Ga naar de inhoud

10 Tips om de allerbeste foto’s te maken met je smartphone!

fotografie tips telefoon #iphone

Wat super leuk dat jullie zo enthousiast zijn over mijn foto’s dat je zelfs tips wilt! Bij deze dus mijn 10 tips om foto’s te maken met je smartphone!

Als eerste wil ik als tip meegeven: ga een iphone 11 hoesje kopen, of welke telefoon je ook hebt. Maar aangezien ik iedereen over de iPhone 11 hoor, en die op het moment echt 1 van de betere foto’s levert.. Zeg ik dat maar even. Maar die krengen zijn zo fragiel als wat, een hoesje is een must! Helemaal als je in een rare positie staat om een foto te maken, kan het nog wel eens fout gaan…

1. Denk aan je lens!

Het lijkt zo voor de hand liggend, maar dat is het blijkbaar niet. Maak je lens even schoon voor je foto’s gaat maken. Het maakt zo een enorm verschil! De foto is echt een stuk scherper zonder vette patat afdruk van je kleintje.

2. Vind je licht

Belangrijker dan de telefoon die je gebruikt is het licht. Natuurlijk maakt een iPhone 11 vette foto’s, maar in slecht licht komen ook die minder mooi uit. Denk er dus even aan als je in een restaurant gaat zitten dat je bijvoorbeeld bij het raam plaatsneemt. Daar is vaak net wat meer licht. Natuurlijk licht is vaak het mooist. Voor een mooie foto met gouden gloed kun je het beste heel vroeg in de ochtend fotograferen of vlak voordat de zon ondergaat. Je huid heeft dan meteen een instafilter.

3. Speel met het licht

Daar staat je kindje mooi in het licht te poseren en je ziet alleen jouw schaduw. Een tip is om tegen het licht in te fotograferen en een reflector voor je te houden die het licht weerkaatst. Bij kleine producten kun je ook een wit papier, of iets anders wat het licht weerkaatst gebruiken. Zo krijg je een heel mooi effect. Ook ogen komen zo vaak net wat beter uit en knijpen ze niet zo.

4. Blijf van de zoom af!

Hoe trots telefoon merken ook met hun zoom lenzen adverteren, de kwaliteit gaat met zoomen altijd achteruit. Eventueel kun je dichter bij het onderwerp staan, of het later croppen.

5. Sta stil

Tenzij je een extra shaky effect wilt of een ander special effect, sta dan stil. Houd je telefoon zo stil mogelijk. Het liefst het onderwerp ook. Leun desnoods met je ellebogen op een tafel, of gebruik een tripod.

6. Denk aan de lijnen

De horizon, een tafel, de onderkant van een gebouw.. noem het maar op, allemaal hebben ze lijnen. Let erop dat je 1 van die lijnen volgt voor een mooi geheel. Het geeft een minder rommelig beeld. Je kunt eventueel de lijntjes in de telefoon gebruiken om die recht met de lijn te houden die je wilt volgen.

Mocht dit niet lukken dan raad ik je de app Snapseed aan. Daarin kun je een foto rechtzetten.

7. Waar is de focus?

Op je telefoon zit een manual focus. Dit houd in dat als je gewoon een foto maakt, hij het punt pakt die hij wil pakken. Als je met je vinger even klikt op het punt waar jij de focus wilt hebben, stelt hij daarop scherp. Hiermee kun je weer een special effect creëren door bijvoorbeeld een takje voor je lens te houden, maar daarachter te focussen.

8. Verander het perspectief

Het is zo makkelijk om gewoon rechtoe rechtaan een foto te maken. Maar denk eens aan een ander perspectief. Plaats je onderwerp in een hoek, of neem de foto van bovenaf. Laat ze langs de lens kijken in plaats van er direct in. Ook leuk is om producten op een krukje te zetten en dan een beetje van onderaf te fotograferen. Ga hier eens mee spelen.

9. Houd het simpel

Te veel dingen en afleiding in je beeld zorgen voor onrust. Kijk in een bos vol met blaadjes is anders als een flatlay waar nog rotzooi in de hoek ligt. Of iemand op de bank met een knuffel en een kussen is leuk, maar niet met nog een stapel vieze was ernaast.

10. Editing apps

Ik kan echt niet zonder! Ik heb zoals ik al eerder zei Snapseed voor kleur, correctie, en even dat oogwit weer te laten schitteren. Lightroom gebruik ik om een filter aan te passen. Ik vind het leuk als het allemaal een beetje een geheel is. Lukt mij niet altijd, want ik vind alles mooi. Maar het is wel echt een aanrader. Op Etsy vind je heel goedkoop kant en klare filters. Deze pas je toe op de foto en daarna speel je nog even met de kleuren en het licht. Helaas is er geen one size fits all, tenzij je altijd in het exact zelfde licht fotografeert. Anders moet je er dus echt even mee spelen.

Wil je dat ik je er een keer mee help dan kun je even kijken op mijn fotografie pagina.

fotografie tips smartphone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: