Close
Hermitage ridders

De allerleukste geschiedenis vind je in het Hermitage

Geschiedenislessen vond ik vroeger heel interessant qua stof, maar vaak op een stoffige manier verteld. Uitjes naar het musea waren dan ook echt een feestje en ik zet dit graag door als traditie bij mijn eigen kinderen. De tentoonstelling over ridders moesten we dan ook zeker eens bekijken.
Maar wat vonden wij ervan? Ik ging op pad met Bentley, mijn zoontje van 5 jaar om dit eens te beoordelen.

Hermitage Amsterdam

De Romanovs in de ban van de ridders – Een romantisch verhaal van tsaren en ridders tentoonstelling bevind zich in Hermitage te Amsterdam. Een prachtige locatie voor een verhaal als deze. Met een idyllische binnentuin is het gebouw namelijk een lust voor het oog.
Deze unieke tentoonstelling neemt ons terug naar de middeleeuwen, de tijd van de ridders, tsaren en jonkvrouwen. Er bevinden zich ruim 250 objecten uit de Europese middeleeuwse kunstcollectie en het Arsenaal van de Hermitage St.-Petersburg.

De Audiotour

Om de tentoonstelling nog leuker te maken is er gekozen voor het gebruik van een audiotour. Door het audio device wat je krijgt te verbinden op bepaalde punten door de tentoonstelling krijg je gerichte verhalen te horen. Wat ik erg bijzonder vind is dat er keuze is uit maar liefst 4 audio tours. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen.
Riddertour (volwassenen)
Familietour/drakentour (6-12jr)
Kindertour (3-6jr)
#tour (vanaf 15jr)

Hermitage ridders

Speciaal voor kinderen

Voor kinderen is er een speurtocht welke is verbonden met de familie/drakentour, ons werd dus de drakentour aangeraden om de speurtocht nog leuker te maken. De drakentour is een hoorspel welke ons meeneemt naar de middeleeuwen. Alleen door alle draken te vinden kun je weer terugkomen naar de toekomst. Dat klinkt natuurlijk ontzettend spannend dus Bentley was direct verkocht. Vanaf de eerste stap werden we dan ook helemaal opgezogen in het verhaal. Op naar de draken en de dappere ridders.

Onderweg leer je alles over wat de ridders vroeger deden, de audiotour is in een verhalende vorm vormgegeven en het brengt je door de gehele tentoonstelling via een spannend verhaal. De kunstwerken worden hier extra belicht en ook word duidelijk wat er zich allemaal afspeelde in deze tijden van heldhaftigheid, hoofse liefdes, romantiek, lef, lust en verlangen.

Door de vragen van de speurtocht te beantwoorden ga je wat meer in op de beelden die je overal om je heen ziet. Het is samen met de audiotour een prachtig geheel. Dit maakt dat het ook voor de kleintjes ontzettend leuk en leerzaam is, op een manier waarop ik het zelf nooit zou kunnen brengen.  Aan het einde van de tour kun je ervoor kiezen om het hoorspel naar jezelf toe te mailen om het later nog eens af te spelen.

Leuk om het zo nogmaals te beleven en te kijken wat er allemaal is blijven hangen tijdens de tour.

Hermitage ridders

Prachtige harnassen

Het mooiste voor ons was de spannende toernooi-opstelling in het midden van de open zaal met de prachtige harnassen eromheen opgesteld. Een prachtig plaatje om te zien voor de avontuurlijke ridder in jezelf. Ook een mooi beeld bij het verhaal aangezien alles is voorzien van indrukwekkende versieringen en duidelijk oog voor detail. Zeker voor de kinderen is het zo duidelijk te zien hoe dat er nu allemaal echt uitgezien heeft in die tijden. Er zijn in totaal 18 volledige harnassen te vinden, zelfs een kinderversie. We keken dan ook onze ogen uit kun je je wel voorstellen.

Naast de harnassen zijn er natuurlijk nog ontelbare kunstschatten, pronkwapens en beroemde kunstwerken te  bewonderen uit verbluffende collecties, elk met hun eigen verhaal. Ook bevinden zich een aantal liefdesverhalen, hiervoor had Bentley geen tijd, hij was immers op serieuze drakenjacht met zijn audio device en ging helemaal op in de speurtocht. Alle stoere beelden werden bekeken en hij luisterde aandachtig naar het verhaal. Alles om weer terug te komen naar de toekomst en de missie te laten slagen.

Hermitage ridders

Joris en de Draak

Tijdens onze avontuurlijke reis kwamen we ook Sint Joris tegen. Welke Bentley direct linkte aan de welbekende attractie. Mooi om het verhaal erachter te leren kennen en dit zo te kunnen delen samen. Een echte reis door de tijd is dan ook zoveel meer waard dan alleen het lezen erover.  De middeleeuwen komen op deze wijze echt tot leven in deze spectaculaire tentoonstelling.
Een zeer geslaagde middag kunnen we wel stellen.

Durf jij je ook onder te dompelen in de wereld van ridders, draken, tsaren en jonkvrouwen? Breng dan zeker een bezoek aan deze unieke tentoonstelling. Je hebt hiervoor nog de tijd tot de zomer van 2021.

Hermitage Amsterdam brengt riddertijd tot leven!

De Hermitage presenteert een nieuwe tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders, waar de middeleeuwen tot leven komen! Met machtige tsaren, dappere ridders, schone jonkvrouwen, hoofse liefde en spannende toernooien. Bewonder ruim 250 topstukken uit de Europese middeleeuwse kunstcollectie en het Arsenaal van de Hermitage St.-Petersburg. 

Een echte familietentoonstelling

Het avontuurlijke verhaal van Romanovs in de ban van de ridders is er voor het hele gezin. Van adembenemende kunst van bekende meesters als Hugo van der Goes tot een spannende speurtocht met hoorspel, voor kinderen vanaf 7 jaar. Ook is er een hashtag-tour waarin televisiepersoonlijkheid Tim Hofman enkele spraakmakende topstukken verbindt met populaire thema’s van nu. Geschikt voor jongeren vanaf 15 jaar. En voor 15-24 jarigen is er de Grand Art Game, met quizzen over de middeleeuwen en ridders. Maar bovenal is de tentoonstelling een beleving vol epische ridderavonturen, romantische jonkvrouwen en zeldzame kunstschatten die straks voor het eerst in Nederland te zien zijn.

Een veilig bezoek

De Hermitage zorgt er samen met de bezoekers voor dat het museumbezoek zo veilig en prettig mogelijk verloopt. De Hermitage hanteert hiervoor het protocol voor veilige en verantwoorde heropening van musea en het horecaprotocol. Daarnaast neemt de Hermitage waar nodig extra maatregelen. Kijk op de website voor meer informatie.

Kijk voor meer informatie en ticketverkoop op Hermitage.nl. Kinderen t/m 11 jaar mogen gratis de tentoonstelling bezoeken. Inclusief spannende speurtocht “Op drakentocht in de riddertijd”

Over de Hermitage

De Hermitage Amsterdam is een bestemming op zich want in en om het historische gebouw aan de Amstel is heel veel te doen. Bewonder prachtige kunstwerken in spectaculaire werelden. Geniet bij mooi weer van de prachtige, verborgen binnentuin. Het Café- Restaurant is tijdelijk gesloten maar voor een hapje en drankje kun je terecht bij de Takeaway in de foyer. De mooiste cadeaus, boeken en sieraden vind je in de Museumshop.  Ook in de omgeving is daarna veel te ontdekken. 

Het museum is eenvoudig te bereiken en geschikt voor een compleet dagje uit! Artis, Carré en de Hortus Botanicus zijn om de hoek en na een heerlijke wandeling langs de Amstel kom je in hartje Amsterdam terecht zoals Rembrandtplein en de Utrechtsestraat. De Hermitage is een bijzondere bestemming voor het hele gezin.

Hermitage ridders

WINNEN!

Heb jij kinderen thuis die helemaal gek zijn van ridders? Dan mag je de tentoonstelling ‘Romanovs in de ban van de ridders’ in de Hermitage Amsterdam niet missen – leuk voor de hele familie! 

Wij mogen 4 tickets weggeven. Inclusief spannende speurtocht “Op drakentocht in de riddertijd”

Meedoen is heel simpel, laat weten waarom je wil winnen en met wie je zou gaan naar deze tentoonstelling. Meedoen kan tot en met 17 december.

Veel succes!

(De tickets kunnen niet worden omgeruild voor geld)

About Naomi

22 thoughts on “De allerleukste geschiedenis vind je in het Hermitage

 1. Net even op de website gekeken en de speurtocht lijkt mij heel leuk dus ik loot graag mee voor ons gezin.

 2. Wat een leuk uitje zou dit zijn! Onze kinderen zijn groot ridder-fan en met deze tentoonstelling wordt alles levensecht voor ze. Ik ben ook erg benieuwd naar de speurtocht!

 3. Onze jongens houden erg van de riddertijd… Zeker weten dat zij dit een geweldig uitstapje zullen vinden!

 4. Jongens, wat een tof dagje uit! De Hermitage vind ik ontzettend mooi en zeker weten dat mijn kids dit uitje ook zeker op prijs zullen stellen!

 5. De Hermitage is prachtig! Naar deze toffe tentoonstelling wil ik wel; samen met onze eigen ridders! 💪

 6. Dat lijkt me een fantastisch uitje voor in de kerstvakantie, want daar zijn we echt wel aan toe. Dochter is autistisch en behoorlijk gefixeerd op alles wat met kastelen en prinsessen te maken heeft. Dit jaar zouden we in de zomervakantie kasteel Neuschwanstein bezoeken (hét real life sprookjeskasteel), maar Corona gooide roet in het eten. Hopelijk kunnen we haar met een bezoekje aan deze tentoonstelling een beetje opvrolijken!

 7. Dat zou een super leuke verrassing zijn voor tijdens de kerstvakantie!

 8. Onze jongens zijn dol op alles wat met ridders te maken heeft; ze kunnen haast zèlf een riddertentoonstelling geven 😉 Een bezoek aan de Hermitage gaan zij fantastich vinden! 🤞

 9. Ik doe mee en ga dan met mijn kleinzoon, die zit in de ridderfase..

 10. Mijn nichtje is into prinsesjes en mijn neefje is into ridders en kastelen, dat komt bij deze tentoonstelling mooi bijelkaar, zouden dus graag een bezoekje brengen. De treinreis er naar toe is al een belevenis.

 11. Nou dat lijkt me enig voor ons gezin, we zijn op dit moment gek van de boekenserie de grijze jager, waarin heel wat afgeridderd wordt

 12. We zijn wel weer toe aan een uitje met het hele gezin. Kids zijn gek op ridders.

 13. Wil graag mijn neefje verrassen, hij loopt altijd in ridderpak en een (plastic) zwaard rond, door Corona hebben wij zijn verjaardag niet kunnen vieren…het zou fantastisch zijn als wij met hem de Riddertentoonstelling kunnen bezoeken in de Hermitage🤺 🏰

 14. Wil graag mijn neefje verrassen, hij loopt altijd in ridderpak en een (plastic) zwaard rond, door Corona hebben wij zijn verjaardag niet kunnen vieren…het zou fantastisch zijn als wij de Riddertentoonstelling kunnen bezoeken in de Hermitage🤺 🏰

 15. Lijkt me echt enig om daar naartoe te mogen leuk om deridder te bekijken.

 16. Wat zou ik graag met ons gezin naar deze voorstelling gaan in onze favoriete stad! Onze jongens zijn echte ridderfans… Dit uitje zullen ze te gek vinden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang