Close
Haal Italië in huis met wijn

Haal Italië in huis, met wijn! 

Ieder jaar reizen vele Nederlanders naar Italië af voor een vakantie vol prachtige natuur, zon, heerlijk eten en natuurlijk wijn! Want Italië is een echt wijnland. Helaas zat het afgelopen jaar een zonovergoten vakantie naar Zuid-Europa er niet in. Gelukkig kun je je ook thuis in Italië wanen met een goed glas Italiaanse rode wijn. Keuze genoeg!

 

Wijnland Italië

Voor wijnliefhebbers is Italië een walhalla, want er wordt een grote verscheidenheid aan rode, witte en bruisende wijnen gemaakt. In bijna het hele land zijn wijnhuizen gevestigd.

Een van de belangrijkste verklaringen voor het grote aantal verschillende wijnen, is het klimaat. Immers, het klimaat van Noord-Italië verschilt erg van het klimaat in het zuiden van het land en dat is van grote invloed op de ontwikkeling van wijndruiven.

 

Van Toscane tot Puglia

De streek Toscane in Midden-Italië is beroemd door het glooiende heuvellandschap met uitgestrekte wijngaarden en kenmerkende cipressen langs de wegen. Toscaanse wijnhuizen maken zowel zachte, soepele wijnen als complexe wijnen, er is voor ieder wat wils. Piemonte in Noord-Italië is het thuis van misschien wel de meest bekende Italiaanse rode wijn, Barolo.

Hoewel de kleur van een Barolo je soms op het verkeerde been kan zetten, is deze wijn door flink wat tannines en zuren behoorlijk stevig (en dus het lekkerst als je er iets bij eet). Maar ook in de streek Puglia, in de hak van de laars, zijn veel wijnhuizen gevestigd. Het warme klimaat van deze regio creëert de perfecte omstandigheden voor het maken van prachtige wijnen vol zondoorstoofd rood fruit.

 

Italiaanse rode wijn voor koude dagen

In de wintermaanden drinken we het liefst rode wijn. Italiaanse rode wijnen lenen zich bij uitstek voor een lange avond tafelen of ontspannen bij een haardvuur. De Italianen zijn een ster in het maken van wijn-spijscombinaties.

Ga ook eens op de Italiaanse tour in de keuken en begin de avond met antipasti, een borrelplank vol kleine hapjes. Naast worst, hammen, kaas en tapenades doen ook artisjokken en gegrilde paprika’s het goed op deze plank.

Tip: olijven mogen niet ontbreken bij antipasti. Verwarm ze enkele minuten in een koekenpan, zodat de oliën en daarmee geur en smaak vrijkomen. Doen de Italianen ook.

Wil je voor bij deze borrel een Italiaanse rode wijn kopen? Kies dan niet voor een te zware rode wijn, maar ga voor een stevige maar zachte rode wijn met veel zoet fruit. Saluti!

Haal Italië in huis met wijn

Lees ook:

 

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang