Geitenmelk of koemelk: wat is gezonder?

Geitenmelk wordt door veel mensen gezien als een gezonder alternatief van koemelk. Dit met name omdat veel mensen in Nederland een koemelkallergie zouden hebben, maar ook de voedingswaarden spelen hier een rol in. In dit artikel wil ik in gaan op de verschillen tussen geitenmelk en koemelk, is geitenmelk nu inderdaad gezonder?

Allergie

Voor mensen die een allergie hebben voor koemelk is dit in principe een makkelijk verhaal. In hun geval is geitenmelk inderdaad een verstandigere keuze dan koemelk. Ook breekt de lactose in geitenmelk makkelijker af, waardoor er minder last van allergie kan voorkomen. Judith probeerde NannyCare geitenmelk uit Nieuw Zeeland met Miya. Zij gebruikt normaal altijd lactose vrije melk, maar was hier heel nieuwsgierig naar. Het zou romiger zijn, en nog dichter liggen bij borstvoeding. Nou is Miya al wat ouder, maar nog kan dat geen kwaad.

We merken wel wat verschil qua benauwdheid (zelfs lactose vrije melk is niet helemaal lactose vrij) en eczeem is ook wat minder. Hier gaan wij er dus absoluut even mee door omdat Miya nog heel graag melk drinkt voor het slapen gaan, en bij het ontbijt. 

Voedingswaarden geitenmelk of koemelk

 

Bron: voedingswaardentabel

Als je naar bovenstaande gegevens kijkt zie je geen grote verschillen tussen geitenmelk en koemelk. Hoewel geitenmelk minder suiker bevat (0,3 gram), bevat het wel meer calorieën en meer vet dan koemelk. Daar tegenover staat dat koemelk meer koolhydraten (en daarmee suiker) bevat dan geitenmelk. Voor het afvallen kun je dus beter koemelk nemen dan geitenmelk, hoewel het calorie-verschil niet noemenswaardig is.

Andere verschillen tussen geiten melk en koe melk

Hoewel het voor de voedingswaarden niet zoveel uitmaakt welke je drinkt, en het qua allergieën per persoon verschilt wat de beste keus is, schijnen er wel een aantal andere voordelen van geitenmelk te zijn ten opzichte van koemelk. Volgens het gezondheidsnet bevat geitenmelk meer zink en selenium dan koemelk. Daarnaast zou geitenmelk complexere koolhydraten en minder lactose bevatten. Het fijne daarvan is dat veel mensen die lactose-intolerant zijn, in veel gevallen wel geitenmelk kunnen drinken.

Conclusie

Of geitenmelk voor jou een betere keus is dan koemelk is iets dat je zelf even moet afwegen. Als je wilt afvallen is geitenmelk in ieder geval niet per se een betere keus dan koemelk. Sterker nog: geitenmelk bevat meer calorieën. De koolhydraten zijn echter wel complexer waardoor je iets minder snel aan zou komen van geitenmelk, maar ik vraag mij of die verschillen echt merkbaar zijn én of die de 18kcal per 100 gram kunnen compenseren.

Daarnaast zou geiten melk dus wel iets meer mineralen bevatten dan koe melk, maar of je daarvoor van melk wilt veranderen is natuurlijk helemaal aan jou.

Drink jij koemelk of geitenmelk?

Lees ook: Maar melk komt toch gewoon uit de supermarkt?


Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥  

1 gedachte over “Geitenmelk of koemelk: wat is gezonder?”

  1. Ik houd niet zo van melk, maar ik eet wel yoghurt. Ik heb ooit gelezen dat geitenmelk makkelijker verteerbaar is dan koeienmelk. Maar zelf heb ik daar geen ervaring mee. De verpakking vind ik erg leuk!

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: