Close

Zo reken je af met je bullshit excuses

Bullshit excuses, we hebben ze allemaal. Het is aan jou hoe je ermee omgaat, laat je ze wel of niet je leven bepalen.

Als we kijken naar de basisbehoefte van de mens, is persoonlijke groei één van de pijlers. 

Groeien doet alles op deze aarde: de rups groeit uit tot vlinder en een zaadje groeit uit tot plant. Als mens heb je de behoefte om je eigen plek te ownen in de samenleving.

In deze persoonlijke groei laten we ons vaak tegenhouden door onze belemmerende overtuigingen, oftewel bullshit excuses.

Wat zijn bullshit excuses?

Kort samengevat zijn het gedachten die je tegenhouden om een volgende stap te zetten of gedachten die je weerhouden om bepaalde acties te ondernemen. Ze sudderen op de achtergrond of zijn sterk aanwezig. Voor iedereen zijn ze anders, maar je kunt er flink last van hebben.

Voorbeelden van bullshit excuses:

  • Ik ben niet goed genoeg;
  • Wie zit er nu op mij te wachten;
  • Ik heb geen tijd;
  • Ik heb geen geld;
  • Dit kan niet want ik heb kinderen;
  • Ik kan niet stoppen met deze baan, want ik heb het geld nodig
  • Enzovoorts

Persoonlijk zaten mij bullshit excuses vooral in de weg om te kunnen groeien. Groeien als mens en als ondernemer.

Eerst werkte ik in loondienst en had ik niet voldoende tijd voor mijn bedrijf. Nadat ik gestopt was met mijn baan kwam het volgende excuus om de hoek. Wie ben ik om dit te verkondigen, mensen zitten helemaal niet op mij te wachten. Dat zorgt ervoor dat je niet verder komt en jezelf niet op waarde schat. 

Stop met die bullshit excuses

Conditioneren van huis uit

Het zijn vaak ook excuses die je al van huis uit hebt meegekregen. Als je vroeger verteld werd dat alles duur was en er geen geld was voor een leuk uitje, dan gebruik je altijd het excuus dat iets duur is en het niet kunt betalen.

Maar is dat ook zo? Dat is de vraag die je jezelf mag stellen. Je kiest ervoor dat iets te duur is, omdat je het geld er niet voor over hebt. 

Ik vind bijvoorbeeld € 400.000, – voor een appartement midden in de stad veel te duur. Daar heb ik geen geld voor (over). Als er voor datzelfde bedrag een huisje aan zee te koop staat, dan zou ik dat er wel voor betalen. Ik moet er namelijk niet aan denken om in de stad te wonen, ik kies voor de ruimte en vrijheid.

De kracht van je gedachten

Het is de waarde die je zelf geeft aan je overtuigingen. Je kunt er op ieder moment voor kiezen om een andere gedachte aan te nemen. Gedachten zijn heel krachtig.

Zo heb ik jarenlang gevangen gezeten in een baan. Ik had het excuus dat ik niet kon stoppen, want we hadden het geld nodig. Dit is een hele gevaarlijke. Je ontvangt iedere maand je salaris, maar je wilt niet weten wat het met je gezondheid doet als je in een baan zit waar je niet gelukkig bent. Het heeft mij een paar keer een burn-out opgeleverd. 

Door voor jezelf te kiezen ga je in je kracht staan. Er zijn altijd mogelijkheden, alles is uit te vogelen. Zo ging ik weg bij mijn werkgever met een fijne regeling en kon ik mij richten op mijn eigen geluk. Ik heb de mantra aangenomen: wat is er het ergste dat er kan gebeuren? Vaak zie je dat het allemaal niet zo erg is als je denkt.

In drie stappen afrekenen met je bullshit excuses

Stap 1: bewustwording. Erken dat je je laat tegenhouden door je bullshit excuses. Door je hier bewust van te zijn, kun je stappen vooruit zetten. 

Stap 2: accepteren en loslaten. Accepteer dat het zo is. Het is je oude verhaal en het dient je niet langer. Je mag het loslaten en een nieuwe realiteit voor jezelf creëren. Vraag je af of het echt klopt wat je jezelf vertelt. Zit er echt niemand op je te wachten of heb je je stem nog niet gevonden?

Stap 3: je nieuwe verhaal. Schrijf je nieuwe verhaal. Hoe wil je dat het eruit ziet. Wat wil je wel over jezelf geloven. Bijvoorbeeld: ik hen geen tijd om iets voor mezelf in te plannen. Verander dit naar: ik kies ervoor om tijd vrij te maken voor een maandelijks bezoek aan de schoonheidsspecialiste.

Je nieuwe verhaal

Het schrijven van je nieuwe verhaal en het integreren in je leven is de volgende stap. Je moet het echt gaan leven.  Door je nieuwe verhaal op te schrijven en deze dagelijks te lezen zorg je ervoor dat je erin gaat geloven en dat het werkelijkheid wordt. Het is echt zo simpel, maar door je overtuigingen die diep geworteld zitten is het soms een hele klus. Zet kleine stapjes en vier deze, dan kom je altijd vooruit.

Als ik het kan, kan jij het ook. Het is nu aan jou om met je bullshit excuses af te rekenen. Welke bullshit excuses houden jou tegen en welke stap zet jij als eerste?

Liefs

Margreet

Ik ben Margreet, levensgenieter, moeder en ondernemer. Dol op wandelen, schrijven en persoonlijke ontwikkeling. Meer lezen over mij en mijn bullshit excuses? Dat kan op www.margreetstegeman.nl

Of volg me op social media:

lees ook Hoe kun je als coach aan de slag? of Wat heb je aan een aansprakelijkheidsverzekering?

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang