Close
rommelroute in het weekend

Zo plan je een korte rommelroute in het weekend!

En rommelroute of rommelmarkt is een ideale manier om de buurt dichter bij elkaar te brengen en ondertussen nog wat geld aan oude spullen te verdienen. Het kan vergeleken worden met een rommelmarkt, maar dan in een bepaalde straat of buurt. Mensen krijgen zo de mogelijkheid om tweedehands spullen vanuit hun garage of voortuin te verkopen aan voorbijgangers. In het Engels staat dit ook wel bekend als een garage sale. Er zijn verschillende manieren om een dergelijk evenement te organiseren. Hieronder lees je hoe dit werkt en wat de belangrijkste zaken zijn om rekening mee te houden.

Hoe werkt een rommelroute?

Om te beginnen moet er natuurlijk een rommelroute worden georganiseerd. Dit gebeurd vaak vanuit de buurt zelf, of vanuit bijvoorbeeld een sportclub of andere vereniging. Bewoners van een buurt kunnen zich daarna aanmelden wanneer ze ook dingen willen verkopen en aan de rommelroute deel willen nemen. Tijdens dit gedeelte van het proces is het belangrijk om in kaart te brengen waar de rommelroute precies plaats gaat vinden en om duidelijke regels op te stellen.

Spelletjes en andere activiteiten

Vaak worden dergelijke rommelroutes georganiseerd tijdens bepaalde feestdagen of lokale evenementen. Dat maakt het ideaal om dit met leuke spellen en activiteiten te combineren. Tegenwoordig kunnen er online ook veel aantrekkelijke spellen worden gedaan. Kies bijvoorbeeld een online casino en speel Sweet Bonanza gokkast in Nederland bij een gelicentieerde aanbieder van kansspelen. Ook de Book of Dead gokkast is erg populair onder Nederlandse spelers. In combinatie met een rommelroute is het misschien handiger om voor andere soorten spellen te kiezen. En een rommelroute is natuurlijk de ideale plek om wat klassieke bordspellen op de kop te tikken! 

rommelroute shopping

Tips voor de beste rommelroute

Wanneer je er als organisatie voor wilt zorgen dat een rommelroute zo soepel mogelijk verloopt, is het erg belangrijk om eerst duidelijke afspraken te maken. Door deze goed te communiceren naar alle deelnemers en vrijwilligers die het evenement in goede banen moeten leiden, kun je onduidelijkheden en misverstanden voorkomen. Let daarbij vooral goed op de onderstaande punten.

  • Maak duidelijke regels

Het is van groot belang om duidelijke regels op te stellen voor het succesvolle verloop van een rommelroute. Hiermee wordt verwarring voorkomen en weten deelnemers precies wat wel en niet mag. Maak daarom zoveel mogelijk duidelijk welke straten of wijken er mee moeten doen, en bepaal een begin- en eindpunt voor de rommelroute.

  • Zorg voor leuke versieringen

Alles ziet er natuurlijk nog leuker uit wanneer het leuk is aangekleed. Daarom is het leuk om de route te versieren. Hiermee wordt een gezellige sfeer gecreëerd, terwijl het ook duidelijk aangeeft hoe de route loopt voor alle bezoekers. Daarmee is dit dus een echte win-win situatie. Alles ziet er stukken gezelliger uit en bezoekers kunnen precies zien waar ze moeten zijn. 

  • Bepaal wat er verkocht mag worden

Dit is een belangrijk punt om je over te buigen als organisatie. Niet alleen moeten mensen weten waar ze precies mogen verkopen op een rommelroute (dit dient officieel op eigen terrein te zijn), ook moeten er regels zijn voor wat er precies verkocht mag worden. Daarbij geldt doorgaans dat het om tweedehands en zelfgemaakte spullen moet gaan. Er mogen echter geen commerciële goederen worden verkocht en dus ook geen grote partijen spullen. Tijdens een rommelroute wordt hier vaak op gecontroleerd om er zeker van te zijn dat iedereen zich aan de regels zal houden.   

  • Wees duidelijk over de locatie

Hierboven keken we al even naar een paar goede manieren om de exacte locatie aan te geven. Om ervoor te zorgen dat dit duidelijk is en dat de rommelroute niet ineens overslaat naar de hele stad, is het goed duidelijke grenzen aan te geven. Maak vanaf het begin af aan duidelijk welke straten en wijken er mee mogen doen, en waar de rommelroute stopt. Dit kun je eventueel nog beter aangeven door het plaatsen van hekken of iets anders wat duidelijk aangeeft waar het evenement begint en weer eindigt.

  • Ruim de rommel ook weer op

Om er een geslaagd evenement van te maken waar iedereen lekker van kan nagenieten, is het belangrijk dat er ook weer wordt opgeruimd. Tijdens de rommelroute is het belangrijk dat er voldoende plaatsen zijn waar mensen hun afval kwijt kunnen. Vraag mensen daarom eventueel zelf om containers en prullenbakken buiten te zetten, maar zorg als organisatie ook dat er voldoende langs de route staan. Controleer na afloop van het evenement ook of alles weer goed wordt opgeruimd. Daardoor heeft een goed georganiseerde rommelroute geen nadelige gevolgen voor het milieu.

Tot slot

Een goed georganiseerde rommelroute heeft absoluut de potentie om een van de leukste evenementen van het jaar te zijn in de buurt. Het is een prima mogelijkheid om je buren en medebewoners beter te leren kennen. Daarnaast is het een mooie gelegenheid om aansluitend een buurtfeest te organiseren of allerlei spelletjes en activiteiten. Kortom, wanneer alles goed wordt geregeld, is een rommelroute een evenement waar iedereen jaarlijks ontzettend veel plezier aan kan beleven. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang