gaan netwerken (zoals bij een borrel, maar ook op het werk en zelfs op vakantie), want je klanten bevinden zich overal!

Veel succes! Stel je vragen hieronder!


eigen webshop

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang