Close

Het mes bepaalt de snede

Als je al eerder naar messen hebt gewinkeld, heb je waarschijnlijk merken gezien die trots hun messen adverteren als fully forged messen. Dat betekent dat ze zijn gemaakt van één enkele stalen staaf. Als het gaat om het investeren in welk type mes dan ook, dan zijn deze messen te prefereren boven gestempelde messen.

Fully forged messen

Een volledig gesmeed mes begint met een enkele stalen staaf. Deze wordt vervolgens in een oven geplaatst totdat deze roodgloeiend en zacht genoeg is om platgeslagen te worden. Dit stampproces, gecombineerd met extra stappen zoals blussen en temperen, versterkt en verhardt het metaal van het mes.

Het resultaat is een mes dat bestaat uit een enkele stalen staaf. Zo’n mes strekt zich uit van de punt van het lemmet tot aan de kolf van het handvat. Hierdoor heb je een uitgebalanceerd mes zonder zwakke plekken en een stevig gewicht dat prettig in de hand ligt. 

De messenmaker zal doorgaans ook een steun hebben, d.w.z. een verbindingspunt dat het mes met het handvat verbindt. Dat helpt om het gewicht van het handvat in evenwicht te brengen met het gewicht van het mes. Een van de beste types komt van het merk met de veelzeggende naam Forged.

Voordelen

De voordelen van Forged messen:

• Uitzonderlijke balans en gewichtsverdeling

Het proces van het verwarmen en hameren van een enkele stalen staaf zorgt voor een mes met een uniform gewicht. Gecombineerd met een bolster en een volledige tangconstructie zorgt het smeden voor een mes met een betere balans en een comfortabel gewicht.

• Precisie

Omdat het metaal van een mes dat volledig gesmeed is harder zal zijn dan een ander mes. Forged messen kunnen extreem scherp worden en blijven. Dit zorgt voor snellere en nauwkeurigere sneden zonder dat je het mes zo vaak hoeft te slijpen.

• Stabiliteit

Een volledig gesmeed mes heeft doorgaans een steun die het lemmet met het handvat verbindt.  Waardoor het totale gewicht van het mes in evenwicht wordt gehouden. Zodat het mes of het handvat niet te zwaar is. Het kan ook zorgen voor een gemakkelijkere grip en een comfortabeler handgevoel. Het minimaliseert het risico dat jouw hand aan de rand van het mes wordt gekerfd.

• Sterkte en duurzaamheid

Het bakken, beuken en warmtebehandeling van staal helpt de verbindingen in het metaal te versterken. Dat leidt tot een sterker, minder bros product in het algemeen. Deze sterkte zorgt voor een minder flexibel, sterker mes dat zijn snede langer vasthoudt.

• Krachtige snede

Een volledig gesmeed mes biedt doorgaans het gewicht en de scherpte die nodig zijn om zonder al te veel moeite krachtige en nauwkeurige messneden te maken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld makkelijker harde groenten afbreken of hardere stukken vlees snijden. 

Je kunt ze bekijken op BBQ Time.

Deze  koksmessen zijn ontworpen om de veelzijdigheid van een koksmes te combineren met het gewicht en de breedte van een hakmes. Dat maakt het een must-have voor alle barbecueliefhebbers. 

lees ook Veilig de BBQ aan met kleine kinderen!

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang