Ga naar de inhoud

Gezond afvallen zonder honger is echt mogelijk!

Gezond afvallen zonder honger

Gezond afvallen zonder honger? Yeah right? Misschien weet je al dat je bepaalde voedingsmiddelen moet vermijden en andere juist moet eten om af te vallen. Maar wat zijn nu precies die voedingsmiddelen die je moet vermijden? En welke voedingsmiddelen zijn goed voor je wanneer je wilt afvallen? In dit artikel geven we je tips over gezond afvallen zonder honger.

Gezond afvallen zonder honger

Zoals je misschien wel weet, is het niet zo makkelijk om af te vallen. Er zijn allerlei factoren die hierbij een rol spelen, zoals je levensstijl, je voeding en je genen. Maar toch kun je echt gezond afvallen zonder honger, als je weet hoe je het aan moet pakken.

Bij gezond afvallen zonder honger is het belangrijk om je voeding te veranderen. Je kunt bijvoorbeeld minder slechte koolhydraten gaan eten en meer vezels. Verder is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je genoeg eiwitten en vetten binnenkrijgt. Eiwitten zorgen ervoor dat je spieren gaan groeien en vetten zorgen ervoor dat je lichaam energie heeft.

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar het moment dat ik denk aan afvallen krijg ik een onverzadigbare honger. Gezond afvallen zonder honger klinkt dan ook als onzin. Maar eigenlijk is het vrij simpel. Je moet je porties veranderen en wat andere voeding op je menu zetten. Dan heb ik het niet over een blaadje sla en een halve tomaat. Maar verminder een deel van je koolhydraten, en doe veel en veel meer groente.

Maak de groentes lekker van smaak met bijvoorbeeld veel ui en knoflook, of roerbakken van verschillende groentes met lekkere kruiden. Maak je salades zo kleurrijk mogelijk. Ook de eiwitten mogen wel wat meer. Uiteraard is vlees natuurlijk een optie maar linzen en bonen zitten ook boordevol eiwitten en vullen prima.

Wat zijn dan die goede koolhydraten?

En welke kun je beter vermijden? Goede koolhydraten zijn onder andere volkorenproducten, groenten en fruit. Deze koolhydraten zorgen ervoor dat je lichaam energie krijgt en je spieren kunnen groeien. Daarnaast zorgen deze koolhydraten ervoor dat je een gezond gewicht behoudt. “Slechte” koolhydraten daarentegen zorgen ervoor dat je aankomt in gewicht. Dit komt omdat deze koolhydraten snel in je bloedbaan terechtkomen en je lichaam hierdoor insuline aanmaakt. Insuline zorgt ervoor dat je lichaam vet opslaat. Kortom, als je wilt afvallen is het belangrijk om minder slechte koolhydraten te eten en meer goede koolhydraten.

Je kunt bijvoorbeeld volkorenbrood eten in plaats van wit brood, aardappelen in plaats van friet en rijst in plaats van pasta. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je genoeg groenten en fruit eet. Echt eet minimaal het dubbele van wat je nu dagelijks eet. Dit zorgt ervoor dat je lichaam vitamines, mineralen en antioxidanten binnenkrijgt. Vitamines en mineralen zijn belangrijk voor je lichaam, omdat ze ervoor zorgen dat je lichaam goed functioneert.

Antioxidanten daarentegen zorgen ervoor dat je lichaam schade kan herstellen en dat je lichaam beschermd wordt tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn schadelijke stoffen die in je lichaam aanwezig zijn en die ervoor kunnen zorgen dat je ziek wordt.De gemiddelde Nederlander eet veel en veel te weinig groente. Die 2 handjes lukt al bijna niet, en eigenlijk zou je er dus 5 of 6 moeten eten. Dit klinkt (en zo ziet het er ook uit) bizar veel, maar nu snap je ook waarom je geen honger hebt meer daarna

Hoeveel groente zou je per dag moeten eten?

Dit is afhankelijk van je doel. Als je wilt afvallen, is het belangrijk om minimaal 400 gram groente per dag te eten. Dit komt overeen met ongeveer 5 porties groente. Een portie groente is ongeveer 80 gram. Dit is ongeveer een vuist vol groente. Deze groente kun je bijvoorbeeld eten in de vorm van een salade, groente smoothie of groentesoep. Natuurlijk kun je deze groente ook bereiden op een andere manier. Het is belangrijk om je groente op verschillende manieren te bereiden, zodat je lichaam alle vitamines en mineralen binnenkrijgt die het nodig heeft.

Hoeveel fruit zou je per dag moeten eten?

Dit is afhankelijk van je doel. Als je wilt afvallen, is het belangrijk om minimaal 2 stuks fruit per dag te eten. Dit komt overeen met ongeveer 2 porties fruit. Een portie fruit is ongeveer 120 gram. Dit is ongeveer een halve appel of een banaan. Deze fruit kun je bijvoorbeeld eten in de vorm van een fruit smoothie of een fruit salade. Natuurlijk kun je het fruit ook rauw eten. Het is belangrijk om je fruit op verschillende manieren te eten, zodat je lichaam alle vitamines en mineralen binnenkrijgt die het nodig heeft.

Smoothies zijn echt een heerlijke manier om alles in 1 x binnen te krijgen

Smoothies lijken een slechte reputatie te hebben. Dit komt van de mensen die een heel gezond en strak regime hebben met een het kan altijd beter mentaliteit. In groente en fruit zitten nou eenmaal vitamines en of je die nu drinkt of opeet, dat maakt geen verschil. Je mist wat vezels misschien, en ja je zal minder snel een banaan, een handje bessen en een bak yoghurt in 1x nemen. Ook hoor je veel dat er teveel suiker in zou zitten. Het suikergehalte van een smoothie is net zo hoog als dat je het los eet. Als je nou snoepen en frisdrank zou vervangen voor een dubbeldikke lekkere smoothie, ben je gewoon heel goed bezig.

Gezond afvallen zonder honger is echt mogelijk!

Tip: On the go blender van Cuisinart

Ik kreeg pas de On the Go Blender van Cuisinart. Een handige kleine blender die je kunt opladen en dus ook mee onderweg kunt nemen. Je doet dan bijvoorbeeld je fruit en yoghurt in de blender, en maakt er onderweg een lekkere smoothie van. Of je neemt gewoon de handige beker met deksel zo mee. Geen bergen afwas, maar gewoon 1 beker waar de smoothie in gemaakt wordt. Zo is het ook niet echt een heel werk. Ik koop zelf vaak voorgesneden diepvries fruit (afgezien van de banaan), doe er yoghurt en vaak ook proteïne poeder bij, en je bent in nog geen 3 minuten klaar. Het vult lekker, dat scheelt weer snacken.

Ook leuk om te weten, de On the Go blender van Cuisinart is zo makkelijk in gebruik, dat mijn dochters nu zelf ook sneller hun smoothies maken. De 1 gaat dan meer voor ananas met kokoswater en vanille eiwitpoeder, en de ander voor banaan, melk en chocolade eiwitpoeder. Beide zijn geen fan van vlees, en dit is een heel makkelijke manier om toch die eiwitten binnen te krijgen. Ideaal!

Hallo, ik ben water!

Water is ook zo een vergeten goedje bij veel mensen. Het is ook zo vreselijk saai om te drinken. Ik krijg het gewoon echt niet altijd weg. Vreselijk terwijl er zoveel mensen zijn die amper water hebben. Maar goed, ik ben dan ook een verwende westerling en heb graag een theezakje, of misschien wat fruit in mijn water voor de smaak. Als ik echt prik nodig heb dan ga ik voor de zero varianten, of ik drink spa rood met limonade of gember. In de zomer ben ik een grote fan van tonic met komkommer en citroen.

Water/vloeistof is nodig om al je voeding lekker door je lijf te laten stromen, om alles gehydrateerd te houden. Het is zo belangrijk voor je! Helemaal tijdens het gezond afvallen zonder honger. Uitdroging voelt vaak aan als honger. En wie te weinig drinkt, heeft vaak meer ongezonde honger.

Beweging…

Nee, je hoeft niet meteen 10km te rennen, 3 uur yoga te doen en 6 uur aan gewichten te hangen. Maar beweging is een must. Begin met lopen als je een slechte conditie hebt. Al zijn het 10 minuten, probeer elke keer iets langer, iets meer, wat sneller te lopen. Kun je niet lopen, zwaai dan met je armen, je zult ergens moeten beginnen. Het is natuurlijk wel waar dat trainen met gewichten meer vet kan verbranden.

Dus mocht je met gewichten kunnen beginnen dan is dat zeker aan te raden. Helemaal als je een 40 plusser bent. Dan nemen spieren af, en de botten worden zwakker. Krachttraining kan het verschil maken tussen sterk en gezond ouder worden en ouder worden met veel klachten. Belangrijk is in ieder geval om ergens mee te beginnen.

Afvallen of in vorm zijn?

Ik heb het in dit blog natuurlijk alleen over gezond afvallen zonder honger, maar het zou eigenlijk moeten gaan over gezond in vorm komen. Spieren wegen zwaarder dan vet, en het kan bij krachttraining zomaar zijn dat het lijkt of je niet afvalt. Het gaat dan ook niet om zo dun mogelijk te worden. Het gaat erom dat je op een gezond gewicht komt waarbij je fitter en gezonder voelt. Waar je lekker in je vel zit. Dat moet het doel zijn. Ik hoop dat je wat hebt gehad aan onze tips over gezond afvallen zonder honger.


Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *