Close
Fouten bij het schilderen van de muur

8 van de meest gemaakte fouten tijdens het schilderen

‘Schilderen kan toch niet zo moeilijk zijn?’, zal je misschien denken. Klopt, maar toch gaat er nog wel eens wat mis. Simpelweg omdat er een aantal belangrijke stappen worden overgeslagen, of net even verkeerd worden aangepakt. 

We zetten 8 van de meest gemaakte fouten voor je op een rij:

  • Slechte voorbereiding

Het klinkt cliché, maar ook bij schilderen is een goede voorbereiding het halve werk. Sterker nog, de voorbereiding neemt eigenlijk nog meer tijd in beslag dan het schilderwerk zelf. Maar het resultaat wordt er écht mooier op, het gaat een stuk sneller en je voorkomt dat het één grote kliederboel wordt. Wat je zoal moet voorbereiden? De juiste (en genoeg) spullen in huis halen, de vloer bedekken, de randen, deurknoppen en lichtknoppen afplakken en natuurlijk schuren, wanneer het om houtwerk gaat. 

  • Schilderstape te vroeg of te laat verwijderen

We hoeven je hopelijk niet te vertellen dat je schilderstape nodig hebt om strakke randjes te krijgen en morsgevaar te voorkomen. Maar toch gaat het nog wel eens mis, en wel op twee punten. Ten eerste wordt de tape vaak niet strak genoeg geplakt, waardoor de verf er evengoed onderdoor kruipt. Ten tweede wordt de tape vaak te vroeg of te laat verwijderd. Het beste kun je de tape vlak voordat het opgedroogd is verwijderen. Anders kun je de opgedroogde verf weer meetrekken! 

  • Niet schoonmaken

Een ander belangrijk punt is het schoonmaken van het oppervlak dat je gaat schilderen. Of dit nu een muur, een meubel of ander houtwerk is. Stof het oppervlak altijd even af en neem het nog even af met een sopje met verfontvetter. Op die manier pakt de verf beter én komt er geen stof in je verfwerk. En oja, vergeet ook de plinten en hoekjes niet! 

  • Geen primer gebruiken

Een van de meest gemaakte fouten is het overslaan (of vergeten) van een grondverf, zoals de Sikkens rubbol primer. Dit is echter een hele belangrijke stap, want dit zorgt voor een goede basislaag waardoor de uiteindelijke verf veel beter en mooier hecht. 

  • Met de verkeerde kwasten schilderen

Een kwast is toch een kwast? Nee hoor, hier zit onderling een groot verschil in. Het komt dan ook vaak voor dat de verkeerde kwast wordt gebruikt. Laat je dan ook altijd adviseren in de winkel, of lees de verpakking van de verf goed om te weten welke kwast je nodig hebt. In ieder geval is het handig om te onthouden dat je bij latexverf een kwast met synthetische haren nodig hebt, en bij verf op oliebasis een kwast met echte haren. En ga je een groot oppervlak schilderen, dan is een verfroller wel zo handig. Maar zorg er wel voor dat je deze eerst pluisvrij maakt, anders komen deze in je verf terecht! 

fouten bij het schilderen

  • De kwast volledig in de verf dopen

Veel mensen denken: hoe meer verf er op de kwast zit, hoe sneller het gaat. Toch kun je dit maar beter niet doen, want dit wordt echt een enorme kliederboel én verspil je dus veel verf. Zonde toch?! Het beste kun je de kwast tot maximaal een derde in de verf dopen. 

  • Te snel de tweede laag aanbrengen

Het is logisch als je je werk snel wil afronden, maar het kan ook té snel gaan. De tweede laag wordt dan ook vaak net even te snel aangebracht. Dit is zonde, want zo kun je de eerste laag aantasten of zelfs deels verwijderen. Daarnaast kan het ook zorgen voor strepen op de muur. Daarom kun er maar beter 24 uur tussen de eerste en tweede laag zitten. 

  • Te weinig verf kopen

Natuurlijk is het zonde om te veel verf te kopen, maar het is ook zonde om te weinig verf te kopen en halverwege je klus terug naar de winkel te moeten. Terwijl je net zo lekker bezig was! Daarnaast is te veel verf echt niet zo’n ramp. Je kunt het ongetwijfeld nog voor een ander klusje gebruiken, of zelfs terugbrengen als je nog een volle pot over hebt! 

Na het lezen van deze tips kan het niet meer mis gaan toch? Tijd om aan de slag te gaan! Op zoek naar kwalitatieve verf? Dan zit je bij Sikkens in ieder geval altijd goed. 


Lees ook:

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang