Klaar met de eetbuien, en tijd om eens rustig aan af te vallen.

Ik ben Annemarie, 32 jaar en ik blog op Happy Mood Happy Food over je lekker in je lijf voelen, gezond eten, afvallen, eetbuien, genieten van het leven en gelukkig zijn. En ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik ben ruim 30 kilo afgevallen! Om die reden vroeg Judith mij om een blog te schrijven voor Pink Press, en dat doe ik heel graag. Ik hoop op deze manier te kunnen laten zien dat – hoe ver weg een gezond gewicht soms ook lijkt – het wel mogelijk is om daar te komen. Echt waar. Als ik het kan, dan kan iedereen dat!

Te zwaar

Op mijn zwaarst woog ik ruim 100 kilo. Eigenlijk ben ik op een gegeven moment gestopt met wegen, dus het zou nog best iets meer geweest kunnen zijn. Ik wist dat ik te zwaar was en ik was daar niet blij mee, maar het was op dat moment geen prioriteit voor me. Een tijdlang heb ik geprobeerd mezelf te overtuigen dat ik tevreden was met mijn gewicht. Ik ben een groot voorstander van genieten van eten – nog steeds! – maar denk achteraf dat mijn ongezonde eetpatroon vooral bestond uit slechte gewoontes. Ik dacht niet na bij wat ik deed. Ik dronk altijd gewoon frisdrank en als mijn vriend een biertje bestelde, dan deed ik gewoon gezellig mee. In het weekend aten we altijd gewoon afbakbroodjes en croissantjes. Als ik op een feestje taart aangeboden kreeg, dan zei ik gewoon nooit nee. In de supermarkt liep ik altijd hetzelfde rondje. Het kwam gewoonweg niet in me op dat het ook anders kon.

Eetbuien

Los van al deze ongezonde gewoonten heb ik ook veel last gehad van eetbuien. Wanneer ik niet lekker in mijn vel zat, dan ging ik helemaal los. Zakken chips. Pakken koekjes. Repen chocola. Bakken ijs. Alles kwam langs, en alles ging op. Inmiddels weet ik dat het mijn eigen keus is wat ik wel en niet eet, maar in de tijd van de vele eetbuien dacht ik oprecht dat ik daar niks aan kon doen. Ik moést gewoon eten.

Ik kon dus op twee terreinen winst behalen. En het moment dat ik voor het eerst mijn eetpatroon onder de loep nam, kwam na een vakantie waarin ik veel te veel gegeten en gedronken heb. Op vakantie mag je genieten van eten en drinken, en dat heb ik van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat elke dag uitgebreid gedaan. Toen we weer thuis kwamen, begon ik me af te vragen of dat eigenlijk allemaal wel nodig was geweest. Om wat balans te creëren, heb ik een maand geen frisdrank en geen alcohol gedronken. Dat ging eigenlijk best prima, en het voelde goed om bewust bezig te zijn met mijn eetpatroon. De maand erna heb ik mezelf op een ander gebied uitgedaagd. Mijn ontbijt heb ik beetje bij beetje aangepast. Dit vond ik heel leuk om te doen, en omdat ik elke keer haalbare doelen stelde en deze dus ook relatief makkelijk haalde, raakte ik steeds meer gemotiveerd! Stapje voor stapje heb ik zo mijn ongezonde eetpatroon veranderd in een gezondere variant.

Afvallen

Heel geleidelijk viel ik af, ondanks dat ik nog regelmatig eetbuien had. Maar ook daar ben ik veranderd. Ja, ik had nog wel eetbuien, maar inmiddels had ik geleerd om daar iets bewuster mee om te gaan. Als ik me verdrietig voelde en niet wist wat ik ermee aan moest, dan ging ik nog steeds naar de supermarkt. Maar in plaats van 2 zakken chips, 1 reep chocola, 2 pakken koekjes en 1 bak ijs kocht ik bijvoorbeeld 1 zak chips en 1 reep chocola. Dat is nog steeds niet gezond, maar toch een gradatie minder dan het eerst was. Ik werd ook minder boos op mezelf na een eetbui. Natuurlijk wilde ik er liever helemaal vanaf zijn, maar ik was op dat moment tevreden met deze tussenweg.

Nu ben ik een aantal jaren ouder. Ik heb heel veel geleerd over mezelf, over het leven en over wat voor mij werkt. En uiteindelijk komt nu alles bij elkaar. Als ik gelukkig ben, dan kan ik genieten van het leven. Ik ben een blij en positief mens, en ontzettend dankbaar voor het leven wat ik leef. Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen geluk, en maak mijn eigen keuzes. Daardoor zit ik veel beter in mijn vel en heb ik nog maar weinig eetbuien. Ik zorg goed voor mezelf, omdat ik mezelf daar belangrijk genoeg voor vind.

Balans

En wat betreft eten kies ik voor balans. In de basis eet ik gewoon heel gezond. Ik eet gevarieerd, zorg dat ik ruim voldoende groente en fruit eet, ik wissel af tussen vlees- vis- en vegetarische gerechten en ik neem voedzame tussendoortjes. Maar daarnaast eet ik ook af en toe een gebakje, een zak chips of een broodje hamburger met friet. Dat vind ik óók lekker, en dat past prima in een verder gezond voedingspatroon.

Wil je ook de eerste stap zetten in de richting van een gezonder leven? Vraag jezelf dan eens af waarom dat nu niet lukt. Wat gaat er ‘mis’? Hoe kun je ervoor zorgen dat dat een klein beetje beter gaat? Wees niet te streng voor jezelf. Elke verbetering is winst! Formuleer een klein doel dat haalbaar is voor je, en ga ervoor. Beloon jezelf als je een doel gehaald hebt. Wacht niet op het perfecte moment, maar maak nú tijd voor jezelf. Je zult je er beter door voelen! En heb je echt geen idee hoe het komt dat je te zwaar bent, begin dan met het bijhouden van een eetdagboekje. Word je bewust van wat je allemaal eet en drinkt. Wees eerlijk tegenover jezelf. Zo krijg je meer inzicht in wat goed gaat, maar ook in wat misschien nog beter kan.

Afsluiting

Graag sluit ik af met een mooie quote: If you do what you always did you will get what you always got. En zo is het echt. Wees niet bang om een eerste stap te zetten. Je hebt niks te verliezen. Maak jezelf een prioriteit en gun jezelf en je lichaam wat het nodig heeft. Het liefst zou ik nog veel meer vertellen, maar dat past niet. Daarom kun je op bepaalde punten in dit artikel doorklikken naar gerelateerde artikelen. Op mijn blog vind je meer informatie over wie ik ben en wat voor mij werkt, zowel op het gebied van gezond leven als op het gebied van gelukkig zijn. Als je vragen hebt, dan mag je me altijd mailen op annemarie@happymoodhappyfood.nl. Het geeft me heel veel energie als ik mensen kan inspireren beter voor zichzelf te zorgen, meer te gaan genieten en gezonder te gaan leven. Ga ervoor!!Vriendelijke disclaimer:

De content op dit blog is puur informatief. Het is geen vervanging voor professioneel of medisch advies.  Wij geven tips en suggesties, dat betekent niet dat je het klakkeloos moet opvolgen. Wij nemen daar geen verantwoording voor.  Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug.Je bent zelf verantwoordelijk voor waar jij je geld uitgeeft, je kunt dit niet verhalen op deze site/ pink press. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥
   

You Might Also Like

 1. Annemarie

  Dankjewel! En wat goed dat je ook gezonder aan het eten bent. Zeker blijven bakken, hoor! Ik laat mezelf ook af en toe nog even gaan. Moet kunnen 🙂

 2. Lianne

  Goed bezig! Ik ben zelf ook gezonder aan het eten, maar blijf wel lekker bakken, want dat vind ik nou eenmaal heel erg leuk!

 3. Annemarie

  Dankjewel, Linda!

 4. Linda Engelen

  Vooral die zelfliefde inderdaad.. heel belangrijk om zoiets te bereiken!

  Heel mooie woorden Annemarie!

 5. Annemarie

  Dankjewel!!

 6. Armande

  Hartstikke goed, Langzaam is inderdaad het beste, maar het volhouden is nog het allerlastigste.

 7. Annemarie

  Thanks! Voor mij was het de perfecte manier. Ik raad het iedereen aan die wil afvallen of gezonder wil leven.

 8. Annemarie

  Dankjewel. Ik geloof ook dat gezond eten de sleutel is. Wanneer je dit heel geleidelijk doet, is het te overzien en dus haalbaar. Wat super dat je moeder al zoveel is afgevallen, heel knap.

 9. Annemarie

  Dank je voor het compliment!

 10. Annemarie

  Dankjewel, superlief!

 11. Annemarie

  Dankjewel, wat lief!! Lieve Chantal, je opmerking ‘Was ik maar zo sterk’ raakt me enorm, omdat ik dat vroeger ook wel gedacht heb. Daarom wil ik er heel graag even op in gaan. Inmiddels weet ik namelijk dat een gezond eetpatroon niets te maken heeft met hoe sterk iemand is of met hoeveel wilskracht iemand heeft. Een gezond eetpatroon heeft – naar mijn mening – te maken met bewust leven, met keuzes maken en met zelfliefde. Ben je je bewust van wat je eet en drinkt? Wat wil je graag? Wat vind je belangrijk? Durf je de juiste keuzes te maken om je doelen te halen? Gun je jezelf een gezond lichaam? Hou je genoeg van jezelf om ook voor jezelf te kiezen? Ik hoop dat ik je ermee aan het denken zet, want ik ben maar gewoon iemand net als ieder ander. Dus wat ik kan, dat kun jij ook. Echt waar!

 12. Fleur

  Goed hoor! Ik denk ook dat het beter is om steeds een ding aan te passen in je levensstijl dan alles radicaal om te gooien in een keer

 13. Manon

  Knap dat je op deze manier bent gaan afvallen en niet net xoalw vele een dieet gaat volgen. Gezonder eten scheelt al veel en daar tussendoor mag je best eens iets lekkers. Zo heeft mijn moeder het ook gedaan, ik heb gezegd dat ik niet veel dat ze aan een dieet begint want dan komt het 10x zo hard aan. Ze is inmiddels 15 kilo afgevallen nu

 14. Renata

  Dat getuigt van moed en volharding – goed gedaan 🙂

 15. Jamey

  Wat knap zeg! Echt een prestatie waar ik mijn petje voor af doe!

 16. Chantal

  Wat een prestatie zeg…. 30 kilo! Daarnaast vind ik het heel knap dat je de balans hebt gevonden. Was ik maak zo sterk! Ik probeer nu doordeweeks wat meer op te letten en in het weekend mag ik dan wel gewoon pakken wat ik lekker vind.

 17. Annemarie

  Super dat je ook een manier gevonden hebt om ermee om te gaan! Bij mij waren het ook de emoties, en het werkt voor mij nu heel goed om even stil te staan bij wat ik ga doen dan: ga ik echt een eetbui krijgen of kies ik ervoor om iets anders te gaan doen? En nu kies ik ervoor om iets anders te gaan doen. Het heeft tijd gekost om dit te leren, maar het werkt nu super voor mij. Heel blij mee! Dank voor je reactie.

 18. Annemarie

  Dankjewel, Nicole! Het werkt (voor mij) erg goed om kleine, overzichtelijke doelen te stellen. Zo ben je toch naar je grotere doel aan het werken, maar wel op een manier die haalbaar is. Werkt supergoed voor mij! Dank je voor je reactie!

 19. Mariëlle | Me-licious

  Heel herkenbaar. Ik had hier voornamelijk last van door emoties. Nu probeer ik hier op een andere manier mee om te gaan. Door mijn emoties los te zien van mijn gedachten of lekker naar de sportschool te gaan en het eruit te sporten.

 20. nicole orriens

  Wat fijn dat het nu zo goed gaat. En ik vind je aanpak heel goed klinken. Zoals dat je bij een eetbui nog maar 1 zak chips haalde in plaats van twee. Zo maak je het voor je zelf ook ’te doen’. Helemaal geen chips mogen op zo’n moment is in het begin dan te moeilijk stel ik me zo voor.

 21. Annemarie

  Hoi Linda,

  Wat lief dat je reageert, en dankjewel voor je mooie compliment!! Wat fijn dat je geleidelijk aan het veranderen bent, en supergoed dat je bepaalde patronen al helemaal losgelaten hebt. Dan ben je echt op de goede weg!! Het gaat je lukken hoor, veel succes!

 22. Linda Engelen

  Hallo Annemarie,

  Wat een krachtig verhaal! Kleine stapjes zetten is inderdaad verstandig. Ik ben altijd meer van het zwart-wit verhaal geweest en dat heeft me niets blijvends opgebracht. Nu zit ik middenin zo’n geleidelijke verandering en, hoewel het me op sommige momenten nog altijd veel te langzaam gaat, constateer ik wel dat ik ongemerkt bepaalde destructieve patronen heb losgelaten en daar ook helemaal niet eens meer aan denk! Dus ik heb goede hoop. Nu nog geduld, en dan komt het wel goed, haha.

%d bloggers liken dit: