Close

Gezond de zomer doorkomen: 5 tips

Gezond de zomer doorkomen is makkelijker gezegd dan gedaan met alle lekkere hapjes en flessen rosé die erdoor heen vliegen. Wil je ook gezond de zomer doorkomen? Hieronder vind je vijf handige tips.

In de winter hebben we vaak te maken met vervelende virussen zoals verkoudheid en griep. Mensen hebben dan over het algemeen een lagere weerstand, en bovendien krijgen virussen meer kans zich te verspreiden als we bij elkaar kruipen in goed in warme, afgesloten ruimtes. Het is dan ook niet gek dat we in de winter meer bezig zijn met onze gezondheid dan zomers. Vergeet echter niet dat ook de zomer uitdagingen biedt als het gaat om de gezondheid.

1. Drink genoeg water

Het menselijk lichaam bestaat voor een groot gedeelte uit vocht. Maar zweten om de lichaamstemperatuur te reguleren en droge aircolucht verlagen het vochtgehalte in de zomer. Wil je je goed kunnen concentreren en je goed voelen? Zorg dan voortdurend ervoor dat je vochtgehalte op peil blijft, door de hele dag door voldoende water te drinken.

2. Eet volgens het seizoen

In Nederland is het groente- en fruitaanbod het hele jaar door royaal. Er wordt van alles in kassen gekweekt, en vanuit het buitenland hierheen getransporteerd. Toch is de zomer het seizoen bij uitstek om van verse producten te genieten. Door typische zomerproducten te eten, breng je allereerst meer variatie aan in je eetpatroon. Eet vooral dingen van veel verschillende kleuren, omdat ieder soort vitamines en mineralen in een andere verhouding bevat. Daarnaast krijg je met deze producten ook nog eens de meeste voedingsstoffen binnen. Dat komt doordat de producten geen lange reis hebben hoeven af te leggen.

Tip: een fruitmand laten bezorgen is een goede manier om een zieke collega of vriend een oppepper te geven, of iemand te motiveren een gezond(er) voedingspatroon te volgen.

3. Slaap voldoende

Voldoende slaap is nodig voor allerlei zaken. Niet alleen omdat je je door te weinig slaap humeurig zult voelen, maar ook omdat te weinig slaap gerelateerd lijkt te zijn aan onder andere overgewicht. Op tijd gaan slapen is in de zomer lastiger dan in de winter. Doordat de avonden zo lang zijn, geeft je lichaam pas later op de avond aan dat het tijd is om te gaan slapen.

Tip: blijf niet te lang ’s avonds in de zon zitten, maar maak het binnen al vroeger wat schemerig door te gordijnen (deels) te sluiten. Zorg ook voor verduisterende gordijnen op de slaapkamer.

4. Geniet van de zon en buitenlucht

De aangename temperaturen en lange dagen nodigen uit om lekker in de buitenlucht te zijn. Maak hiervan gebruik door een mooie fietstocht te maken, of lekker tijdens de lunchpauze te gaan wandelen. Je geeft je lichaam de mogelijkheid om vitamine D aan de gaan maken, de frisse buitenlucht is goed voor je en je bent ook nog eens lekker in beweging. Vergeet overigens niet je huid goed in te smeren met zonnebrand wanneer je langere tijd buiten bent, en mijd de zon het liefst wel tussen 13.00 en 16.00 uur.

5. Neem tijd om te ontspannen

De laatste tips tot slot is om vooral ook de tijd te nemen om te ontspannen en te relaxen. Zowel ons lichaam als ons brein heeft het nodig om regelmatig tot rust te komen. De warmte en het sterke zonlicht helpen om in een luchtige stemming te komen en het werk of andere verplichtingen even te laten voor wat ze zijn. Wil je je energieniveau een boost geven? Neem dan vooral een paar keer lekker een dagje vrij, of ga op vakantie.

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang