Sommige recepten smaken niet alleen lekker, ze voelen als thuis. Dit is er zo één. Mijn versie van Ensalada Ibicenca komt niet uit een hip restaurant of een kookboek, maar rechtstreeks van de keuken van mijn vaders oudste vriend. Geboren en getogen op Ibiza, net als zijn ouders en grootouders, kende hij de smaken van het eiland als geen ander.
Als klein meisje zat ik al bij zijn moeder op schoot terwijl de geuren van de plattelandskeuken om me heen dwarrelden. Later mocht ik helpen in de keuken, onder begeleiding van deze bekende chef, die zijn eenvoud en liefde voor puur eten nooit verloor. Misschien dacht hij dat ik als klein meisje niet veel aankon in de keuken – maar dit simpele recept is voor altijd favoriet gebleven.
En geloof me: simpel is in dit geval puur goud.
Wat heb je nodig?
- 6 middelgrote aardappels (bij voorkeur vastkokend)
- 6 eieren
- 6 rijpe tomaten
- 1 grote rode of witte ui
- Extra vergine olijfolie
- Zout en peper
Zo maak je deze echte Ensalada Ibicenca:
- Kook de aardappelen in de schil. Niet te zacht, gewoon stevig gaar. Laat ze afkoelen, pel ze daarna en snijd ze in grove stukken.
- Kook ondertussen de eieren hard, laat ze afkoelen en pel ze.
- Snijd de tomaten en de ui in dunne plakjes.
- Meng alles voorzichtig in een grote schaal: de aardappel, de eieren (in partjes), de tomaten en de ui.
- Besprenkel ruim met goede olijfolie, en breng op smaak met zout en peper.
En klaar! Geen ingewikkelde dressings, geen eindeloze ingrediëntenlijst. Gewoon pure smaken zoals ze bedoeld zijn.
Waarom deze salade zo bijzonder is
Elke hap brengt me even terug naar het zonnige platteland van Ibiza. De warmte, de eenvoud, de geur van aarde en olijfbomen… Deze salade is niet zomaar een gerecht, het is een stukje familiegeschiedenis. Perfect als lunch op warme dagen, bij de barbecue of gewoon omdat je behoefte hebt aan iets eerlijks en eenvoudigs.
Nog meer authentieke, simpele recepten ontdekken? Bekijk ook ons recept voor vitamineboost wortelsoep – net zo makkelijk, net zo vol liefde gemaakt.
Kleine tip:
Gebruik echt een goede olijfolie – zo eentje die je ruikt en proeft alsof je weer even onder de Spaanse zon staat. Dat maakt echt het verschil!
Ontdek meer van Pink Press ♡
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Pingback: 26 Lekkere hapjes en snacks voor op een feestje, of bij de TV.