Europa park Europa-Park | Het leukste pretpark van Europa dat je niet mag missen!

Op uitnodiging van Europa-Park mochten wij drie dagen naar dit attractiepark, gelegen in het Zwarte Woud in Duitsland. Heel eerlijk gezegd had ik nog niet eerder van Europa-Park gehoord en ik merkte dat ook mensen om mij heen niet allemaal bekend waren met dit attractiepark. Na ons driedaagse bezoek heb ik maar één boodschap voor de mensen die nog niet eerder van Europa-Park gehoord hebben: lees door en leer Europa-Park kennen!

Europa-Park

Even kort een aantal feiten over Europa-Park op een rijtje, zodat je weet over wat voor attractiepark we het hebben. In Europa-Park zijn meer dan 100 attracties. Maar liefst dertien daarvan zijn achtbanen en daarmee is Europa-Park het attractiepark met de meeste achtbanen in Europa. Mijn hart gaat daar alleen al een stukje sneller van kloppen, want eerlijk is eerlijk; ik ben een achtbaan-fan!
Jaarlijks komen er 5.6 miljoen bezoekers naar Europa-Park, waarvan het grootste deel bezoekers uit Duitsland en Frankrijk. Vanuit Nederland en België komen er nog niet al te veel bezoekers, wat waarschijnlijk komt door de afstand en omdat Europa-Park nog niet onder alle Nederlanders en Belgen bekend is. Als je Disneyland roept (wat ongeveer net zo ver rijden is), weet iedereen waar je hebt over hebt, maar bij Europa-Park is dat niet altijd zo. Hoog tijd dat daar verandering in komt, want een kleine spoiler-alert: wij vinden Europa-Park echt nóg leuker dan Disneyland!

Ik neem jullie graag mee in mijn belevenissen en vertel jullie graag over mijn favoriete attracties in Europa-Park.

Poseidon

Wat ik zo sterk vind aan de Poseidon, is dat je in deze waterachtbaan een combinatie hebt van een volwaardige achtbaan én een wildwaterbaan. Ik vind het ook de ideale achtbaan voor jongere kinderen, omdat hij net goed te doen is qua snelheid. Hij is niet te eng en hij gaat niet te hard. Je maakt twee keer een grote splash in het water. De eerste keer komt hij wat rustiger in het water terecht. De tweede keer iets harder, maar beide splashes zijn prima te doen. Je wordt in deze attractie ook niet door en door nat, wat voor kleinere kinderen ook wel prettig is.

Alpenexpress

Deze achtbaan vind ik zo leuk omdat de achtbaan zeer geschikt is voor jong én oud. Kinderen vanaf 6 jaar mogen in deze achtbaan. Waar ik erg enthousiast over ben, is dat je deze achtbaan ook met een VR-bril kunt beleven. Je stapt dan dus mét je VR-bril de achtbaan in, maar je beleeft een hele andere dimensie. Zo ervaar je tijdens je Virtual Reality ritje bijvoorbeeld dat je over de kop gaat in deze achtbaan, terwijl dat in het echt helemaal niet is. Briljant gemaakt!
Grappig feitje: deze achtbaan maakt twee rondes. Voordat we met de VR-bril in deze achtbaan stapten, snapten we niet goed waarom hij twee rondes maakte, ondanks de wachtrijen. Maar toen we met de VR-bril deze achtbaan instapten, bleek dat de twee rondes nodig waren voor het complete verhaal dat je in de Virtual Reality trip beleefd.
Ik vind het daarnaast erg knap gemaakt dat je in de Diamantmijn kunt wandelen, je gaat er met de Alpenexpress doorheen én je komt er met de boomstammen-attractie doorheen. Tot slot heb je dan nog de vierde beleving met de VR-bril. Op deze manier wordt deze ene diamantmijn dus vop vier verschillende manieren ingezet en beleef je het steeds vanuit een andere hoek.

Voletarium

Ik vond deze attractie echt waanzinnig. Ik vind het ontzettend knap hoe in deze attractie de illusie in stand wordt houden. Als je de attractie instapt, neem je plaats in een rij van stoelen. Je ziet voor je een groot beeldscherm en je voelt dat je stoel, zodra de attractie start, naar voren schuift. Je weet dat er in het echt op een paar bewegingen na niet veel gebeurd, maar de beelden voor je zijn zó realistisch dat het echt lijkt alsof je vliegt. Je vliegt over bergen, over de sneeuw, door allerlei landen en hoog in de lucht. De 4D-effecten zijn geweldig, zo voel je bijvoorbeeld nevel als je door de wolken heen vliegt.

Door het park heen reizen

Er zijn drie verschillende manieren om door middel van attracties door het park te reizen. Als je de snelste manier zoekt, kun je met de E.P. Express gaan. Dit is een treintje op een rails hoog boven het park. De E.P. Express heeft drie stops door het park heen en een halte voor hotelgasten.
Dan heb je nog een monorail. Deze heeft iets meer tussenstops en de baan loopt wat meer door het park heen. Hierdoor kun je wat meer bekijken van het park en toch redelijk snel reizen.
Als je echt wil genieten van alle themagebieden, dan is het panoramatreintje een aanrader. Deze heeft ook wat meer stations en gaat lekker rustig door het park heen.
Ik zelf vond het treintje het leukste, omdat je dan dwars door het park heenrijdt en echt even alles op je gemakje kunt bekijken.

De achtbaan Arthur

Deze achtbaan wil ik graag even los benomen, want deze achtbaan heeft een echt verhaal, van kop tot staart. De karakters worden terwijl je in de wachtrij staat uitgelegd als een echte verhaallijn. Tijdens het wachten op de attractie krijg je ook al echt zin in de film, dat vond ik heel knap gedaan. De attractie zelf is ook super mooi. De details zijn prachtig en de afwerking is heel mooi. Arthur is een hangende achtbaan waarin je benen vrij hangen. Dat is een heel lekker gevoel, zeker als er wat vaart in komt. Het is ook een echte familieachtbaan waar kinderen vanaf vier jaar al in mogen.
Van mij had de achtbaan nog veel langer mogen duren! Hij duurde overigens al wel een poosje, omdat er net toen wij erin zaten extra karretjes ingezet werden en we daar even op moesten wachten. Dus hingen we een minuutje of 3-4 stil in de attractie. Gelukkig was dat geen straf, want we gingen stil boven een erg mooi gedeelte van de attractie en zo konden we alles even op ons gemakje bekijken. Dit is trouwens ook echt zo’n achtbaan die je eigenlijk twee keer moet doen, om alles goed te kunnen zien en beleven. Er zijn zoveel kleine details!

Sprookjesbos

In Europa-Park vind je ook, net zoals in de Efteling, een Sprookjesbos. Dit is iets kleiner dan in de Efteling, maar wel heel mooi gemaakt en keurig verzorgt. Je vindt hier sprookjes zoals Vrouw Holle (die in  tegenstelling tot bij de Efteling hier wel perfect werkt), Rapunzel, Hans en Grietje en Assepoester.
De verhalen van de sprookjes kun je beluisteren in het Frans, Duits en Engels, door op een knopje te duwen bij het betreffende sprookje. Daan en Jesse vonden het erg leuk dat ze het sprookje op deze manier konden beluisteren, mede door onze vertalingen.

Shows

In Europa-Park is er maar liefst 23 uur aan shows per dag. Je kunt natuurlijk niet alle shows gaan bekijken in 1 of 2 dagen, dus dat is jammer, maar ook weer logisch. En zo heb je wel de keuze in welke show het beste bij je past. De shows zijn voornamelijk Duitstalig en/of Franstalig, dus voor je kinderen dien je het een beetje te vertalen. Maar op zich is het ook prima te volgen als je de taal niet spreekt. Veel draait om de bewegingen en de gezichtsuitdrukkingen, en dat is voor klein en groot goed te volgen.
Wij bezochten de Arenashow in het Spaanse themagebied. Een hele mooie show die ongeveer 45 minuten duurde. De kinderen waren van begin tot eind geboeid, dus hij duurde geen minuut te lang.

Andere shows die je momenteel kunt bekijken zijn bijvoorbeeld Times, Rulantica en Paddington on Ice. 

Restaurants

De horeca is overal in stijl met het themagebied waar je op dat moment wandelt. Zo heb je churros in Spanje, feta-salade in Griekenland en pizza in Italië.

Een bijzonder restaurant in Europa-Park is Foodloop. We hadden vooraf gehoord dat in dit restaurant het eten via een achtbaan aan je tafeltje bezorgd wordt! Klinkt gaaf, dus daar moesten we zeker even naar binnen. Het kan druk zijn en het kan dus zijn dat je even moet wachten tot je aan de beurt bent. Wij hebben zo’n 20 minuten gewacht, maar de wachttijden variëren enorm. Toen wij klaar waren met eten, was de wachtrij weg. Het beste kun je vroeg naar Foodloop gaan, of gewoon af en toe even langslopen om te kijken hoe lang de wachtrij op dat moment is.
Foodloop is een uniek restaurant in de wereld, want ze zijn de enige met een achtbaan-bezorging! Je eten bestel je via een tablet, wat de jongens ook zeer interessant vonden.

Ook in de hotels van het park zijn uiteraard restaurants. Er is zelfs een twee-sterren restaurant in het park aanwezig, waar we graag eens hadden gegeten, waar het niet dat je daar  enkele maanden van te voren dient te reserveren 😉.
Gelukkig hadden we niets te klagen, want we hadden een heerlijk diner in buffetvorm in Hotel Colloseo. Er was erg veel keuze en eigenlijk smaakte alles perfect.

Camp Resort

We verbleven twee nachten in een blokhut op Camp Resort. In een Tipi-dorp, waar onze blokhutten dus omringd werden met tipi’s en huifkarren. Het Tipi-Dorp is erg mooi gemaakt en overal zie je mooie cowboy accessoires. Berenvellen, laarzen, hoeden en ga zo maar door. Het is echt helemaal af.
De sanitaire voorzieningen zagen er super goed uit en het rook er ook altijd fris.

Wat ik wel miste, is de mogelijkheid om in of bij ons blokhutje te kunnen zitten. Er zijn wel picknicktafels in het Tipi-Dorp aanwezig, maar bij onze blokhut (nr. 72) stond maar één hangstoel. In en rondom onze blokhut hadden we geen tafel en stoelen of een bankje, dus we konden eigenlijk alleen maar op bed zitten. Andere blokhutten verderop in Camp Resort hadden dit wel, dus dat vond ik bij ons wel een gemis.

De blokhutten zijn erg gehorig, dus houd er rekening mee dat je de drie blokhutten waar je aan vast zit alle drie kunt horen. Gelukkig hoef je er alleen maar te slapen, dus met een setje oordoppen los je dat al een heel eind op.
Op Camp Resort is op een aantal plekken WiFi geregeld, maar wij hadden in en rondom onze blokhut helaas geen Wi-Fi bereik. Het zou mooi zijn als dat in de toekomst nog geregeld wordt.

Het eten bij de Silver Lake Saloon in Camp Resort was erg lekker, zowel het diner als het ontbijt. Van de koffie tot en met de toetjes was het genieten. Het ontbijt is in buffetvorm, wat prima in de smaak viel.
Ook het personeel op Camp Resort is erg vriendelijk! Bij de receptie spraken sommige medewerkers Nederlands en we werden  altijd goed geholpen.

ANWB prijs

Een van de redenen dat wij het park op uitnodiging van Europa-Park mochten bezoeken, was het feit dat zij als winnaar van ‘het beste uitje over de grens’ uit de bus gekomen zijn. Deze verkiezing werd door  de ANWB gehouden en maar liefst 100.000 mensen hebben gestemd. Fantastisch dat Europa-Park deze prijs gewonnen heeft, en wat ons betreft ook geheel terecht.

Vergelijking

Ik kan het natuurlijk niet laten om een vergelijking te maken met het populairste pretpark van Nederland; de Efteling en het bekendste pretpark van Europa; Disneyland Parijs.

Om te beginnen zijn de wachttijden aanzienlijk korter dan dat we gewend zijn in de Efteling en zeker dan we gewend zijn in Disneyland. Dat komt wellicht door de vele attracties in het park; het publiek wordt goed verspreid.

Tijdens openingstijden is er bij Europa-Park nooit een attractie gesloten. Europa-Park is enkele weken per jaar in de winter gesloten. In deze weken worden waar nodig de attracties gerenoveerd. Eind November is Europa-Park weer geopend en kun je genieten van de prachtige Kerstsfeer. Zo wordt Europa-Park tijdens Kerst met maar liefst 2500 kerstbomen versierd.
Je kunt dus tijdens je verblijf áltijd van alle attracties genieten en je komt er dus nooit bij uit dat nét je favoriete attractie gesloten is voor onderhoud.

Door de vele attracties is er veel te doen voor iedere leeftijd. De meeste parken hebben wel attracties voor iedereen, maar hebben vaak de nadruk op attracties voor juist jongere kinderen of juist oudere kinderen. Hier is dat niet; hier is echt heel erg veel te doen voor iedereen. Als volwassene kun je je net zo goed twee dagen vermaken als een kind hier zou kunnen.

Ik vond het park extreem goed onderhouden en schoon. Zelfs vergeleken met de Efteling, wat ik ook al een heel net park vindt. We zagen erg vaak medewerkers rondlopen met prikkers, die netjes alle kleine en grote prulletjes opraapten.

Het personeel in het park is super vriendelijk, iets wat ik in Disneyland niet altijd terug zag. Ik zag vaak ook echte plezier makende personeelsleden. Medewerkers hadden het onderling gezellig, even een high-five tussendoor.Je ziet dat ze het niet voor het publiek of de show doen, maar echt genieten van hun werk.  
De medewerkers hebben trouwens allemaal een talenbatch op, zodat je direct kunt zien welke talen een medewerker spreekt. Erg handig!

Wat ik dus heel bijzonder vindt, is dat Disneyland bijna het dubbele aan entreegeld kost als je beide Disneyparken wil bezoeken. Het is vanuit Nederland en België ongeveer even ver rijden naar Europa-Park en ik kan je zeggen dat Europa-Park echt nóg leuker is. Daar sloten ook Daan en Jesse zich volledig bij aan. Begrijp me overigens niet verkeerd, ik vind Disneyland geweldig en het is een prachtig en magisch park, maar qua attracties wint Europa-Park het wat ons betreft zeker.

En wat ik ook nog even kwijt wil

Er is nog veel meer dat ik zou willen vertellen, maar dan ben je nog een uur aan het lezen. Daarom nog een paar kleine puntjes waar wij enthousiast over zijn en wat tips:

– In bepaalde attracties wordt er gebruik gemaakt van heerlijke aroma’s. Door het gebruik van bepaalde geuren, beleef je de attractie nog meer. Ik heb dat nog niet eerder in een attractiepark meegemaakt en ik vond het echt een pluspunt.

– Bij een aantal waterattracties kun je met een waterkanon mensen in de bootjes verrassen met een plens water! Super grappig en Daan en Jesse hebben hier echt enorm veel lol gehad. Zeker een aanrader om eventjes een keertje te doen!

– Download de Europa-Park app voor je bezoek. Super handig om te gebruiken. Je ziet hier de wachttijden van attracties op en je kunt de route aanzetten wanneer je de weg even niet meer weet.

– Is het niet al te warm maar wil je toch in de waterattracties? Neem poncho’s mee! Je kunt namelijk behoorlijk nat worden in sommige attracties en dan is een poncho best wel fijn.

– Doe fijne schoenen aan, want je gaat heel veel wandelen!

De beste tip die ik je nog zou willen geven: Ga Europa-Park een keer beleven. Echt waar, je gaat het geweldig vinden! Het liefst twee dagen of meer, want er is zoveel te doen en te zien dat je je geen minuut zult vervelen. Wij hebben ontzettend genoten en dat wij nog een keertje teruggaan, dat staat vast!

Liefs

Linda – go-or-no-go.nlHet leukste pretpark van Europa Europa-Park | Het leukste pretpark van Europa dat je niet mag missen!


ageology banner Europa-Park | Het leukste pretpark van Europa dat je niet mag missen!

Vriendelijke disclaimer:

De content op dit blog is puur informatief. Het is geen vervanging voor professioneel of medisch advies. Wij geven tips en suggesties, dat betekent niet dat je het klakkeloos moet opvolgen. Wij nemen daar geen verantwoording voor.  Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een nieuwe producten. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug. Je bent zelf verantwoordelijk voor waar jij je geld uitgeeft, je kunt dit niet verhalen op deze site/ pink press. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥