Close
gezond leven is genieten

Gezond leven en toch genieten

“Vergeet vooral niet te genieten! ” is vrijwel de eerste zin die je krijgt als je verteld dat je gezonder wilt leven. Kun je gezond leven en toch genieten?

Eigenlijk best triest dat als je besluit gezond te gaan leven, er vooral wordt geroepen dat je moet genieten? Dus als je liever sport dan taart eet ben je ongelukkig? Zielig? Geniet je niet meer van het leven? Bizar.

Je moet wel genieten van het leven

In deze wereld staat genieten blijkbaar synoniem aan junk food en bank hangen. Want als je die dingen vervangt voor bijvoorbeeld iets als groentes en sport, dan geniet je niet. En dat genieten is juist zo belangrijk. Dat gaat voor alle gezondere keuzes die je maakt. Sporten kan onmogelijk een fijner gevoel geven dan een ritje Burger King?

Je moet wel een beetje leven

Diezelfde mensen roepen ook dat je wel moet leven. Je mag jezelf vooral niets ontzeggen, en als het even kan lekker die kapsalon nemen ipv die wrap met zalm. Want dat is leven!

Vooral nergens op letten en gewoon leven! Ach dan leef je een paar jaar korter. Boeien dat je jezelf niet meer aantrekkelijk vindt want je bent toch al getrouwd? En oh ja, het gaat in een relatie natuurlijk alleen om het innerlijk. De seksuele aantrekkingskracht naar elkaar, dat blijft. 100 kilo verder, nul energie en een slechte huid verder, beklim je nog steeds even opgewonden je partner.

Ga nu niet gillen dat je zat volle mensen kent die wel sexy zijn, die ken ik ook. Maar die sexy volle mensen zitten over het algemeen ook niet alleen taart en patat te eten, en leven vaak een stuk gezonder dan de dikke buik mensen. Het is een ernstige misvatting dat dikke mensen altijd ongezond zijn. gezond leven en genieten

Maar wat is dat gezond leven dan?

Is de keuze voor een fit lichaam, lekker in je vel zitten dan niet leven? Dat je weer achter je kinderen aan kunt rennen zonder een zuurstoffles is niet belangrijk? Het gaat mij eigenlijk niet eens om dik of dun. De verhoudingen van het lichaam moeten goed zijn, en je moet je lekker voelen. Het is belangrijk om energie te hebben, niet altijd moe te zijn. Gezond leven zorgt ook voor een wat gezondere geest. En wat dacht je van de hormonen die gewoon lekkerder gaan op gezonde voeding dan chips. Ook al kan dat op het moment echt anders voelen. 

Ben je dan nu zo een sportfreak die alleen zaadjes eet?

Nee natuurlijk niet. Maar ik probeer wel andere keuzes te maken. Zoals je verder in dit blog kan lezen word ik fysiek echt heel ziek van bepaalde voeding.

Ik heb een hormoonstoornis en een prikkelbare darm. Dat “genieten” levert mij over het algemeen 3 dagen buikpijn, hoofdpijn en misselijkheid op. Het wordt ook steeds extremer hoe slecht ik er tegen kan. Weegt dat genieten van die reep dan op tegen die 3 dagen dat ik amper wat kan?

Voor jou afzien, voor mij genieten?

Wat nou als ik je vertel dat ik er van geniet om op te staan zonder vol gevoel of pijn in mijn lijf? Dat ik heel blij word wanneer ik met mijn meiden ga wandelen en niet na een kwartier al moet omkeren? Of hoe ik mijn kleintje gewoon de trap op kan tillen zonder mijn tong onderaan achter te laten?

En dan hebben wij het niet eens over kleding… sinds mijn vorige blog ben ik 4 kilo kwijt. Dat zie je vooral in kleding. Het zit net wat beter, net iets lekkerder. Daar geniet ik van. Van het feit dat ik vorige week nog werd gevraagd hoe lang ik nog moest, daar werd ik niet happy van.

Maar van een dieet krijgen kinderen straks een stoornis.

Dat hoor je zeker vaak gebeuren. Alleen zijn wij dus niet op dieet. We maken andere voeding keuzes, en sporten vaker. Ik zie niks mis in laten zien dat je ook op andere manieren kunt genieten van het leven.

Onze Keira is daar heel wijs in. In haar ogen houden wij zoveel van haar en haar zusje, dat wij alles doen om gezond te blijven. Zo blijven wij ook langer bij ze. Ze geeft ons ook elke keer weer die steun, motiverende woorden of schop onder de kont wanneer nodig.

Zullen we nu nooit meer slecht eten? Nee doe niet raar. Soms is het gewoon lekker en neem je de rest voor lief. Maar dat het anders moest en dat die lifestyle voor ons zeker weten meer genieten is, dat staat inmiddels wel vast!

kun je gezond leven en toch genieten

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang