Close
Fijne kleding tips voor zeer gevoelige kinderen

Fijne kleding tips voor zeer gevoelige kinderen

Kinderen zijn wonderlijke wezens. Ze zijn vaak heel duidelijk in wat ze wel en niet willen. De hyper gevoelige kinderen (of met een sensorische informatieverwerking stoornis)gaan eerder huilen of drammen als iets niet gaat zoals zij willen. Kleding kan een hele grote rol spelen in hoe de dag alleen al begint.

Alles moet precies zitten zoals zij willen

Veel jonge kinderen gaan door periodes waar hun ouders bang zijn dat ze later nudist worden omdat ze alleen maar naakt willen lopen. Maar als je kind last heeft van sensorische prikkels dan kan het een flink gevecht worden om ook maar iets aan te krijgen bij ze.
Als je kind al weg wil rennen of meteen op een schreeuwen zet zodra je met kleding aan komt kun je er al wel aan denken dat hij overgevoelig is voor kleding. Dit komt vaker voor bij kindjes met ass, maar betekent niet dat ze ass hebben.
Hoe dan ook, ze doen het niet expres om jou te treiteren. Het is hun enige manier van omgaan met deze voor hun heftige situatie. Omdat het jou niks kost en zij er de ene dag beter mee omgaan dan de andere dag, kun je hier nog wel eens heel onredelijk van worden. Vooral als je haast hebt, slecht geslapen en nog geen koffie op hebt.

Maar bedenk je eens dat je altijd 100% bewust bent van wat je aan hebt. Je kunt het zien als die kriebeltrui die je aantrekt, maar dan ook als sokken, ondergoed en broek. Mega vervelend. Een labeltje of een naad in een broek kan zo gaan irriteren dat je het wel van je lijf af wilt scheuren. Jouw mening in wat jij leuk vind staan is dan totaal niet belangrijk. Belangrijk is dat een kind zich fijn voelt in de kleding. Dat ze prettig kunnen spelen en zo min mogelijk last hebben.

Fijne kleding tips voor zeer gevoelige kinderen

Tips bij gevoelige kinderen

Handige tips om toch kleding aan te doen bij gevoelige kinderen met hopelijk wat minder problemen:

  • Pas de kleding op een moment dat ze zelf aangeven dat het oké is (waar mogelijk). Als ze dan al aangeven dat het niet fijn zit, koop het dan niet. Dat wordt serieus elke keer een probleem, hoe schattig het ook staat.
  • Als je kleding hebt gekocht knip dan voorzichtig alle labels eruit. Zorg echt dat er geen schuur randjes aan zitten. Ik check vaak al bij het kopen hoe de labels zijn, soms zijn ze zo hard dat je weet dat zelfs knippen niet gaat helpen.
  • Was eerst alle nieuwe kleding met een zacht vloeibaar wasmiddel
  • Tweedehands kleding is ideaal. Mijn beide meiden waren (en de kleinste is helemaal fan) heel erg blij met tweedehands kleding. Dit is vaak al een aantal keer gewassen en dus al veel zachter dan nieuwe kleding. Mijn jongste kreeg laatst van een goede vriendin van mij een flinke doos met kleding toen ze net overal uitgegroeid was. Goed voor het klimaat en fijn voor het kind.
  • Ga voor zachte, natuurlijk materialen. Dat hoeft echt niet saai te zijn. Bijvoorbeeld b nosy is een super leuk kleding merk dat je heel vaak kunt wassen maar je houd de leuke kleuren. Vooral de leggings zijn hier favoriet omdat er geen harde randjes of naden nergens in zitten. Ook zijn ze lekker stretchy en zacht
  • Als het kan laat een kind meekijken als je online gaat shoppen, of neem ze mee naar de winkel. Dingen die ze zelf uitkiezen zullen eerder en makkelijker gedragen worden.
  • Maak geen ruzie om hun kledingsmaak. Als het past bij het weer en zij willen het zo aan, laat ze. Het scheelt jou ruzie, en je kind voelt zich fijn.
  • Wil je toch perse die ene trui of broek aan die jij leuk vindt, doe daaronder dan iets wat zij zacht en prettig vinden.
  • Probeer eens dry brushing of zachtjes in bad. Dat helpt hun huid wat beter tegen materialen te kunnen.
  • Jeans zijn vaak een probleem met de knopen, rits en het materiaal wat te klemmend zit. Maar er zijn genoeg alternatieven. Je hebt de jogging jeans, of super zachte jeans leggings. Vind een middenweg tussen wat jij wilt en zij aankunnen.

Succes mama!


Lees ook:

 

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang