Wil je voor jezelf beginnen? Schrijf je dan eerst in bij de Kamer van Koophandel. Bij jouw inschrijving moet je een rechtsvorm kiezen. Je kunt voor een eenmanszaak kiezen, maar ook voor een besloten vennootschap (bv).
Een bv oprichten is interessant als je bijvoorbeeld een contract afsluit voor een lange periode of een voorfinanciering aangaat. Bij het oprichten van een bv moet je overigens rekening houden met een aantal zaken. In deze tekst zetten wij de belangrijkst zaken bij een bv oprichten op een rijtje.
Je moet langs de notaris
Wie een eenmanszaak opricht, kan dit gewoon aangeven bij de inschrijving. Een bv oprichten gaat wat dat betreft iets anders in zijn werk. Je moet namelijk altijd langs de notaris als je een bv op wilt richten. Hier is namelijk een akte van oprichting voor nodig en deze kan alleen opgesteld worden door een notaris. De oprichtingsakte bevat onder meer de statuten van de besloten vennootschap, maar je verklaart hierin ook dat je de rechtspersoon op wilt richten.
Nadat dit allemaal geregeld is, is het aan de notaris om en bv op te richten. Verwacht overigens niet dat je na deze oprichting direct aan de slag kunt, want dat is niet het geval. Je moet namelijk eerst nog kapitaal inbrengen. Vervolgens ga je langs bij de Kamer van Koophandel om jouw bv in te schrijven in het handelsregister. Let op: nadat je bij de notaris bent geweest voor de oprichting van een bv moet je binnen een week langs de Kamer van Koophandel om jouw bedrijf in te schrijven.
Je bepaalt zelf hoeveel kapitaal je stort
Hierboven las je al dat je na de oprichting van een bv door de notaris kapitaal in moet brengen. Als mensen het woord kapitaal horen, denken zij vaak aan een groot geldbedrag. Tot 2012 moest je minimaal 18.000 euro inbrengen om een bv op te richten. Je kon ervoor kiezen om 18.000 euro in te leggen, maar bezittingen inbrengen – zoals een bedrijfspand – behoorde ook tot de mogelijkheden. Vanaf 2012 is de regeling voor wat betreft het inbrengen van kapitaal in een bv veranderd. Je mag tegenwoordig namelijk helemaal zelf weten hoeveel kapitaal je inbrengt. In principe is één cent al voldoende om een bv op te richten. Door deze aanpassingen heeft de rechtsvorm bv de laatste jaren aan populariteit gewonnen.
Je bent verplicht een zakelijke rekening te openen
Wanneer je een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) opricht, ben je niet verplicht een zakelijke rekening te openen. Voor een bv zit de vork iets anders in de steel. Omdat een besloten vennootschap een rechtspersoon is, is een zakelijke rekening openen voor een bv wel verplicht. Je kunt proberen om een privé rekening te openen, maar dit heeft geen zin. Iedere geldverstrekker wijst jouw verzoek namelijk af. Er zit dus niets anders op dan een zakelijke rekening openen. Zo’n rekening brengt overigens wel een aantal voordelen met zich mee. Zo scheid je zakelijk geld van privégeld als je een zakelijke rekening opent. Bovendien draagt een zakelijke rekening bij aan de professionele uitstraling van jouw bedrijf.