Close

Gazpacho! Lekker fris voor de hartige trek

Gazpacho! Je kent het vast van een vakantie naar Spanje, maar wist je dat het ook heel makkelijk was om zelf te maken? Het past ook ideaal in een detox week, of als je graag lekker wilt afvallen. 

Gazpacho

Het is een koude soep, of zoals we ze tegenwoordig noemen, een groente smoothie. Heerlijk op een warme zomerdag, of in borrelglaasjes bij een diner staat het weer heel chique. Je kunt het serveren met croutons, maar het is ook lekker met een sellery stick erin bijvoorbeeld.

Ingrediënten

Voor een flinke kan heb je nodig:

 1. 6 tros tomaten, of welke tomaten je lekker vind.
  Tomaten bevatten veel vitamine C, carotenen, vitamine B1, vitamine B2 en vitamine B6 en de mineralen kalium, fosfor en magnesium. De tomaat bevat een kleurstof, namelijk lycopeen, die de menselijke cellen kan beschermen tegen de nadelige invloeden van stikstofdioxiden. Stikstofdioxiden zitten onder meer in tabaksrook en in uitlaatgassen.
 2. 2 rode paprika of de pimiento (lange soort van paprika)
  De paprika zit boordevol vitamines, mineralen en anti oxidanten. Ook bevat het veel van het gezonde stofje beta caroteen en nog veel meer goeds! 
 3. Een komkommer
  A, B1, B2, B6, B11, C… vol met water en komkommers zijn rijk aan silica. Silica is een component die helpt bij het ontwikkelen van sterk en gezond bindweefsel in de spieren, ligamenten, pezen, kraakbeen en het bot.
 4. 1 groene parika
 5. 3 eetlepels olijfolie
  De olie is rijk is aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren en het bevat stoffen, zoals anti-oxidanten, die lichaamscellen beschermen tegen veroudering. Om deze redenen kan het bij een vetarm dieet nog steeds zinvol zijn om olijfolie te nuttigen.
 6. 1 ui (het hart)
  Over de ui kan ik heel veel vertellen, maar hier staat het allemaal heel goed beschreven over waarom je meer uien zou moeten eten: UI! 
 7. 3 tenen knoflook
  Knoflook is net als de ui zeer effectief tegen bacteriën, heel geschikt bij verkoudheid bijvoorbeeld.
 8. witte wijn azijn naar smaak
 9. zout naar smaak

Je kunt de gazpacho op verschillende manieren maken. Ik geef je beide manieren, hoe ik hem het lekkerst vind, en het originele recept. De ingrediënten zijn hetzelfde.

Gazpacho my way

Ik kook de tomaten heel kort met de schil iets ingesneden, daarna zijn ze makkelijker te pellen. De paprika en de knoflook(met schil) doe ik ongeveer 10 minuten in de oven op 220c. De komkommer schil ik. Ik ben zelf allergisch voor ui, dus die gaat er bij mij niet in. Maar die zou je kunnen pellen, en de eerste 2 lagen eraf laten.

Ik doe er nog ong. 200ml water bij om het wat vloeibaarder en makkelijker te drinken te maken.
Alles gaat (afgekoeld)in de blender, en dan door een zeef duwen in een pan. Dat doe ik dan in een kan, en gaat het de ijskast in. Koud is het allerlekkerst!

Originele Gazpacho

Schil de komkommer. Pel het ui en zorg dat je de bovenste 2 lagen er af haalt. Pel de knoflook. Haal de pitjes uit de paprika. Haal het harde stuk uit de tomaten. Doe alles in de blender, en doe daar azijn naar smaak bij. Haal het door een zeef zodat er geen stukjes achterblijven.

Tip!

Je zult zien dat er na het zeven best nog wat vruchtvlees in de zeef zit. Ik doe hier nog een flinke eetlepel olijfolie bij, wat zout en peper en tabasco. Dat gaat allemaal in een potje en smeren we lekker op een broodje kaas bijvoorbeeld. Je hebt dan een heerlijke salsa!

Hoe zomers Gazpacho ook mag zijn, het is geniaal om verkoudheid etc tegen te gaan!

Nog meer inspiratie nodig? Bekijk dan eens deze dit smoothie afval plan!

Eet smakelijk!

super gezond - gazpacho

 

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

2 thoughts on “Gazpacho! Lekker fris voor de hartige trek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang