Close
in de tuin

Een lamp in de tuin: dit zijn de mogelijkheden

Heb jij al verlichting in je tuin? Een buitenlamp zorgt er niet alleen voor dat je in de zomer langer buiten kunt zitten en elkaar kunt blijven zien, maar ook dat je tuin en huis veiliger worden. Als het om verlichting van je tuin gaat, zijn er veel mogelijkheden. Kies je voor verlichting die de boel vooral gezelliger maakt, of ga je vooral voor veiligheid? Een combinatie is natuurlijk ook altijd een mogelijkheid.

Verlichting voor de sfeer

Zeker in de winter, wanneer de zon al voor het avondeten onder gaat, heb je vaak maar weinig plezier van je tuin. Je kunt er al niet in zitten, maar je kunt hem ook maar gedurende een heel klein deel van je dag zien, zeker als je overdag werkt. Zonde, want we zijn nu net zo hard bezig om tuin en huis meer met elkaar te verbinden, en de tuin echt een onderdeel van het huis te maken. Heb je een mooie tuin, dan is het leuk als je deze vanuit je woonkamer goed kunt zien, ook wanneer het donker is. Wat sfeerverlichting aanbrengen is daarom altijd een goed idee.

Leuk voor in de zomer, als je in de schemer nog buiten zit en gezellige lampjes om je heen hebt. Maar zeker ook voor in de winter, zodat je tuin tijdens de donkere uren ook gewoon een beetje zichtbaar blijft. Je kunt kiezen voor vaste lampen op de schutting, staande lampen of gezellige lampjes die je op kunt hangen, net wat je wilt. In de zomer kun je kiezen voor solarlampen, die krijgen voldoende zon om zich goed op te laden. In de winter kan verlichting op stroom of eventueel (oplaadbare) batterijen beter zijn, anders heb je op bewolkte dagen alsnog nauwelijks licht.

Verlichting voor de veiligheid

Verlichting in de tuin komt natuurlijk niet alleen de sfeer ten goede. Ook de veiligheid van je tuin én je huis neemt hierdoor toe. Dat geldt ten eerste voor jouzelf: loop je in het donker door je tuin, wordt het een stuk veiliger als je kunt zien waar je loopt. Maar denk ook aan ongenode gasten: die komen een stuk minder graag langs op goed verlichte plekken.

Een buiten lamp die je koopt om de veiligheid te verhogen moet aan andere eisen voldoen dan sfeerverlichting. Hij moet meer licht geven, en op strategische plekken worden aangebracht. Vlak bij de deur is een goede plek, maar bij een grote tuin is een lamp die direct bij de ingang ervan brandt ook altijd een goed idee. De lamp hoeft, om energie te besparen, niet continue fel te branden. Een lamp met sensor die (feller) gaat branden als er beweging wordt gedetecteerd is ook een prima keuze.


About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang