Close

Eerste hulp voor ouders bij gamen

Wie een puber heeft kan er bijna niet omheen, het fenomeen gamen. Zo ook wij niet. Vooral de oudste is al heel lang idolaat. Dus wat doe je dan? Want het is best een duur geintje..

Help! Hoe duur is dat gamen?

Ik schrok mijzelf ook het heen en weer met die games en dan die consoles?? Gelukkig leek bijvoorbeeld Fortnite helemaal gratis. Maar toch niet. Je moet er accessoires voor kopen anders kun je niet verder.

De wat jongere kinderen gaan weer los op Skylanders (daarover zo meer) of Minecraft. Kleine Miya speelt Mario kart op haar Nintendo Switch. Een nieuw spelletje kost je al snel 40€ of meer. Dat vind ik persoonlijk geen doen voor een meisje van 5.

Gelukkig is daar Switchbay, waar je refurbished games en consoles en alles wat daarmee te maken heeft kunt bestellen. Het is een soort Marktplaats, maar dan goed nagekeken wat er wordt verkocht. Zelf had ik daar dus echt goeder ervaringen mee. Voor zo een €50 had ik ongeveer 5 spellen, 2 voor de PS4 en 3 voor de Nintendo. Voor die kinderen maakt het niet uit, want het spel zit toch in de machine.

Eerste hulp voor ouders bij gamen

Weer even terug naar de Skylanders

Overigens kun je Skylanders ook vinden op Switchbay. Mijn kinderen zijn dol op Skylanders, en aangezien ik het nogal verwarrend vind, hier een spoedcursus Skylanders voor ouders.

1e Hulp bij Skylanders

Je koopt een paar van die maffe poppetjes, want de kinderen zijn er gek op én jij bent ook gek (op hen). Maar de meeste ouders zullen, net als wij, leken zijn als het deze poppetjes aangaat. Vandaar deze spoedcursus voor ouders. Want het belangrijkste advies dat gegeven moet worden is: ‘Weet waar je aan begint!’

Skylanders

Het ging bij ons al mis na de aanschaf van de poppetjes, want die krengen moeten op een spelcomputer gezet worden. En hoe raad je het? Die hebben wij niet! Dus hebben de jongens al enige tijd droog gespeeld met een flinke collectie Skylanders, met alle gevolgen van dien. Menig poppetje is beschadigd. Niet desastreus, enkel wat krasjes. Maar twee gevleugelde Skylanders zullen, ieder met nog één overgebleven vleugel, weinig gracieus overkomen wanneer zij in de lucht zijn. Als ze überhaupt wel van de grond af komen op eigen kracht.

We gaan ervoor

Een aantal jaar was het droge spel voldoende volmaak (en dat was het hoogstwaarschijnlijk ook nog wel gebleven), maar inmiddels is voor de zevende verjaardag van de oudste dan toch het besluit gekomen om een Nintendo Wii in huis te halen. Uiteraard een tweedehands beestje, want zoveel hebben wij niet te verteren. Dus tijdens de zwemlessen van de jongens namen papa en mama een kijkje online.

En dan kom je spontaan in een wereld terecht die, ondanks onze eigen gamersverleden, in een goed verborgen blinde hoek moet hebben gelegen. Online vinden wij onze allereerste uitleg en we denken het te snappen, maar zeker weten doen we het nog niet. Het is duidelijk dat er een ‘portal’ (zeg een soort ‘docking station’) nodig is, naast het computerspel, om met de poppetjes te kunnen spelen. ‘Superchargers, Trap Team, Swap Force, …’ We horen het allemaal aan, maar we besluiten dat veel logischer is dat een immens grote haas chocolade-eitjes verstopt.

Geslaagd voor de cursus

Op oude ‘portals’ kunnen blijkbaar geen nieuwe poppetjes, maar gelukkig kunnen wel oude poppetjes op nieuwe ‘portals’. Dit gegeven samen met de wetenschap dat alles van oudere reeksen dan de Superchargers (waar iedere speelgoedwinkel juist alle schappen mee heeft gevuld) flink goedkoper uitvalt, maakt dat we de ‘portal’ en ‘game’ kiezen van de op één na laatste reeks (Skylanders Trap Team). En dus moet ook iedereen voor de verjaardag de instructies meekregen om absoluut géén Skylanders Superchargers cadeau te geven.

Als dan eindelijk het feest aanbreekt en die aap pak alle cadeautjes uit, vertelt de glundering in zijn ogen dat er geen beter cadeau denkbaar was. Als het je althans nog niet was opgevallen tijdens het gillen van vreugde en het herhaaldelijk uit volle borst gescandeerde: ‘Skylanders!’ Geweldig! Kind blij. Dus jij ook blij.

Laten we taart gaan eten en dan de boel installeren. Zodra het spel eindelijk gespeeld kan worden, wat langer duurde dan verwacht omdat één of andere snotaap continu van alles over de poppetjes wil vertellen waar ik niets van snap en ook niet per se wil weten, blijkt dat er nog veel meer bij komt kijken dan ons duidelijk werd gemaakt tijdens de aanschaf.

Onvoorziene zaken

Niet zomaar ieder poppetje kan elk veld openen in het spel. Er zijn zogenaamde ‘Trap Masters’ nodig, welke uiteraard duurder zijn dan je gemiddelde poppetje. Die moeten dan ook nog van een bepaald element zijn, waardoor je al snel denkt dat je er acht nodig hebt. Maar niets is minder waar, want ondanks dat er acht elementen op de verpakking staan vermeldt, zijn er nog eens twee verrassingselementen.

En om het helemaal spannend te maken heb je ook nog eens van ieder element een zogenaamde ‘Trap’ (een val om ‘slechteriken’ mee te vangen), plus liefst nog een speciale val om de eindbaas mee te vangen. Gelukkig zijn online de poppetjes en vallen ook tweedehands te kopen.

Desalniettemin, je bent al gauw enkele tientallen euro’s lichter. Is het dan alleen maar kommer en kwijl?

Nee, het is een leuk spel en de poppetjes zien er geweldig uit, ook zonder computerspel. Dus mogelijk dat ze nog ooit eens in een vitrinekast eindigen. Ook de tweedehands poppetjes en vallen zijn in de meeste gevallen niet gereset, dus eigenlijk is je goedkopere product ook nog eens een soort van ‘cheat’.

Want nog zonder iets te doen hebben je Skylanders al ‘upgrades’, die je eigenlijk gedurende het gamen opbouwt, dus ze zijn al veel sterker. En de vallen bevatten meestal ook al ‘slechteriken’, die je eigenlijk in het spel moet vangen, waar je kinderen dus al meteen mee kunnen spelen.

Eigenlijk heb ik er zelf ook wel weer zin in om te gamen? En jij? Game je mee of vind je er niks aan? Ik hoorde dat Animal Crossings op de Nintendo Switch ook echt erg leuk is voor volwassenen! Miya ging naar de premiere van Game On, een film vol influencers die gamend de wereld moeten redden, leuk om te kijken!

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang