Close
eenzaam tijdens de kerst

Eenzaamheid, ken je het gevoel?

Leuk joh al die feestdagen! Maar soms ben je gewoon alleen en dat kan best eenzaam voelen. Met deze tips gaat het vast een stuk beter

Eenzaamheid

Het is onze maatschappij best nog wel een taboe om toe te geven dat je eenzaam bent. Eenzaamheid staat voor zielig, wanhopig en nog veel meer depressieve  benamingen. Maar de werkelijkheid is helaas nu eenmaal zo dat er nog nooit zoveel eenzame mensen zijn als tegenwoordig.

Waar zou dit aan liggen? 

 • – Vergrijzing. Het is een feit dat we steeds ouder worden.
 • – Meer Singles. Zoveel singles wereldwijd.
 • – Alles moet tegenwoordig snel, er is geen tijd meer voor elkaar. Druk druk dit is wat je overal hoort.
 • – Social media. Dit is zo ons leven ingeslopen. Realiteit is soms ver te zoeken hierdoor. Alhoewel Judith daar weer anders over denkt. Volgens haar komen mensen soms helemaal niet meer buiten of in contact met andere mensen door depressies of sociale angsten, en kunt dan heel makkelijk in een isolement komen.

  Social media maakt de wereld kleiner, en je legt makkelijker contact. Word lid van een kookgroepje, een haakclubje of de single moeders. Er worden vaak afspraakjes gemaakt, meetings gehouden of groeps apps aangemaakt. Zo ontmoet je mensen waar je wat mee hebt, en kom je er weer uit. Dit is bijna niet te doen zonder social media, en dan ook nog misschien werkeloos bent, waarop de kans om vrienden te maken flink uitgedund word.

Met de aankomende feestdagen is de eenzaamheid extra hard te voelen voor velen. Voor mij persoonlijk ervaar ik het als single moeder ook, dat durf ik gewoon toe te geven. Waarom denk je dan?. Mijn zoontje gaat een week met zijn vader op vakantie. Ik gun het de kleine man zo erg. Iedereen om me heen is gesetteld. En vooral met de feestdagen als de wereld dan even stilstaat, voel ik me soms best alleen. Geen man, kind op vakantie, vriendinnen die met hun man al die weken lekker happy zijn. Het lijkt dan echt of er niemand is op de wereld.

Gelukkig kan ik goed tegen alleen zijn, ik heb het zelfs af en toe nodig. Maar het doet je wel beseffen dat alleen echt alleen is. Ik denk dan hoe doen al die mensen het toch die dag in dag uit alleen zijn. Mensen die wachten totdat er iemand aanbelt en aandacht aan ze besteedt. Ik vind dit zo heftig wanneer ik eraan denk.

Tips voor de feestdagen:

 • – Zoek andere singles op, andere single ouders die ook alleen zijn. Organiseer samen een etentje hoe gezellig is dat?
 • – Haal lekker eten in huis, films. Deur op slot en lekker bijkomen.
 • – Het ideale moment om een grote opruimbeurt te houden thuis. Verkoop overbodige spullen, zet ze bijv. op Marktplaats.
 • – Ga lekker Tinderen. Tinder is een leuke tijdverdrijf deze dagen. Swipe erop los.
 • – Ga een dagje lekker langs bij je gesettelde vrienden. Je hoeft niet overbodig te voelen. Persoonlijk heb ik ervaren dat ik me bezwaard voel, maar zij het super vinden wanneer ik langskom.
 • Hello Netflix, Videoland en Apple TV 🙂

Heb jij nog meer tips? Ik hoor ze graag.

About Linda

1 thought on “Eenzaamheid, ken je het gevoel?

 1. Zelf heb ik het best vaak gehad toen ik nog iets jonger was. Je ging niet meer echt naar buiten en afspreken deed je ook al niet meer echt. Mensen zeggen dit inderdaad niet meer zo heel vaak. Op zich wel jammer, want vaak als je iets aankaart dan willen mensen je vaak er mee helpen.

  In ieder geval fijne feestdagen. Volgens mij kom je er wel doorheen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang