Close

Gender neutraal opvoeden | hype of de toekomst?

“Nikki Tutorials is transgender”. Het nieuws ontploft bijna meer als bij de branden in Australie of bij de onrust in Iran. Het blijft nieuwswaardig en nog steeds gaat er een enorme shock door dit zo vrije en open minded landje. Als iemand zegt zijn kind gender neutraal op te voeden, moeten zij vooral ff normaal doen.

Waarom zou je een kind gender neutraal op willen voeden?

Veel ouders doen dit omdat ze geen stereotype willen maken van hun kinderen. Ze zijn kind tot zij zelf bepalen of ze een jongen, meisje of allebei willen zijn. Als vrouw worden wij al snel in een hokje geduwd als verzorger, zwakker, en vooral veel roze. De man moet sterk zijn, kunnen bouwen en bij hem is alles blauw.

Ouders die gender neutraal opvoeden zorgen voor alle opties bij hun kinderen. En daarbij zo veel mogelijk neutrale kleuren. Zo kun je als kind een geheel eigen ik vormen zonder vooraf (onbewust) in een hokje te worden geplaatst waar je met moeite uit komt.

Vanaf heel jong weet een kind al dat het een jongen of een meisje is. Dit is biologisch zo bepaald. Maar omdat biologisch het een jongen of meisje is, hoeft dat in het hoofd nog niet zo vast te staan. Door ze gender neutraal op te voeden, geef je ze eigenlijk mee dat jij alles prima vind wat ze willen zijn. Dat wil niet zeggen dat andere ouders dat niet doen, alleen zijn deze ouders er meer mee bezig. Later als het kind dan toch overduidelijk een jongen is ipv een meisje of andersom, en het ook zo gaat uiten (kleding, hormonen) dan is het transgender of transseksueel. In de tussentijd heet het non binaire (je bent geen van beide of allebei).

Kan het ook te ver gaan?

In mijn opinie willen wij allemaal het beste voor onze kinderen. Zoveel mogelijk kansen geven en hoop je dat ze liefde naar keuze vinden. In het gender neutraal opvoeden denk ik soms dat je het een kind ook moeilijker kunt maken. In het paspoort mag je in Nederland een X zetten bij gender. Het moeilijke daarvan is denk ik dat 1 van de eerste dingen om je te identificeren is toch wel of je een jongen of meisje bent?

Ik las een verhaal over dat een stel ouders zo neutraal wilde zijn dat het kindje op school niet wist naar welke WC het moest gaan. Of dat een meisje geen roze en poppen durft te vragen omdat haar ouders alles neutraal willen hebben. Zo kun je denk ik ook een kant op duwen die ze misschien niet willen.

Hoe zit het hier in huis?

Bij mijn eerste dochter was ik overtuigd dat ze alle kleuren kon dragen en kon spelen waarmee zij wilde. Zo kocht ik vooral blauw en grijs, en had ze best een goede verzameling auto’s. Maar ik woonde in Spanje en door best wel druk van buitenaf kwam er meer roze en kreeg ze oorbellen. Later werd het echt een prinsesje en koos zij alleen maar roze en poppen.

Als puber is het weer vrij neutraal. Zwart, grijs, wit en rood zijn haar kleuren. Het haar gaat over het algemeen in een staart en vind ze vrouw zijn vooral ongemakkelijk. Op andere dagen is ze weer uren met het haar bezig, maskertjes opdoen, en heeft ze 10 verschillende lipglossjes.

De kleine was juist meteen een prinsesje. Maar nu wil zij vooral stoer. Toen haar haar nog erg kort was, vonden mensen haar al snel een jochie. Wat bij haar grote verbazing op riep. Want hoezo maakt kort haar en een zwarte broek je meteen een jongen?

Hoe wordt je neutraler in de opvoeding?

Ik denk dat de algemene mening best nog iets kan veranderen. Ik weet nog de campagnes van vroeger om meiden in de techniek te krijgen. Heeft dat wat geholpen? Vrouwen in de techniek zijn al snel “manwijven”. Waarschijnlijk een grote reden waarom veel meisjes toch nog de “veilige” kant op gaan. Jongens als verpleger of stewards zijn vast homo. Die mening verander je niet zo snel helaas.

Wel als je zelf wat breder wordt in de opvoeding. Wil je zoontje roze kleding aan, en met poppen spelen, dan zou dit moeten kunnen. En een meisje die met auto´ s wil spelen kun je ook een vrachtwagen geven. Helaas is het wel zo dat vooral jongens in een jurkje nog wel flink gepest kunnen worden.

Je kunt dan je zoontje wat handvatten mee geven, maar je kunt ook besluiten dat hij dat voorlopig alleen veilig binnenshuis doet. Tot hij er zelf mee naar buiten wilt. Zorg dat jij en hij in ieder geval zijn woordje klaar hebben. Zo leren anderen die wat kortzichtiger zijn er ook mee om te gaan.

Ik geloof dat wij op dit gebied nog een hele hele lange weg te gaan hebben als ik zo kijk naar de reacties op Nikki. Maar mensen als zij maken het in ieder geval bespreekbaar voor iedereen. Het grootste probleem is toch wel onwetendheid denk je niet?

 

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

1 thought on “Gender neutraal opvoeden | hype of de toekomst?

  1. Belangrijkste is dat je, wanneer je kind erachter komt dat deze homo, lesbisch, trans, genderneutraal of whatever is, je deze steunt hierbij. Niks in de hand gaan werken, dat slaat helemaal nergens op en heeft helemaal geen zin. Homo’s en lesbisch kiezen er ook niet voor, het Is gewoon zo. Als je gaat zeggen dat je je kind genderneutraal opvoedt, ben je denk ik niet handig bezig. Je werkt er misschien ook wel mee in de hand dat ze gepest gaan worden. Laat ze lekker hun eigen ik ontdekken en accepteer de persoon die je kind wordt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang