Close
eerste schooldag

10 Musthaves en tips voor de eerste schooldag

Zo ben je zwanger, en zo ben je aan het shoppen voor scholen en schoolspullen. De eerste schooldag komt er voor ons aan. Miya is er al maanden klaar voor, maar ik nog lang niet!

De eerste schooldag

Ik zie nog kleine Keira met haar korte broekje en gympies de klas in verdwijnen. Dat was het. School! Geen traan van haar kant. Ze vond het leuk, nieuw en reuze spannend. De eerste dag had ze al 10 playdates ingepland, kon ze alle juffen en meesters van de school bij naam, en wist iedereen wie zij was. Ik daarentegen zat nog op het muurtje voor de school te snikken.

Ondertussen kijken we voor haar nu naar de middelbare scholen in het dorp, een hele nieuwe stap. Een waar ik nog minder klaar voor ben dan de kleuterschool. Gelukkig komt de kleuterschool nu eerst voor Miya. Die is er al helemaal klaar voor. Elke dag pakt ze haar schooltas in, inclusief broodtrommeltje die ze dan tussen de middag op eet. Ze doet lesjes uit een boek voor 3 tot 5 jarigen, en puzzelt veel. Maar eigenlijk is zij sowieso meer van de boeken dan poppen ofzo geweest.

Shoppen voor de eerste schooldag

Omdat het peetdochtertje van mijn man al volgende week naar school mag, heb ik nu al vast lekker kunnen shoppen. Miya gaat in december proefdraaien, en dat komt toch wel sneller dan ik wil!

Alhoewel het bij elke school wel anders kan zijn, zul de volgende items goed kunnen gebruiken voor de eerste schooldag:

Shoppinglist

 1. Een schooltas. Niet te groot want eigenlijk hebben ze nu niet veel nog om er in te doen. Bovendien past dat niet zo op die mini rugjes.
 2. Broodtrommel. Ik raad aan om er minimaal 2 te halen. 1 Met hun favoriete held, en 1 neutraal. Gewoon omdat die held volgende week anders kan zijn. En omdat het handig is als je vergeet de tas uit te pakken.
  Dit setje is van de HEMA!
 3. Als je kind fruit mee mag nemen dan is een apart fruit bakje of een bananendoosje ook wel heel handig.
  Deze is van Xenos (tasje ook)
 4. Drinken. Zelf geef ik altijd water mee, suikervrije limonade of bijvoorbeeld water met fruit voor het smaakje.drink in the box
  Drink in the Box is een LEUKE, HANDIGE en VEILIGE manier om drinken mee te nemen en hier lang van te genieten. Je ziet precies wat er in zit. In ons geval dus water met een stukje fruit voor de smaak. Je weet wat je ene kind meegeeft, en ze zijn net zo handig als een pakje drinken. Afgezien dan dat je hier niet in kan knijpen, en ook nog eens lekvrij is. Hij gaat lang mee, kan afgewassen worden en is gemaakt zonder enge stoffen. Ook onze puber heeft inmiddels de grote variant mee naar school.
 5. Naamstickers!mynametags

  Van Mynametags heb ik echt super naamlabels ontvangen. Die kun je op alles plakken, zodat je precies weet welke van wie is. Dit is echt wel een ding op school omdat iedereen altijd alles hetzelfde heeft. Helemaal als er net een nieuwe superheld uit is.. Ook met jassen en kleding weten kinderen in het begin niet wat van wie is. Ook ouders raken nog wel eens in de war. Voor de juf is het na gym vaak een drama om de juiste kleding bij het juiste kind te vinden. Als je dan een label hebt van mynametags die speciaal voor kleding is (of op  rugtas) dan zit je dus altijd goed. Het scheelt ZO veel zoeken! Er zijn veel verschillende varianten, maar Miya is dol op paars, roze en ballet, vandaar dat ik voor de Hello Kitty sticker met roze strepen, een ballerina en paarse letters heb gekozen. Voor Lena kozen we een roze achtergrond met een panda, daar is zij namelijk helemaal weg van! Aan het einde van dit blog vind je een leuke winactie!!

 6. Incasseringsvermogen. De eerste dagen zijn ze vaak moe. Daarna begint al snel het sociale leven waar jij niet meer in past. Je haast je als een gek om op tijd bij school te zijn, of je staat zoals andere moeders al een half uur van te voren te wachten op je bloedje. Die doet er vervolgens alles aan om niet met jou mee te hoeven. Ze vragen rustig de halve school om te spelen.
 7. Vergeet je telefoon niet! Dat spelen komt met nummers opslaan, adressen bewaren en eventueel een foto van het kind zodat je een gezicht kunt onthouden bij al die namen. Maak niet de beginnersfout om alleen de naam van de ouder op te slaan. Je weet dan namelijk NOOIT meer bij wie die ouder hoort. Mama van en Papa van zijn heel acceptabele namen.
 8. Gymtas. Een simpel dun rugtasje is voldoende. Vul het met gympen die makkelijk aan en uit kunnen, kort broekje en een shirtje. Denk er aan op de dag dat ze gym hebben, dat je ze niet iets aan doet wat ze niet zelf aan en uit kunnen doen. Op sommige scholen is ook een handdoek verplicht.
 9. Investeren in azijn en teatree olie is nooit een overbodige luxe. Want voor je het weet zie je het gevreesde a4tje op de deur: LUIZEN IN DE KLAS, KIJK UW KIND NA! En die komt. Trust me.
 10. LUIZEN

  Check langs de oren, boven in de nek, en dan over het hoofd. Als er luizen zijn, dan zie je die vrijwel meteen. Ze springen als je er langs gaat. (YAY). Ook vind je dan vaak neten (lijkt op roos, maar zit een soort van vastgeplakt aan het haar).

  Vind je neten of luizen, hang dan onmiddellijk het hoofd boven een wasbak en spoel het met azijn. Pas op dat het niet in de ogen komt! Neem het overtollige vocht op met een handdoek, een beetje deppen zeg maar. Doe een douchemuts op en laat het een half uur zitten. Spoel het daarna uit met een flinke laag conditioner. Goed kammen en nakijken of alles weg is. Zo niet dan kun je de neten eventueel nog met een kammetje verwijderen. Smeer een beetje teatree olie achter de oren.

  Vind je niks, maar er zijn luizen in de klas? Doe dan even goed de behandeling. Je zal maar iets gemist hebben… Bovendien is mijn ervaring dat de luizen ook niet meer komen dan. Ik kreeg de tip uit Spanje van een vriendin nadat ik huilend belde dat Keira al 5x was aangevallen en al die apotheek troep niet werkte. Ze heeft er na de eerste behandeling nooit meer last van gehad.

Voorbereiding op de eerste schooldag

Je kunt af en toe langs de school rijden of lopen. Zo raken ze gewend aan de omgeving en dat maakt het minder spannend. Nu is ook wel de leeftijd om te oefenen met fietsen. Misschien eerst met zijwieltjes en andere kinderen kunnen al vrij snel zonder. En ik weet dat wij vroeger zonder deden, maar een helm is toch wel veilig! Vooral bij kleine kinderen die net leren fietsen. Zij gaan nog vrij langzaam, en de helm beschermt tot ongeveer 20km per uur. Hetzelfde gaat eigenlijk op voor bejaarden.

nutcase helmMiya draagt de Ladybug van Nutcase helmets:

 • EPS-schuim met hoog schokabsorberend vermogen voor de binnenschaal
 • Inkepingszones in buitenste EPS-laag voor de beste energie geleiding en bescherming bij een valpartij
 • Optimale ventilatie op voor-, boven- en achterkant
 • 360 ° reflectie
 • Opvallende designs voor veiligheid en stijl
 • Alle Nutcase helmen beantwoorden aan de EN 1078 veiligheidsnorm voor fietsers, skateboarders en rollerskaters

Leergierig

Is jouw kindje ook erg leergierig? En wordt hij al echt een beetje drammerig en vervelend? Dan kan het zijn dat hij zich al echt verveeld. En een beetje vervelen kan geen kwaad, maar je kunt kijken of er misschien wat extra uitdaging nodig is. Een puzzel met wat meer stukjes, een boek met uitvouw plaatjes, of een lesboek voor kinderen van 3 tot 5 bijvoorbeeld. Dit kun je ook heel leuk samen doen.

Spelletjes als kwartet helpt ze met kleuren herkennen en als je uitleg bij de plaatjes geeft zullen zij dat ook sneller herkennen. Met Miya spelen wij vaak Junglelife weetjes. Behalve kleuren staan er ook plaatjes van jungle dieren op, met een leuke uitleg. Miya legt bijvoorbeeld in haar eentje ook de kleuren bij elkaar en probeert de namen te herhalen die ze heeft onthouden. Er zijn meerdere versies in deze serie, en die gaan we ook halen. De kaarten zijn goed geplastificeerd, en gaan dus nog lang mee.  

Als het eenmaal zover is…

Niet huilen, hou je groot! Een tranende mama maakt het heel erg spannend voor je kindje. Huilen en niet willen loslaten, ook van de kant van je kind hoort er natuurlijk ook gewoon bij. Alhoewel sommige kinderen keihard je hart breken door zo de klas in te lopen en geen traan laten. Wees er maar blij om, of neem een glas wijn thuis en verdrink je zorgen.

 

Succes!

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

12 thoughts on “10 Musthaves en tips voor de eerste schooldag

 1. Wat leuk! Ik heb mijn kind 4 maanden geleden voor het eerst naar school gestuurd en ze vond het een straf om er naar toe te gaan, tegenwoordig staat ze elke ochtend aan mijn bed te springen met de vraag of we wel gaan haha

  Groetjes Yvonne 🙂

 2. Wat schattig! Ik weet nog dat mijn kind ook zo ontvettend zenuwachtig was voor haar eerste schooldag, maar toen ze er eenmaal was en vriendjes en vriendinnetjes had gemaakt vond ze het bijna jammer dat ze weer naar huis moest. Het is raar en leuk om te beseffen dat ze haar eerste carrièrestapjes gaat maken, hopelijk heeft zij het ook als leuk ervaren!

  Groetjes Anja

 3. Wat een scahtje is je meisje toch! En goed voorbereid zijn is altijd goed

 4. Handige dingen, snap alleen niet waarom je kind geen fruit mee zou mogen. Je kan ze toch beter gezond opvoeden dan altijd maar koek en snoep toestoppen lijkt mij.

 5. Handig zo’n overzicht. Mijn neefje gaat nu voor het eerst naar een soort voorschool Hij vindt dat helemaal geweldig. Dat maakt het voor zijn ouders ook makkelijker om los te laten. 🙂

 6. LOL. Die van ‘incasseringsvermogen’ vond ik mooi. En ook heel terecht. Die had ik niet in dit lijstje verwacht maar hij hoort er zeker bij. Jammer dat je dat niet gewoon even bij de Hema kunt kopen : )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang