Close

De executieve functies bij autisme

De radartjes werken op en top. Je weet op je werk precies wat je moet doen en je hebt geen moeite met het houden van overzicht. Voor mensen met autisme werkt dit echter anders. In deze blog ga ik het hebben over de executieve functies. Deze functies zijn de basis van alles wat we doen. Het zorgt ervoor dat we kunnen anticiperen en kunnen plannen. Maar dat niet alleen, het aanbod is enorm. Bij mensen met een autisme spectrum stoornis is dit minder goed ontwikkeld. Dat kan zorgen voor een hoop problemen in huis, maar ook daarbuiten.

Executieve functies

Je kunt de executieve functies horen bij het denkvermogen. Je kunt het zien als de temmer die zorgt dat alles soepel verloopt. De denkprocessen zijn belangrijk voor het denken en het uitvoeren van taken op alle aspecten van je leven. Dus ook op die van mij. Hieronder zal ik met bulletpoints laten zien wat er zoal in mijn leven anders gaat:

  • Een plotselinge verandering kan omslaan in een ramp in huis. Mijn gezicht verstrakt en een black-out ligt op de loer. Want ja, er komt een deuk in de planning.
  • Out-of-the-box denken is lastig. Ik blijf vooral in de kadertjes die al zijn gegeven. Daar moet je toch ook in blijven?
  • Ik heb meer tijd nodig om iets onder de knie te krijgen. Dat is één van de redenen dat mijn talen zo ver zijn weggezakt. Ik heb meer herhaling nodig.
  • Je maakt me helemaal blij als je me een papiertje geeft waar mijn hele dag op staat ingedeeld. Ik houd van structuur en als dingen net zo gaan als anders.
  • Het maken van planningen gaat me wel goed af. Maar heel veel mensen met autisme vinden dit een crime. Hoe verdeel ik in godsnaam mijn tijd, hoor ik ze dan zeggen.
  • Mezelf evalueren vind ik lastig. Ik kan er niet goed tegen om kritiek te krijgen.
  • Te veel werk in één keer: that’s a no-go. Het is beter om taken aan te bieden in kleine stappen. Dan kan ik het beter overzien.
  • Het is een ramp. Ik kan bijna niet lopen van de stress, zo erg is het momenteel. Wie herkent dat?
  • En dan het laatste punt: concentratie. Het is meer het ‘hey, daar heb je een vogel’-effect.

Als we dit als geheel zien, kom ik op het volgende uit: moeite om taken te plannen, te organiseren en uit te voeren. Hierbij denk ik ook aan concentratie en anticiperen. Het zien wat er nodig is om te veranderen. Mijn vorige blog, over de centrale coherentie, is hier te lezen. Meer weten over mij? Surf dan naar MC Kleuver Blog.

Foto van man is van shutterstock

About Linda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cookieconsent met Real Cookie Banner