Close
ongesteld menstruatie pijnlijk

“je bent maar ongesteld”: dit is een pijnlijke menstruatie

“Je bent maar ongesteld” is een van de mythes over de menstruatie die nog steeds hardnekkig rondgaat. De menstruatie is vaak aanleiding voor hevige pijn, vermoeidheid en prikkelbaarheid en kan daarom een grote impact hebben op het dagelijks leven. De symptomen worden vaak verkeerd geïnterpreteerd als ‘hormonale chaos’ of ‘de vrouwelijke natuur’. Maar de pijnlijke menstruatie is niet altijd zo simpel te verklaren.

In dit artikel ontkrachten we de mythes over een pijnlijke menstruatie.

Het is maar een klein woord, ongesteld. Toch kan het een groot effect hebben op je dagelijkse leven. Menstruatiepijn, PMDD, PMS. Er zijn veel vrouwen die last hebben van deze aandoeningen. En toch is er nog steeds een taboe op het praten over menstruatie.

De menstruatie is niet altijd “gewoon ongesteld”

Een pijnlijke menstruatie is een aandoening die veel vrouwen hebben. Het kan ernstige pijn veroorzaken, waardoor je dagelijkse activiteiten niet meer kunt uitvoeren. PMDD is een aandoening waarbij je last hebt van extreme emotionele ups en downs in de week voor je menstruatie. PMS is een aandoening waarbij je last hebt van diverse klachten, zoals buikpijn, hoofdpijn en mood swings, in de week voor je menstruatie. Tijdens de perimenopauze komt de menstruatie vaak heel heftig en onregelmatig. Dit geeft weer klachten als extreme buikpijn, brainfog, depressie en hoofdpijn.

De ene vrouw fluit door de menstruatie heen, de andere vrouw moet haar leven hier op aanpassen. Dit heeft absoluut niet te maken met wat je aankan, maar met wat voor kaarten je uitgedeeld hebt gekregen. Je mag en kan de ene vrouw dus never nooit met de andere vergelijken. Het is gewoon enorm verschillend. Door klachten van andere vrouwen af te doen met een “gewoon even doorbijten” of “zo erg is het niet” kunnen vrouwen die het wel zo erg hebben maar lastig hulp krijgen.

Het is belangrijk dat we het taboe rondom een pijnlijke menstruatie doorbreken. Door over deze aandoeningen te praten, kunnen we begrijpen wat er precies aan de hand is. En misschien kunnen we dan ook beter omgaan met deze aandoeningen.

Wat is PMDD?

PMDD is een chronische aandoening die gepaard gaat met extreme veranderingen in stemming. PMDD komt voor bij ongeveer 5-10% van vrouwen in de vruchtbare leeftijd en is vergelijkbaar met depressie. Het verschil is echter dat de symptomen van PMDD cyclisch optreden in verband met de menstruatiecyclus.

De symptomen van PMDD kunnen ernstig en invalidiserend zijn. Veel vrouwen met PMDD ervaren een toename in stemmingwisselingen, angst, prikkelbaarheid, woede-uitbarstingen, depressieve gevoelens, vermoeidheid, verlies van eetlust, slapeloosheid of overmatige slaperigheid, pijn in de borst en andere somatische klachten. Deze symptomen zijn vaak zo ernstig dat het dagelijkse leven en sociale activiteiten erdoor worden beïnvloed.

PMDD is niet hetzelfde als PMS, hoewel de symptomen soms vergelijkbaar zijn. PMS is een veel voorkomende aandoening die gepaard gaat met lichte tot matige symptomen in de dagen voorafgaand aan een vaak pijnlijke menstruatie. PMDD is een veel ernstiger vorm van PMS die gepaard gaat met invaliderende en soms zelfs levensbedreigende symptomen. PMDD is een erkende aandoening die wordt beschreven in de internationale classificatie van aandoeningen (ICD-10).

Bij PMDD wordt aangeraden heel veel regelmaat in je leven aan te brengen.

 • Probeer zo veel mogelijk op dezelfde tijden te eten
 • Eet niet te vet
 • Ga los op groene groentes
 • De banaan is je beste vriend
 • Probeer 3x per week te sporten
 • Slapen, slapen, slapen
 • Houd je cycle bij, zodat je weet wanneer je extra slaap nodig hebt bijvoorbeeld. Misschien ook om wat minder in te plannen.
 • Magnesium en vitamine B6 kunnen helpen
 • Praat met een arts over eventuele medicatie op je ergste dagen

Wat is dan PMS?

PMS is een afkorting voor Premenstrueel Syndroom, en is een aandoening die vrouwen iedere maand weer teistert. Het komt voor in de dagen voor de menstruatie, en kan allerlei symptomen met zich meebrengen. Denk hierbij aan stemmingswisselingen, depressieve gevoelens, hoofdpijn, buikpijn, opgeblazen gevoel en pijn in de borsten. Helaas is er nog geen definitieve oorzaak van PMS bekend, maar er zijn wel diverse theorieën over.

Een van de meest voorkomende theorieën is dat PMS veroorzaakt wordt door de hormonale veranderingen die vrouwen iedere maand ondergaan. Andere wetenschappers denken echter dat er meer aan de hand is, en dat er ook andere factoren een rol spelen. Er zijn diverse voedingsmiddelen die PMS kunnen verminderen, of zelfs voorkomen. Denk hierbij aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines en mineralen, en voedingsmiddelen die de hormonale balans in het lichaam helpen herstellen. Dit zijn enkele voedingsmiddelen die je kunnen helpen bij PMS:

1. magere melk of yoghurt

2. volkoren granen

3. rijst

4. bonen

5. noten

6. vis

7. fruit

8. groenten

Als je last hebt van PMS, is het dus aan te raden om deze voedingsmiddelen te eten. Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende water te drinken, om constipatie te voorkomen.

Wat te doen bij heftige buikpijn en een pijnlijke menstruatie

Vrouwen kunnen last krijgen van buikpijn tijdens hun menstruatie. Dit kan erg vervelend zijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om een pijnlijke menstruatie te verminderen:

1. Neem een warm bad of douche. De warmte kan helpen de pijn te verminderen.

2. Probeer wat ontspanningsoefeningen, zoals ademhalingsoefeningen of yoga.

3. Drink voldoende water en eet gezond tijdens je menstruatie.

4. Neem pijnstillers, zoals ibuprofen of paracetamol. Aleve heeft speciaal voor menstruatieklachten pijnstillers en die werken naar mijn mening nog beter. (wel eerst met je arts overleggen of je deze pijnstillers kunt nemen)

5. Probeer een ontspannende massage of acupunctuur.

6. Ga naar de dokter als de pijn erg hevig is of als je andere “vreemde” symptomen hebt.

wat te doen bij een pijnlijke menstruatie

Ovulay: TENS-technologie bij een pijnlijke menstruatie.

In makkelijke taal doet TENS-technologie het volgende: Het blokkeert de pijnsignalen die vanuit de baarmoeder naar de hersenen worden gestuurd. En op deze manier helpt de Ovulay om te ontspannen en de menstruatiepijn te verlichten. (bron> Ovulay)

Ovulay maakt gebruik van elektrische pulsen, om je menstruatiepijn meteen te stoppen. Je krijg een soort van gel achtige sticker, die je op je onderbuik of onderrug plakt. Je klikt hier een apparaatje op die je elektrische pulsen geeft. Hierdoor voel je het een soort van trillen. Dit helpt de buik ontspannen. Klinkt natuurlijk heel tegendraads omdat je schokken krijgt, maar als je het goed doet dan merk je daar niets van. De bedoeling is dat je zonder enige pijnstillers van je buikpijn afkomt. Dit is dus absoluut een aanrader als je geen medicatie meer wilt gebruiken.

Wij hebben hier thuis het geluk gehad de Ovulay te proberen, en wat ik zei, zolang je goed de instructies leest en het goed plaatst dan kan het zeker helpen. Het voelt heel ontspannend aan.  Helemaal op dagen waarop niks meer lijkt te werken is dit gewoon even fijn. Je kunt Ovulay bestellen met mijn kortingscode pinkpress10 Deze is goed voor 10% korting!

Hoe is de menstruatie bij jou?

Meer lezen over de menstruatie?

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

4 thoughts on ““je bent maar ongesteld”: dit is een pijnlijke menstruatie

 1. Hoe vaak ik dat te horen heb gekregen, totdat bleek dat ik endometriose had. Maar zoveel artsen zeiden ook: het hoort erbij, of er iets niets aan te doen. Gelukkig komt er steeds meer bewustzijn: pijnlijke menstruaties zijn niet normaal!

 2. Jeetje, ik had nog niet eerder van PMDD gehoord eerlijk gezegd, maar het klinkt erg heftig. Ik moet zeggen dat – naarmate ik ouder word – ik wel meer last krijg van menstruatie(pijn). Wat ik ook zo vervelend vind is dat je soms alleen bij ademhalen zo’n klont bloed voelt vallen (klinkt onsmakelijk, excuses). Maar ik mag zeker niet zeuren als ik zo de symptomen van PMDD lees. Wat mooi van Ovulay. Dat het bestaat en dat het ook daadwerkelijk wat kan betekenen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang