Zit je eraan te denken om een bijenkast te beginnen? Zonder bijen is het leven een stuk minder plezierig. De meeste mensen kennen bijen doordat ze zorgen voor lekkere en zoete honing. Maar dat is niet het enige wat ze doen.
Bijen zorgen met hun bestuiving namelijk ook voor de groei van bijvoorbeeld appels, meloenen, kersen, avocado, komkommers, broccoli en pompoen. Het is zelfs zo dat 80% van de planten, bomen en struiken door bijen wordt bestoven. Ook bijenwas wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Daar worden onder andere kaarsen, zeepjes en andere producten van gemaakt. Je kunt je dus wel voorstellen dat bijen heel belangrijk zijn voor de biodiversiteit en ons voorzien van allerlei belangrijke grondstoffen. De laatste tijd hoor je veel nieuws over dat het slecht gaat met de bijen. Een mooi moment dus om je eigen bijenkast te beginnen. Maar hoe pak je dat aan? In dit blogartikel leggen we het je uit.
Waar begin je?
Er zijn verschillende soorten bijenkasten. Voor jou als beginnende imker is het dus belangrijk dat de juiste afweging maakt wat betreft de bijenkast die je kiest. Wanneer je eenmaal hebt gekozen voor een bijenkast en bijbehorende accessoires is het lastig om te wisselen. De accessoires zijn namelijk niet geschikt voor andere bijenkasten. Als starter kun je het beste met een klein bijenvolk beginnen, eentje die is gekweekt in mei/juni en niet meer gaat zwermen. Dat geeft je de tijd om de bijenzwerm goed te bestuderen.
Een bijenkast neemt ruimte in beslag. Het is dus vanzelfsprekend dat je voldoende ruimte moet hebben om een bijenkast te plaatsen. Een balkon of een kleine tuin is in dat geval niet voldoende. Naast ruimte voor de bijenkast moet je ook ruimte hebben voor de bijen om uit te vliegen, dat gaat om ongeveer drie meter. Poot een haagje van ongeveer een meter hoog, zodat de bijen omhoog vliegen. Wanneer je zelf geen ruimte hebt voor een bijenkast, kun je in sommige gevallen terecht bij een plaatselijke imkervereniging. Zij bieden meestal de ruimte om een bijenkast neer te zetten. Zorg altijd voor beschermende kleding wanneer je bezig gaat in- en rondom je bijenkast. Je wilt natuurlijk niet gestoken worden door je bijen.
Werkzaamheden in een bijenkast
Voor bijenkasten geldt dat hoe minder je in de bijenkast bezig bent, hoe meer de bijen het naar hun zin hebben. Het bijenjaar begint in augustus/september met het inwinteren van de bijen. Ze moeten voldoende eten hebben voor de winter. Over een periode van drie weken geef je de bijen 15 keer suikerwater verspreid over zes tot 7 keer. Je hebt de bijen dan genoeg voer gegeven tot april van het jaar erna. In april ga je inspecteren hoe het ervoor staat met de bijen. Je hangt nieuwe ramen met kunstraat in, checkt of de koningin aan de leg is en of er al jonge larfjes zijn en afgedekte cellen met poppen. En natuurlijk maak je de bijenkast schoon. Vul altijd je bevindingen in op de kastkaart.
Een bijenkast beginnen
Voordat je begint met een bijenkast is het natuurlijk belangrijk dat je genoeg kennis opdoet, zodat je bijenvolk de juiste aandacht krijgt. Je kunt naar een imker gaan en daar informatie krijgen over wat je allemaal moet doen. De meeste imkers zullen graag hun kennis met je delen. Je kunt daarna direct lid worden van een imkervereniging, waar je weer kunt starten met een basiscursus bijenhouden. Wanneer je de cursus hebt afgerond kun je je imkerspullen gaan aanschaffen, waaronder een bijenkast. Online kun je verschillende bijenkasten kopen met bijbehorende accessoires. Je bent daarna helemaal klaar om te beginnen als imker!