Hey Dombo, hoe ver kom je met die flaporen?

flaporen Hey Dombo, hoe ver kom je met die flaporen?

Het erge is nog, dat mensen erbij lachen. Alsof het grappig is. Dit komt niet alleen van kinderen. Ook volwassenen hebben er een handje van. “Jij kan vast goed horen!” gevolgd door een flinke lachsalvo. Dat mensen hun flaporen laten corrigeren zal dus geen verbazing opwekken. 

Gepest worden met flaporen

Hoe grappig mensen zichzelf ook vinden, leuk is het niet. Van kinderen kun je er nog iets van denken. Niet erg aardig, maar dat komt waarschijnlijk omdat ze niet beter weten. Vooral als ouders er dan ook nog grapjes over maken. Of van die verkapte beledigingen die aardig moeten zijn. “Ik vind jouw oren juist uniek” of “Je zal vaak gepest worden met jouw oren he? Niks van aantrekken hoor, ze vallen helemaal niet op”. Ehm?

Wat zijn flaporen?

Flaporen, ook wel zeil-oren genoemd, zijn oren die buiten proportie zijn in verhouding tot het gezicht en hoofd. Flaporen ontstaan al bij de geboorte. Ik hoor nog de dokter zeggen bij een echo dat haar oortjes gemaakt waren voor flinke oorbellen. (ok, heel eerlijk waren haar echo’s echt de meeste schattige) Flaporen zitten echt in de familie van haar vader, dus ook al hebben ze allemaal een operatie gehad, het was wel duidelijk een familie stempel.

Vaak is het het geval, dat er flaporen ontstaan wanneer de omslagplooi ontbreekt. Door deze omslagplooi en het kraakbeen wordt de vorm en structuur bepaald en door de ontbrekende omslagplooi is de vorm niet helemaal zoals het hoort te zijn. Ook kunnen flaporen ontstaan doordat het kraakbeen aan de gehoorgang te groot is en dus uitsteekt.

Onzeker om flaporen

Het hebben van flaporen zorgt er niet voor dat je slechter of beter gaat horen. Maar wel zijn veel mensen erg onzeker over hun flaporen. Dit begint vaak al op de basisschool. De onzekerheid komt veel doordat kinderen maar ook volwassenen regelmatig gepest worden om hun flaporen. Pesten kan natuurlijk veel met iemand doen en het is dus niet gek dat iemand daar erg onzeker van wordt en zich daar rot door voelt. Vaak is het pesten dan ook de reden dat kinderen en (jong)volwassenen iets aan hun flaporen willen doen. Dit is in de meeste gevallen een oor-correctie, waarbij het oor operatief zodanig wordt aangepast dat er na de ingreep geen flaporen meer zijn.

Mogelijkheden om van flaporen af te komen

Als je door pesterijen, door onzekerheid of wat voor reden dan ook van je flaporen af wilt, dan kan dit op verschillende manieren. Allereerst kun je natuurlijk erg creatief zijn met je haren. Je kunt met lang haar je oren verbergen. Wat ook een optie is, is een haarband te dragen. Deze kun je over je oren plaatsen waardoor ze verborgen zijn. Het dragen van een haarband is trouwens ook helemaal winter 2018!

Ooit gehoord van flapoorstickers?

Misschien niet een hele ideale oplossing, maar wel erg handig dat de optie er is. Je kunt namelijk speciale siliconen flapoorstickers kopen welke je achter je oorschelp plakt. Door de siliconen stickers staan je oren dichter tegen je hoofd aan, zonder dat je de stickers ziet. Een moeder in Spanje was het zo zat dat haar zoon gepest werd, maar ze had geen geld voor een operatie. Zo is ze op de Otostick gekomen.

Doordat de flapoorstickers voorzien zijn van een speciale lijmsoort, blijven ze een paar dagen tot een week zitten. Je kunt een paar uur na het aanbrengen ook al meteen douchen, zwemmen of sporten. De stickers zijn erg handig als je in de toekomst een operatie wilt ondergaan of als je juist een oplossing zoekt waar geen operatie bij komt kijken. Overigens hebben wij deze nu net besteld, en ik zal er zeker een stukje over schrijven!

Flapoorcorrectie

Je kunt ook door middel van een operatie van je flaporen afkomen. Dit kan door middel van een chirurgische flapoorcorrectie. Vanaf een leeftijd van vijf jaar kan de ingreep worden uitgevoerd. Fijn om te weten, is dat tot een leeftijd van 13 jaar de ingreep wordt kan worden vergoed door de zorgverzekering. Dit is, omdat kinderen er psychisch last van kunnen hebben of krijgen.

Een flapoor correctie is niet altijd verzekerd

De correctie zit niet altijd bij de verzekering inbegrepen. Bij de meeste verzekeringen is er onder de 13 jaar wel een deel tot alles vergoed vanuit de basis of krijg je meer vanuit de aanvullende verzekering.  Het is zeker de moeite om te kijken op een vergelijkingssite en de ene verzekering tegenover de andere Zorgverzekering vergelijken. Door je van te voren goed in te lezen kan het soms echt lonen om eind van het jaar te wisselen van verzekering.

flaporen corrigeren zonder operatie


ageology banner Hey Dombo, hoe ver kom je met die flaporen?

Vriendelijke disclaimer:

De content op dit blog is puur informatief. Het is geen vervanging voor professioneel of medisch advies. Wij geven tips en suggesties, dat betekent niet dat je het klakkeloos moet opvolgen. Wij nemen daar geen verantwoording voor.  Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een nieuwe producten. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug. Je bent zelf verantwoordelijk voor waar jij je geld uitgeeft, je kunt dit niet verhalen op deze site/ pink press. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥