Het eindexamen komt eraan!

Ben jij op het moment nog zenuwachtiger dan je puber die in mei eindexamen doet? Het is een belangrijke gebeurtenis in het leven van je kind. Je hebt misschien wel jarenlang meegeleefd en erachter aan gezeten om tot dit punt te komen. Misschien had je juist wel een studiebol in huis die op eigen kracht overal doorheen gefietst is. Hoe dan ook, nog twee maanden en dan is het zover. Een aantal gezondheidstips voor jezelf en je kroost om zo scherp mogelijk richting het examen te leven.

Slaap tijdens het eindexamen

Door meerdere dagen achtereen weinig te slapen gaan zowel de concentratie als het geheugen snel achteruit. Urenlang blokken voor dat havo examen scheikunde heeft dan ook geen enkele zin. Het zal je vast weleens zijn overkomen dat je een strijd moest voeren over bedtijd. Voldoende slapen is dan ook niet iets waar veel pubers goed in zijn. De hormoonhuishouding draait overuren en er zijn veel afleidingen. Toch is voldoende slaap zeer belangrijk om efficiënt te kunnen studeren. Probeer daarom je zoon of dochter hierbij te helpen. Het aanbieden van regelmaat hierin zou uitkomst kunnen bieden.

Regelmaat

Zorg er bijvoorbeeld voor dat er op gezette tijden gegeten wordt. Op een fatsoenlijke tijd aan het ontbijt met het gezin en niet later dan om 19:00 uur ’s avonds aan het avondeten. Een lichaam heeft dan voldoende tijd om het voedsel te verteren en om rustig te worden. Het wordt zo een stuk makkelijker om nog een aantal uurtjes te studeren om vervolgens op tijd te gaan slapen. Dwingend hoef je niet te zijn maar rond 23:00 uur kan je vragen of het niet tijd is om het licht uit te doen. Morgen weer een dag.

Over voeding gesproken

Niet alleen op vaste tijden een maaltijd nuttigen is belangrijk. Ook goede voeding kan heel veel doen voor het brein van jouw kind. De geest verscherpt en is tot veel meer in staat. Voedingssupplementen kunnen wat doen maar goed groen, met mate en gevarieerd eten is nog veel effectiever. Welke voedingsmiddelen je absoluut in huis wilt halen de komende twee maanden?

Groente, fruit, noten, vis en bessen. Vooral in groente, fruit en bessen zitten de nodige antioxidanten die je hersenen enerzijds beschermen tegen veroudering. Anderzijds worden de hersenen tegen schadelijke stoffen beschermd. Niet alleen je puber kan dus van gezonde voeding op dit moment profiteren. Het hele gezin heeft er baat bij als er een lekkere, gezonde maaltijd op tafel staat!

Rust en een opgeruimde omgeving

Regelmaat gaat vaak hand in hand met rust. De hersenen hebben dan ook voldoende rust nodig om goed te kunnen functioneren. Rust vindt een puber niet alleen in acht uur slapen per nacht. Ook een rustige en opgeruimde omgeving kan positief bijdragen. Het geeft een gevoel van orde en er zijn minder afleidingen voor je kind tijdens het leren. Help daarom een handje bij het opruimen van de kamer (ook daar zal al genoeg strijd om zijn geweest!). Tel tot tien, heb geduld en bied hulp aan. Je kind heeft veel aan het hoofd en gezeur over opruimen hoort daar niet bij. Het is maar twee maanden nog tot het piekmoment. Daarna ligt de verantwoordelijkheid voor een propere kamer weer volledig bij jouw puber!

Ontspanning

Er zullen veel momenten zijn dat je kind volledig in de boeken, readers of samenvattingen gedoken zit. Goed dat die concentratie opgebracht kan worden, toch moeten die piekmomenten niet te lang duren. De leercurve gaat na een halfuur hard achteruit waardoor na die 30 minuten alle informatie steeds slechter wordt opgenomen. De crux om toch een dag lang efficiënt te studeren? Voldoende ontspanning ofwel pauzes tussendoor inlassen. Ook daarin kan jij een rol spelen door af en toe even je zoon of dochter uit de boeken te trekken. Alleen al een kopje thee drinken met zijn tweeën is heel effectief. Aan de ene kant krijgt het brein van je kind de tijd om geleerde informatie te verwerken. Aan de andere kant zitten ook in thee legio antioxidanten. En we weten: ook die zijn weer nodig voor een goede breinfunctie. Zo kan jij met een paar gezonde ideeën al een grote positieve invloed uitoefenen op wat er de komende twee maanden in het verschiet ligt!


Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug. Je bent zelf verantwoordelijk voor waar jij je geld uitgeeft, je kunt dit niet verhalen op deze site. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥