Flesvoeding: welke opties heb je?

Flesvoeding: er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten op de markt. Maar als ouder wil je natuurlijk alleen het beste voor je kindje. Ook wat voeding betreft. Borstvoeding is nog altijd de beste voeding voor je baby, maar het geven van borstvoeding is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als borstvoeding niet lukt, welke opties zijn er dan voor flesvoeding? En hoe maak je de keuze? In dit artikel zetten we de verschillende soorten flesvoeding op een rij.

Flesvoeding op basis van leeftijd

Een van de bekendste verschillen in soorten flesvoeding, is de flesvoeding op basis van leeftijd. Per leeftijdsfase verschilt de behoefte van je kindje en is er een andere flesvoeding nodig. Voor kindjes van 0 tot 6 maanden spreken we van zuigelingenvoeding. Als je kindje 6 tot 12 maanden is, dan kun je Opvolgmelk geven. Dit is vaak al in combinatie met hapjes of vast voedsel. Peuters van 1 jaar of ouder krijgen groeimelk of peutermelk. Peuters kunnen langzaam ook ‘gewone’ melk gaan drinken.

Flesvoeding op dierlijke of plantaardige basis

De meeste flesvoeding op de Nederlandse markt is gemaakt op basis van koemelk. Maar wist je dat er ook andere soorten flesvoeding te krijgen zijn? Denk bijvoorbeeld aan flesvoeding op basis van sojamelk of geitenmelk. Geitenmelk is ongeveer net zo vet als koemelk. Geitenmelk is iets witter en anders van smaak. Het een is niet beter dan het ander, want alle soorten flesvoeding moeten voldoen aan wettelijke richtlijnen. Waar je voor kiest, hangt volledig af van je eigen voorkeur.

flesvoeding

Flesvoeding bij kwaaltjes of diëten

Naast de standaardvoedingen zijn er ook verschillende soorten Opvolgmelken

beschikbaar voor kinderen met ‘kwaaltjes’. Denk bijvoorbeeld aan flesvoeding bij maag-darmklachten, blijvend hongerige baby’s, veel spugen (reflux) of allergieën. Als je vermoed dat je kindje ergens last van heeft, overleg dan altijd eerst met je (huis)arts of het consultatiebureau voordat je van voeding verandert.

Flesvoeding bij maag-darmklachten

Sommige baby’s hebben last van darmproblemen. Van darmkrampjes tot moeizame ontlasting: de klachten kunnen variëren. Ieder kind is anders en daarom adviseren wij altijd om in het geval van heftige en/of aanhoudende klachten contact op te nemen met de huis- of consultatiearts. Deze is bekend met de specifieke situatie van je kind en kan daarom als geen ander inschatten of verder onderzoek of speciale voeding nodig is.

Flesvoeding voor hongerige baby’s

Je kindje heeft net de fles gehad, maar huilt na enkele minuten weer omdat hij honger heeft. Wat doe je dan? Je wil je kindje immers ook niet overvoeden. Voor hongerige baby’s bestaan er flesvoedingen met toevoegingen als rijstebloem. Rijstebloem is een vorm van bijvoeding en mag je baby vanaf 6 maanden hebben. Je kunt er ook een papje van maken. Sommige ouders geven dit hun kindje voor het slapen gaan, om nét dat extra zetje te geven tot een nacht lekker doorslapen.

Flesvoeding als je baby veel spuugt (anti reflux)

Sommige kindjes hebben moeite om de fles binnen te houden. Ze spugen een groot deel van de melk weer uit (reflux). Er kan dan gekozen worden voor anti reflux voeding. Anti reflux voeding heeft soms een iets andere eiwit-samenstelling en vaak is er johannesbroodpitmeel aan toegevoegd. Dit maakt de voeding iets zwaarder (zonder extra calorieën en energie toe te voegen), zodat de voeding minder makkelijk weer omhoog komt. Je kunt ook zelf een klein beetje johannesbroodpitmeel toevoegen aan de flesvoeding.

Flesvoeding bij allergie of overgevoeligheid

Bij een overgevoeligheid van koemelk of lactose kun je een hypoallergene voeding krijgen. Hierin zit wél koemelk, maar de eiwitten zijn bewerkt. Hierdoor herkent het lichaam ze niet meer als koemelk-eiwitten en krijgt je kindje minder snel een overgevoelige reactie. Hypoallergene voeding of flesvoeding op basis van geitenmelk kun je niet gebruiken als je kindje een vastgestelde koemelkallergie heeft. Beide voedingen bevatten namelijk nog steeds lactose.

Vermoed je dat je baby een allergie heeft? Dan is het altijd raadzaam om dit te overleggen met je (huis)arts, voordat je zelf een andere voeding gaat proberen.
Vriendelijke disclaimer:

De content op dit blog is puur informatief. Het is geen vervanging voor professioneel of medisch advies.  Wij geven tips en suggesties, dat betekent niet dat je het klakkeloos moet opvolgen. Wij nemen daar geen verantwoording voor.  Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug.Je bent zelf verantwoordelijk voor waar jij je geld uitgeeft, je kunt dit niet verhalen op deze site/ pink press. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥
   

You Might Also Like

  1. Judith

    Graag gedaan! Mijn beide meiden hadden altijd darmklachten, dus als je meer tips nodig hebt dan kun je altijd vragen

  2. Just Mama

    Goed om te weten dat je alsnog de fles kan geven bij darmklachten! Bedankt voor de handige informatie.

%d bloggers liken dit: