Close
Generatie x moeders

De oudere moeder – oftewel de generatie X moeder

Vooral jongere vrouwen doen alsof een oudere moeder zijn het ergste van de wereld is. Ze komen met allerlei vooroordelen die evengoed op kunnen gaan als je jonger bent. Ik ben een oudere moeder, en vind het tijd om mijn verhaal neer te zetten. Misschien voor wat herkenbaarheid, en niet te voelen alsof je werelds grootste ramp hebt veroorzaakt.

De vooroordelen tegenover een oudere moeder

Als we het hebben over oudere moeders dan gaat het over vrouwen tussen de 40 en 60 met kleine kinderen. Laten we voorop stellen dat ik mij heel bewust ben van de gezondheidsproblemen dat het krijgen van een kind op oudere leeftijd kan geven.

  • Een zwangerschap kan zwaarder zijn
  • Er is meer kans op een complicatie met kind of moeder
  • Oudere moeders hebben eerder een kindje met het Down syndroom

Deze gezondheidsproblemen zijn realistisch. Maar vooral de eerste 2 gaan net zo goed op voor vrouwen met veel stress, slechte gezondheid, bij rokers, overgewicht en ondergewicht. Je hoeft er niet oud voor te zijn. Ook komen deze klachten regelmatig voor bij perfect gezonde jonge vrouwen.Generatie X moeders

Het arme kind!

Uiteraard kun je als oudere moeder niet meer achter een kind aanrennen. Voor het gemak vergeten we hier dat er verbazingwekkend veel jonge vrouwen zijn met een veel slechtere conditie. Ook zou je als oma op het schoolplein staan, en is dat heel genant voor je kind. Als ik zie hoe oud sommige moeders zich gedragen dan lijkt het soms of de generatie na mij denken dat ze 80 zijn. En niet alleen gedrag, ook de kleding is heel vaak alsof ze terug de tijd in zijn. En net als bij oma is een trainingsbroek om te sporten en niet mee naar school te gaan. Daar denken wij oudere moeders vaak weer heel anders over.

Ik voel mij geen oma op het schoolplein. Sterker nog, vaak doen de moeders heel denigrerend, alsof zij veel ouder zijn dan ik. En dan hier wat wijsheid van oma: Je bent zo oud als je je gedraagt en voelt. Als ik met veel moeders van mijn leeftijd spreek zijn we vaak fitter en energieker. Ook hebben wij over het algemeen iets meer geleefd. We kunnen de kinderen toch wat andere verhalen vertellen. Wij zaten niet met 25 jaar met manlief en kindlief en hondlief op de bank, maar hingen in een club ergens op Ibiza bijvoorbeeld. De gesprekken en de oplossingen zijn vaak net wat soepeler. Ook de manier van opvoeden is vaak net iets makkelijker. Wij komen tenslotte uit een nog lossere generatie.

Leuk om te lezen: 10 Bekende oudere moeders

De generatie X moeders

Wij gingen niet naar school met een mobieltje, die bestonden toen nog niet. De generatie x moeders zijn de moeders tussen de babyboomers en de gefrustreerde millenials. We zijn wat losser, en wat strenger wanneer nodig. We weten nog hoe het was dat de docent het beter wist en het kind gewoon moest luisteren in de klas. Of dat je van buiten spelen en vies worden meer weerstand opbouwt dan een vitamine c pilletje en de kleding netjes houden.

Wij zijn de generatie die nog zonder social media opgroeide. We speelden van zonsopgang tot zonsondergang buiten, en wisten telefoonnummers van vriendinnen uit ons hoofd. Wij zagen de opkomst van de computer, het internet en de mobiele telefoon. Dit helpt ons nu die balans beter te begrijpen. Maar ook om te zien hoe belangrijk de techniek volgen is, ook voor kinderen. De kinderen die toen meteen mee konden komen krijgen nu de beste banen. Dat is nog zoiets, wij hebben meegekregen dat een 6 als cijfer prima was, maar toen was er ook heel veel werk. Zo weten wij nu, dat als je de competitie aan wilt, de cijfers altijd hoger kunnen. Het maakt niet uit of dat voor koken, gym of wiskunde is. Je kunt altijd beter, dat helpt een kind op de arbeidsmarkt.

Doordat er geen 24/7 oppas was in de vorm van camera’s en social media, weten wij ook dat kinderen niet van suiker zijn. Doordat we uit een generatie komen die scheiden voor lunch aten, zijn we over het algemeen wat kieskeuriger met een partner. En doordat veel van ons een alleenstaande moeder hadden, weten we ook heel goed dat wij het best zonder een man aankunnen. Hier ontstond girl power. Een vrouw die werkt, en voor de kinderen kan zorgen.

Dus de volgende keer als je denkt dat oudere moeders het allemaal niet aankunnen, lees dit blog dan nog meer eens!

De voordelen van een oudere moeder

Lees ook:

Geen ambitie hebben is ook prima!
5 Tips om een selfmade woman te worden
Vrouwen aan de top of ongelijk betaald?

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang