Hoe hoog ligt jouw gemiddeld energieverbruik? Met een smart home app kun je dit precies bijhouden, je kunt zelfs per stopcontact zien hoeveel stroom er wordt gebruikt. Hoewel je zou denken dat het energieverbruik steeds omhoog gaat door al die elektronische apparaten in huis, hoeft dat zeker niet het geval te zijn. Een moderne koelkast verbruikt ook veel minder stroom dan een oud model, apparatuur wordt steeds zuiniger. Op deze pagina bekijken we drie manieren om het energieverbruik van jouw gezin te verminderen waarbij home domotica steeds dé sleutel tot de oplossing is!
1. Vervang de lampen in huis met slimme LED verlichting
Laten we beginnen met de meest zichtbare energieverspiller; verlichting. Hoewel de ouderwetse gloeilampen al jarenlang verboden zijn, hangen er nog steeds veel van deze energievreters in huis. Als je rustig afwacht tot jouw voorraad goedkope peertjes versleten is, willen we je graag op het hart drukken hoe verstandig het is om toch lampen in huis te vervangen met zuinige LED alternatieven:
- LED lampen zijn zuinig: LED technologie is veruit superieur aan andere soorten lampen op het gebied van energie efficiëntie. In de meeste gevallen heb je niet eens een nieuwe armatuur nodig, ook de fittingen zijn hetzelfde. Het is even een investering, maar de levensduur is enorm lang en de energiebesparing zal flink aantikken.
- Zonnecellen in plaats van draden: Met name in de tuin en voor bijverlichting kunnen ingebouwde zonnecellen voldoende energie opwekken om draadloze verlichting mogelijk te maken. Je kunt lampen op zonnecellen overal neerhangen zonder kabels te trekken, sommige modellen zijn gesplitst in een los paneel en lamp om de gebruiksmogelijkheden verder te verhogen.
- Sensoren in plaats van knoppen: Ben je weer vergeten het licht uit te doen? Met sensoren van Somfy zal dit geen probleem meer zijn. Je kunt slimme sensoren laten reageren op beweging, op geluid, op licht en meer. Alleen wanneer er iemand in de kamer is gaat het licht aan, daarna schakelt de verlichting vanzelf weer uit.
2. Vertrouw op de slimme thermostaat
Als er één apparaat in huis is dat eigenlijk allang automatisch had moeten werken is het de thermostaat. Een graadje hoger, een graadje lager, het blijft prutsen maar het is nooit echt behaaglijk in huis. Een slimme thermostaat bespaart niet alleen energie, het voelt ook fijner. Er zijn diverse voordelen om de verwarming op jouw home domotica systeem aan te sluiten:
- Regel de temperatuur per kamer: Je moet vooraf controleren of dit mogelijk is met jouw CV ketel, en welke accessoires je nodig hebt, maar klimaatbeheersing per kamer kan je flink geld besparen. Stook niet meer voor het hele huis, maar voor de bewoners in de woning. Zo kan de badkamer in de ochtend eerder verwarmd worden dan de keuken, daarna volgt de huiskamer voor optimale energie efficiëntie.
- Geo fencing weet of je thuis bent: Heb jij de verwarming omlaag gezet? Dat maakt niet meer uit want de smart home weet of je thuis bent. Is iedereen uit huis? Dan gaat de thermostaat gewoon een paar graden lager. Kom je weer terug? Dan schakelt de verwarming weer in.
- Minder verwarmen is niet altijd zuiniger: In de nacht de verwarming heel laag zetten en in de ochtend flink stoken betekent niet automatisch dat je bespaart op de stookkosten. Het opwarmen en afkoelen kan afhankelijk van de isolatiewaarde enorm veel energie kosten. Een slimme thermostaat regelt niet alleen een optimaal klimaat in huis, het zorgt ook voor een minimaal energieverbruik.
3. Raamdecoratie als isolatie
Een energiebesparend middel wat vaak over het hoofd wordt gezien is raambekleding. Elektrische gordijnen van PoweredBlinds met een smart home app bedienen of met sensoren biedt energiebesparende voordelen zoals:
- Isolatie: Ook hoogrendementsglas zal nog warmte naar buiten en binnen laten gaan, door gordijnen op het juiste moment te openen of te sluiten kun je al behoorlijk wat energie besparen. Niet alleen in koude winters maar ook zeker in warme zomers.
- Lichtdoorlatend of verduisterend: De beste energieprestaties behaal je met verduisterende gordijnen op maat, hoewel ook half transparante raamdecoratie verschil kan maken. Je kunt warmte binnen houden of juist buiten houden tijdens dagen met felle zon. Zo hoeft de verwarming of airconditioning minder te werken.
- Helemaal te automatiseren: Hoewel je elektrische gordijnen met een smart home app kunt bedienen, is het ook mogelijk het openen en sluiten te automatiseren met een schakelklok, met sensoren of via voorkeuze programma’s in de app. Zo bespaar je ook energie wanneer je niet thuis bent!
Niet alleen zuinig maar ook veilig
Als je toch nieuwe verlichting gaat plaatsen en andere smart home gadgets installeert mag je zeker niet vergeten een slimme rookmelder te plaatsen. In tegenstelling tot de standaard rookmelders kunnen ze contact leggen met de rest van het huisautomatiseringssysteem. Zo kun je bij rook in de keuken de lampen door de gehele woning rood laten kleuren, of stuur een notificatie naar jouw smartphone. Ook kun je de elektrische gordijnen laten openen of slimme deursloten laten ontgrendelen zodat alle gezinsleden snel een weg naar buiten kunnen vinden.
Lees ook: Doe even rustig, denk aan de buren!