Meteen naar de inhoud

Glory wereldkampioen boxen Nieky Holzken maakt een vuist tegen pesten!

“Wees een maatje geen pestkop” Met deze boodschap geeft Nieky Holzken, Glory wereldkampioen kickboksen, op maandagochtend 19 september het startsein voor de landelijke Week Tegen Pesten en de anti-campagne bij Cartoon Network.

Pesten, stop ermee!

Het is nu week van het pesten, en dat pesten zit mij best wel heel hoog. Mijn meisje is regelmatig gepest om haar oren, uit jaloezie en gewoon om te etteren. Zelf was ik ook vaak het mikpunt. Op de lagere school omdat ik te dun was, en op de middelbare school omdat ik een mix was. Ik mocht op schoenen kauwen, ben op de rails geduwd, en werd dagelijks uitgescholden, geduwd en geslagen. Voor blank was ik te gekleurd, en voor kleur was ik te wit. Tja.

Ik mocht Nieky wat vragen stellen over pesten, en dat deed ik dan ook graag!

NiekyVragen aan Nieky

Hi Nieky,

Dank je dat ik deze vragen mag stellen.

Ik las dat jij als kind het al opnam voor de kinderen die gepest werden. Had je daar zelf al ervaring mee? Waarom wilde je graag helpen?

Klopt, op mijn oude school waar ik vandaag was, De Hilt in Helmond, werd behoorlijk veel gepest. Ik denk dat ik vast zelf ook gepest ben en dat ik misschien ook heus weleens gepest heb, maar niets serieus. Sterker nog, ik vond het vreselijk als er werd gepest en kwam altijd al op voor degene die gepest werd. Ik kan niet toekijken, ik wil wat doen. Mijn docenten herinneren mij ook zo. Toen Cartoon Network me vroeg, die deze week helemaal in het teken staan van antipesten, en mij als ambassadeur vroegen zei ik ook direct ja. Ik vind het heel fijn dat ik kinderen kan wijzen op wat pesten met een ander doet en aandacht te vragen voor het probleem.

Wat vind jij dat kinderen moeten doen als ze een ander kind gepest zien worden?
Mij bellen, tegen mij kunnen ze niet! Haha, nee dat zei ik vroeger op school ook. Dan was het snel afgelopen. Maar hoewel ik wereldkampioen kickboksen ben, zeg ik niet dat ze er op los moeten slaan. Buiten de ring (en ook daarbinnen) gelden strenge omgangregels en wordt pesten absoluut niet geaccepteerd. Kinderen die het zien dat een ander wordt gepest, adviseer ik om er over te praten. Wees een maatje voor degene die wordt gepest en dat doe je al door er voor de ander te zijn.  

Van kinderen word nu wel verwacht dat ze weerbaarder moeten zijn,  en heerst er ook bij leerlingen een suck it up houding. Wat voor tip geef je aan diegene die gepest word?
Klopt, dat weerbaar maken gebeurt ook zeker met sport. Of het nou kickboksen of voetballen is, kinderen leren discipline, doen het goed, krijgen daardoor meer zelfvertrouwen en durven voor zichzelf op te komen.

Denk je dat een kind op een vechtsport zetten, om zich weerbaarder te maken, een goed idee is en waarom?
Ja absoluut, het heeft mijzelf enorm veranderd. Je zou het misschien niet zeggen maar vechtsport is juist een sport waar veel respect en gedragsregels bij komen kijken. Pesten wordt absoluut niet getolereerd in deze wereld. En met vechtsport leert een kind echt voor zichzelf op te komen, niet door er op los te slaan. Integendeel juist!

Bij wie ligt de verantwoordelijkheid van het continue pesten,  als het maanden duurt bijvoorbeeld? Het kind,  de ouders of de school? Wie moet het oplossen?

Ik ben zelf geen expert op het gebied van pesten, maar denk dat ouders en school een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben om het kind te beschermen. Cartoon Network werkt samen met Pestweb, de Nederlandse autoriteit op het gebied van pesten. Zij helpen kinderen met vragen over pesten en kunnen scholen en kinderen helpen met het oplossen van pesten.

Sommige kinderen zijn hyper gevoelig,  en zullen altijd en overal eerder een slachtoffer zijn, wat kun jij hun meegeven?
Pesten is niet ok en word je gepest of ken je iemand die gepest wordt? Praat er dan over met elkaar, je vrienden, familie, ouders of leraar op school.

Wat is het doel dat je wilt bereiken met deze pest campagne?
Cartoon Network zendt een week lang een spotje van mij uit:

Dank je wel!!

Hoe sta jij tegenover pesten?

Meer lezen over pesten?
Meer over racisme lees je hier
Meer over volwassenen die kinderen pesten lees je hier
Meer over volwassenen die andere volwassenen cyberpesten lees je hier
Ik pest, jij pest, wij pesten
Is een anti pest beleid wel nodig? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: