Close

Ex-verslaafde in je omgeving? Zo kun je helpen!

Niets is zo machteloos dan wanneer een geliefde vriend, familie, collega of kennis verslaafd is aan drugs of drank. Je ziet iemand er onder lijden en kunt vervolgens weinig tot niets doen. Een geruststellende gedacht is wellicht dat in veel gevallen er wel een moment komt dat de verslaafde zijn probleem gaat erkennen en zich meldt bij een afkickkliniek.

Als naaste kun je dan opgelucht ademhalen, maar het is goed je te realiseren dat het echte werk daarna past ontstaat. Niet alleen voor de verslaafde maar ook voor de omgeving. Er zijn door de jaren heen gedragingen en patronen ontstaan die in het nieuwe leven van de verslaafde anders zullen moeten. Hoe je hier als omgeving invloed op uit oefent? Lees snel verder.

Wees zijn of haar fan

Na een directe opname in een afkickkliniek gaat het vaak een tijd goed met de ex-verslaafde. Hij of zij heeft volle focus op het afkicktraject en krijgt hierbij volop hulp en support. Het gevaarlijke gebied ontstaat in de periode ná deze aandacht. Iemand komt weer thuis en wordt geconfronteerd met de situatie zoals die was, in de tijd dat de verslaving volop aanwezig was.

In de afkickkliniek zal uitgebreid stil worden gestaan bij dit moment en zal er na worden gedacht over een alternatieve invulling van de dag. Ook wordt er vaak hulp geboden in de vorm van ambulante praatsessies en -groepen. Maar dit is niet voldoende. En daar is precies de rol weggelegd voor de omgeving. Support de verslaafde in alles wat hij of zij doet wat ten goede komt aan het afkickproces. Wordt zijn of haar grootste fan!

Ex verslaafde in de vriendenkring; zo kun je helpen

De kracht van support

De kracht van deze mentale support is namelijk enorm. Laat deze dan ook niet verslappen een paar maanden na het traject maar houd de focus altijd! Bied aan om samen nieuwe hobby’s op te pakken, te gaan sporten en leuke dingen te gaan doen. Bied een alternatief leuk leven in opvolging van het verslaafde bestaan. Hiermee voorkom je dat er een gevoel van leegte ontstaat bij de ex-verslaafde, zowel fysiek als mentaal.

Bied óók aan dat wanneer iemand in een moeilijkere periode zit, zeg dat ze áltijd kunnen bellen. Zowel dag als nacht. En sta ook voor deze afspraak. Tegenwoordig zijn er mooie mogelijkheden op smartphones om voor mensen uitzonderingen te maken wanneer ze je bellen. Dan gaat de telefoon altijd over, ook als hij op slaapstand staat.

Kortom, voorkomen is beter dan genezen. Maar éénmaal genezen dan ben je er nog steeds niet, zeker niet waar het gaat om het herstel na een verslaving. De terugval is niet altijd te voorkomen, maar is wel iets waar je als omgeving zeker een grote invloed op kunt hebben. Wees dat anker in iemands leven, voorkom de leegte en geef support. Ook wanneer de verslaving verleden tijd lijkt!

About Betty

1 thought on “Ex-verslaafde in je omgeving? Zo kun je helpen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cookieconsent met Real Cookie Banner