Close
Met deze 10 bespaartips kun je op een gemakkelijke manier geld besparen als zzp’er!

10 basistips: zo kun je geld besparen als zzp’er

Ben je klaar met al die hoge afschrijvingen op je zakelijke bankrekening en wil je structureel besparen op je zakelijke kosten? Met deze 10 bespaartips kun je op een gemakkelijke manier geld besparen als zzp’er!

1. Maak gebruik van de investeringsaftrek

Door op een slimme manier te investeren kun je veel geld besparen als zzp’er. Als je in éen kalenderjaar voor meer dan €2.400 investeert, dan heb je namelijk recht op de investeringsaftrek. Als je de investeringsaftrek mag toepassen, dan kun je 28% van het geïnvesteerde bedrag aftrekken van je winst. Daarnaast mag je natuurlijk de investering ook nog eens conform de reguliere afschrijvingsregels afschrijven. Al met al bespaart de investeringsaftrek je veel geld, waardoor het zeker de moeite waard is hier je investeringsplannen op af te stemmen.

2. Bekijk naar de alternatieven voor de AOV verzekering

Hoewel een AOV-verzekering lang niet meer zo duur is als vroeger, is het nog steeds één van de duurste verzekeringen die je af kunt sluiten. Gelukkig zijn er in de loop der jaren tal van alternatieven ontstaan voor de traditionele AOV-verzekering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een broodfonds of een vangnetverzekering. Heb je jouw AOV-verzekering een aantal jaren geleden afgesloten en wil je het liefst verzekerd blijven? Dan loont het ook zeker de moeite om eens te kijken of je de verzekering niet goedkoper kunt afsluiten bij een andere verzekeraar. De premies zijn de laatste jaren namelijk flink gedaald.Met deze 10 bespaartips kun je op een gemakkelijke manier geld besparen als zzp’er!

3. Spreek klanten vaker via Skype of Zoom

Probeer minder vaak op bezoek te gaan bij klanten en zoveel mogelijk overleg te voeren via digitale tools als Zoom en Skype. Hierdoor kun je niet alleen meer tijd besteden aan de zaken die direct voor omzet zorgen, je bespaart er ook nog mee op je reiskosten.

4. Bewaar bonnetjes van zakelijke aankopen

Heb je een zakelijke aankoop gedaan? Dan is het belangrijk om het bonnetje of de factuur goed te bewaren. Deze kosten mag je namelijk als aftrekpost gebruiken tijdens de aangifte inkomstenbelasting. Als ondernemer ben je verplicht om de bonnetjes en facturen in ieder geval vijf jaar lang te bewaren. Doe ze daarom netjes in een order of scan ze eventueel in, zodat je ze bij een eventuele controle van de Belastingdienst eenvoudig kunt vinden.

5. Kies voor een flexplek in plaats van een kantoor

Als je één of twee dagen in de week een externe werkplek tot je beschikking wilt hebben, dan is het veel voordeliger om te kiezen voor een flexplek in plaats van een kantoor. Afhankelijk van je eigen wensen kun je een flexplek voor kortere of langere tijd huren tegen een vast tarief. In dit tarief zijn bijvoorbeeld de kosten voor een goede internetverbinding en elektriciteit inbegrepen. Uiteraard kun je ook een kantoor aan huis maken.

6. Doe je boekhouding gewoon zelf

Is jouw boekhouding niet zo ingewikkeld en kun je het in principe prima zelf? Betaal hier dan geen boekhouder of accountant voor. Natuurlijk kun je bijvoorbeeld wel gebruik maken van de diensten van een boekhouder of accountant voor het opstellen van de jaarrekening, terwijl je de btw-aangiftes zelf doet. Een online boekhoudprogramma als bijvoorbeeld Jortt is ook niet duur, en maakt zelfs de BTW aangifte een eitje.

7. Check de premies van je verzekeringen

Als je al een tijdje klant bent bij dezelfde verzekeraar, dan loont het de moeite om eens te kijken of je dezelfde verzekeringen niet goedkoper kunt afsluiten bij een andere maatschappij. Het checken van verzekeringspremies kost tegenwoordig nog maar weinig moeite en de potentiële besparing blijkt vaak zeker de moeite waard te zijn.

8. Zoek een goedkopere energieleverancier

Rijzen jouw energiekosten tegenwoordig de pan uit? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een goedkopere energieleverancier. Soms loont het om voor langere tijd een contract af te sluiten bij een energieleverancier, zodat je recht hebt op kortingen. In de meeste gevallen kun je de aanbiedingen van zakelijke energiecollectieven beter links laten liggen.

9. Zoek een goedkopere bank voor je zakelijke rekening

Na het eerste jaar stijgen bij veel banken de kosten voor je zakelijke rekening. Overweeg daarom om na een jaar op zoek te gaan naar een goedkopere bank voor je zakelijke rekening. Meestal is het overstappen heel eenvoudig en biedt de nieuwe bank zelfs een gratis overstapservice aan. Bij KNAB ontvang je zelfs €50!

10. Volg alleen relevante cursussen en opleidingen

Het volgen van cursussen en opleiding kan zeker relevant zijn voor je carrière, maar wees wel kritisch. Volg alleen cursussen en opleiding die echt relevant zijn voor jouw vakgebied. Een handige manier om te besparen op de kosten van cursussen en opleiding is jezelf een jaarlijks opleidingsbudget toekennen.

Met deze 10 bespaartips kun je op een gemakkelijke manier geld besparen als zzp’er!


About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cookieconsent met Real Cookie Banner