Eentje kan toch wel?

eentjekantochwel

Hoe vaak ik dit niet gehoord heb…. ontelbaar. “Eentje kan toch wel?
Vaak van mensen die best wel goede bedoelingen hebben hoor: ze willen dat ik het ‘leuk’ heb. Voor veel mensen is het aanhouden van een bepaalde levensstijl een ‘straf’. En dus is het dat voor mij ook. Aldus hen.
Maar niets is minder waar. Ik leef mijn leven zoals ik dat graag wil. En ik weet heus wel dat ‘eentje echt wel kan’. Zeker wanneer je net van start bent gegaan met jouw doel bereiken, is het lastig als jouw omgeving jou van jouw pad wil duwen. Je bent nog niet zo stabiel namelijk op dat pad. Was je dat al wel geweest, was je wellicht al een stukje verder geweest…

De goede intentie van je omgeving

Onthoud dat het vaak geen verkeerde bedoelingen zijn: men maakt zich zorgen om je, willen dat jij het naar jouw zin hebt of vinden het lastig en spannend om jou te zien veranderen. Neem hen dat (de eerste keren) niet kwalijk. Licht hen toe waar je naartoe wilt en hoe je dat gaat aanpakken. Vaak helpt informatie al heel veel: dan weet men dat je erover na hebt gedacht en een bewuste keuze hebt gemaakt.
Want dat je keer op keer bewuste keuzes moet maken onderweg naar een doel; dat is een feit. En dan doel ik niet op een groen vinkje op jouw eten. Dan doel ik op iedere dag, ieder uur, iedere minuut alles wat jij doet in teken stellen van jouw doel.
‘Is het zó erg Lies….?’ Hoor ik je denken.

Keuzes maken

Ja en nee: zo bewust moet je wel jouw keuzes maken, maar dat is niet erg. Je gaat daar namelijk jouw doel mee behalen. En dat was wat je wilde. Toch ?
Zelfs dat moet je je steeds opnieuw afvragen: is mijn doel nog wel mijn doel ? Of is het wat je op sociale media hebt gezien ? Of een doel wat een bekende van jou heeft en eigenlijk best leuk klinkt ? In die laatste gevallen ga je het niet behalen, dat kan ik je vast verklappen. De eerste de beste die aan jou vraagt ‘Eentje kan toch wel?’ , zul jij met volmondig ‘Ja!’ beantwoorden. En eentje worden er dan nog vaak meer….
Jouw doel is Jouw doel. Hoe graag wil je dat ? Wat wil je er voor doen en laten ? En kun je dat alleen ? Of heb je daar hulp van jouw omgeving of coach bij nodig ? Vraag jouzelf dat af : maak jouw weg zo easy als mogelijk.

De makkelijke weg is die leuker is

En maak die weg Leuk. Doe iets wat je leuk vindt om te doen. Eet dingen die jij lekker vindt om te eten. Dan is de weg naar jouw doel zoveel makkelijker en geen ‘straf’.

Dan houd je het goed vol en maak je er jouw eigen levensstijl van: waarin jij geniet en onderweg bent naar jouw doel. De weg zelf maakt jou blij en je weet dat het doel steeds verplaatst en hangt daar dus geen Geluk meer aan op. De levensstijl is bevestigd in jouw leven.
En wanneer je weet van jouzelf dat ‘eentje kan toch wel’ inmiddels gewoon ‘eentje’ kan zijn en je daar dan heel erg van kan genieten, kun je met een volmondig ‘ja tuurlijk’ antwoorden als iemand De Vraag aan jou stelt.

Want binnen iedere levensstijl kan eentje heus wel: je moet er alleen helemaal zelf achter staan.

foto van taart is van shutterstock


Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug. Je bent zelf verantwoordelijk voor waar jij je geld uitgeeft, je kunt dit niet verhalen op deze site. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥  

23 thoughts on “Eentje kan toch wel?

 1. Zo ontzettend herkenbaar. Of ik maak de ene zak chips nog wel even op – zonde om weg te gooien. Ik probeer een balans tussen wel en niet eten te zoeken. Mezelf niet straffen door nooit chocolade te eten maar een keer per week dan.

 2. Wat een fijn en motiverend artikel! Ik heb de link onder mijn favorieten ingesteld om te lezen als iets niet lukt, gaat me dan vast helpen!

 3. Exact; bewust eten maakt dat het extra lekker smaakt ! En soms denk je zelfs achteraf ‘keek ik hier nu zo naar uit..?’ Van jouw vriend , vind ik, dat je zeker mag verwachten dat hij jou steunt en zich eens uitslooft met gezondere alternatieven. Maar ook hij kan het meer begrijpen door informatie. dat maakt het voor jullie beiden leuker en gezelliger ! 🙂

 4. Dat is zeker vervelend. Alsof die taart het enige is wat lekker is…… Ik kan me niet eens meer herinneren wanneer ik voor het laatst taart at en heb niet het idee dat mijn leven nu minder waard is…. 😉 Informatie mbt jouw gezondheid zal idd helpen, maar dan zullen er nog steeds mensen willen dat jij jou bij hen aansluit; zij vinden dat prettiger…… Niet doen hoor !! 😉

 5. Is heel lastig Nicole. Enige wat je kunt doen is heel dicht bij jouzelf te blijven en naar jouw eigen wensen te luisteren. Dat dwingt respect af en jij zult je zoveel beter voelen daardoor !

 6. Zo is dat; jouw keuzes en van niemand anders ! 🙂 Lekker begin van een nieuw jaar ook heh…… haha !! 😉

 7. Ja lastig heh Mieke ? Licht hen toe wat je doet en waarom; vaak helpt dat heel erg . Lieve mensen om jou heen zullen jou respecteren en helpen !!

 8. Wat goed van jou !! En jouw doel is er wel degelijk; veiligheid !!En het kan inderdaad erg lastig zijn voor mensen die net hun goede bedoelingen na willen leven.

 9. Ja, raar heh ? je bent dus blijkbaar in de basis ongezellig, totdat je gaat doen wat anderen doen….. Als dat zo is, is het tijd voor nieuwe mensen om ons heen, die Ons gezellig vinden ! 🙂

 10. Fijn dat jouw omgeving inmiddels jou met rust laat….. 😉 en zolang de keuzes bewust zijn, maakt het niet zoveel uit hoe vaak ‘iets’ gebeurt. Als jij er achter staat en het jouw doel niet in de weg staat !

 11. Discipline hebben we allemaal ; denk aan wat we iedere dag doen, omdat het ‘moet’. Tandenpoetsen, hond uit laten, op tijd ons bed uit…… Dus maak jouzelf niet wijs dat je een zoetekauw bent, als dat jouw doel in de weg staat. Kies wat jou helpt om jouw discipline als het gaat om keuzes maken en gewoonten doorbreken. Dat kun je echt !!

 12. Zo is dat Maaike; het is al lastig zat zonder ‘bemoeienissen’ van anderen ! Houd het ‘klein’; dag voor dag of zelfs maaltijd voor maaltijd ! 🙂

 13. Ahh het is zo moeilijk om gemotiveerd te blijven en niet af te stappen. Eentje kan wel zolang je zelf vindt dat het kan 😉

 14. Discipline is alles. Ik ben een zoetekauw en moet eerlijk toegeven dat het me heel lastig valt. Maar je hebt gelijk!

 15. Ja, heel herkenbaar. Gelukkig zeggen anderen het niet meer tegen me, maar het overkomt me wel dat ik zelf denk ‘ach 1 keer kan wel’. En die 1 keer is natuurlijk nooit 1 keer..

 16. Eten is voor ons vaak een sociale aangelegenheid. Niet kee doen wordt dan ook gezien als ongezellig. Heel raar natuurlijk want je aanwezigheid maakt het gezellig en niet of je die ene wel of niet wilt nemen.

 17. Eentje kan altijd, maar als je dat zelf niet wilt houdt het op. Ik heb dat soms met een drankje, eentje kan toch wel? ik ben vaak de bob en zeg dan eentje kan zeker , maar ik doe het niet. Je weet nooit hoe zoiets aanslaat. Ik heb hier dan geen doel mee, maar het lijkt mij lastig als je dat wel met eten hebt en sommige daar geen respect voor hebben.

 18. ik merk ook vaak als ik dan gemotiveerd ben dat mensen om me heen zeggen; ah mieke eentje kan toch wel? dat ik denk ja hallo help mij, ga me niet zitten verleiden met lekkere dingen!

 19. Jazeker, eentje kan ook wel . . . maar als je zelfs die ene nou niet wilt !? Hetzelfde vind is met alcohol. Ik werd ongezellig gevonden omdat ik niet mee wilde toasten op het nieuwe jaar met een alcoholisch drankje … eentje kan toch wel ?!?!

 20. Ja, dat herken ik helaas ook. Dat de omgeving graag wil dat je iets neemt. Maar ik wil dat dan niet, en dan zeggen ze soms dat ik ‘ongezellig’ ben. Best lastig om mee om te gaan.

 21. Soms is het erger als “eentje” niet kan. Ik ben niet lactose intolerant. Maar voor een of andere reden wordt ik altijd ziek van taart en gebak. Dus is vermijd dat als de plaag. Genoeg andere lekkere dingen in de wereld. Maar het probleem begint als mensen gaan uitdelen. En ja hoor… Taart. Gelukkig niet altijd, maar het gebeurd wel eens dat mensen het niet begrijpen dat jet het overslaat, hoe zeer of hoe vaak je ook uitlegt dat je enkele dagen uitgeschakeld bent als je er van gaat genieten. “Een hapje dan!” “Het is echt lekker, hoor” “Je kan het deze keer toch wel even proberen? Misschien gaat het dit keer wel goed.” “Waarom wil je niet gezellig meedoen?” Ik heb het zelfs een keer gehad dat de persoon die uitdeelde meerdere maken het schoteltje met de taart punt letterlijk onder mijn neus hield in de hoop mij toch over te halen. En als je dan niet de verleiding aan gaat hoor je soms mensen zeggen “Oh hij denkt dat hij beter is” of “Hij wil niet weten wat hij mist”. Gelukkig is niet iedereen zo, en de meeste mensen tonen hun begrip als je om een alternatief vraagt om toch mee te genieten op een feest. Maar het verbaasd mij toch iedere keer weer dat mensen zo belededigd kunnen worden bij het aanbieden van een tractatie, ongeacht dat je er bij vertelt dat het om je eigen gezondheid gaat. 🙁

 22. Dat heb je goed verwoord! Afgelopen weekend probeerde mijn vriend me over te halen om de chips mee op te eten. Na 3x ‘nee, bedankt’ te hebben gezegd heb ik hem maar even uitgelegd dat ik probeer af te vallen, en dat dat toch echt een stuk minder goed gaat als ik die chips mee opeet. Toen was ik er vanaf gelukkig! Als ik er ‘eentje’ wil dan wil ik dat alleen omdat ik dat al heel lang wil en ik er dus bewust voor kies om dat op te zoeken en te eten. Zoals de tompouce die ik laatst naar binnen schoof. Had ik al maanden zin in! En als je er dan achter staat dan is het nog veeeeel lekkerder en leuker om te doen!

Comments are closed.