Close
tips bij haaruitval

10x Dit moet je weten over haaruitval!

Iedereen verliest dagelijks een deel van zijn of haar haren. Dit is meestal geen reden tot paniek. In sommige gevallen is de haaruitval echter meer dan gewoon en overmatig veel. Er zijn dus vrouwen die worstelen met hevig haaruitval en dit is natuurlijk nooit leuk. Er kunnen verschillende oorzaken voor haaruitval zijn, waardoor het oplossen niet altijd even makkelijk is.

Gelukkig zijn er wel genoeg dingen die je kunt doen tegen haaruitval. Zo zijn er allerlei aspecten in je leven die je kunt verminderen of juist producten die je kunt gebruiken. Het helpt vaak ook om de oorzaak te achterhalen en deze op te lossen, waardoor je de haaruitval ook tegen kunt gaan. Hieronder vertellen we je graag hoe jij haaruitval tegen kunt gaan!

Wat zijn de oorzaken van haaruitval?

Zoals gezegd, kan overmatige haaruitval allerlei verschillende oorzaken hebben. Dit maakt het voor veel vrouwen dan ook vaak lastig om de haaruitval tegen te gaan. Om je verder te helpen, hebben we hier verschillende oorzaken op een rijtje gezet waar je hopelijk verder mee kunt komen.

Stress

Wanneer je last hebt van hevige haaruitval zou dit best kunnen komen door stress. Hierbij hebben we het zowel over fysieke als emotionele stress. Fysieke stress kan voorkomen wanneer je bijvoorbeeld een operatie of een ongeluk hebt gehad of wanneer je ziek bent geweest. Ons haar volgt altijd een vaste cyclus en door fysieke stress kan deze cyclus ineens in de war raken.

Hierdoor zouden je haren sneller in de fase van haaruitval terecht kunnen komen. Emotionele stress is ook vaak een oorzaak van haaruitval. Onze haren zouden van teveel stress nu eenmaal ook in grotere hoeveelheden kunnen uitvallen.

tips bij haaruitval

Gewichtsverlies

Veel mensen hebben het doel om af te vallen en vaak wil iemand dit dan ook het liefste zo snel mogelijk. Wist je dat het verliezen van veel gewicht in een kortere tijd ervoor kan zorgen dat je haar in een slechtere staat zal verkeren? Wanneer je veel vet hebt verloren of niet voldoende eet, kan je lichaam gestrest raken.

Dit zou kunnen leiden tot een onverwachte shock voor je systeem, wat vervolgens kan leiden tot haaruitval. Deze oorzaak is echter tijdelijk, omdat je haar zich zo’n 6 maanden na het afvallen weer zou moeten herstellen.

Ouder worden

Een oorzaak van haaruitval waar je helaas niks aan kunt veranderen, is het ouder worden. Veel vrouwen verliezen nu eenmaal meer haar wanneer ze ouder worden. Experts hebben dit wel onderzocht, maar het is nog altijd niet duidelijk waardoor dit gebeurt.

Bij haaruitval door ouderdom zal je haar dus een stuk dunner worden. De oorzaak bestrijden gaat hierbij natuurlijk niet, maar er zijn wel nog andere dingen die je kunt doen om het probleem te verminderen.

Slechte voeding

Een van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval is een slechte voeding. Het zal vast geen verassing zijn dat ons lichaam voedingsstoffen nodig heeft om te kunnen functioneren en dit geldt dan ook voor onze haren. Je zou bijvoorbeeld te weinig voedingsstoffen binnen kunnen krijgen, zoals eiwitten.

Dit zorgt ervoor dat je haargroei (hopelijk tijdelijk) stopt en je haar hierdoor meer uitvalt. Je zou echter ook juist teveel voedingsstoffen van iets binnen kunnen krijgen, zoals teveel vitamine A. deze kunnen de haaruitval namelijk triggeren. Hoewel ons lichaam voedingsstoffen en vitamines nodig heeft, is het belangrijk dat je hier nooit teveel van binnen krijgt.

Wat kan je doen tegen haaruitval?

Ongeacht wat de oorzaak van je haaruitval nu precies is, er zijn gelukkig wel nog altijd een aantal dingen die je ertegen zou kunnen doen. De ene methode zou direct ook de oorzaak bestrijden, terwijl de ander het probleem alleen maar kan verbloemen. Op wat voor manier het uiteindelijk ook werkt, deze tips zullen je in elk geval verder helpen.

Gezonde voeding

Zoals gezegd, kan haaruitval ontstaan door een slechte voeding. De oplossing hierbij is dus uiteraard een gezonde voeding! Wanneer ons lichaam te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals eiwitten bijvoorbeeld, zal de haargroei even stoppen.

Dit is echter makkelijk op te lossen door gezonder en beter te eten. Let hierbij dan ook zeker op je eiwitten, omdat deze voedingsstof heel belangrijk is voor ons lichaam. Je vindt veel eiwitten in onder anderen vis, eieren, vlees of yoghurt of kwark bijvoorbeeld.

Saw Palmetto supplementen

De Saw Palmetto supplementen komen nu ook in Nederland van de grond. Deze plant staat bekend als zaagpalm en het is een natuurlijk middel dat vrouwen kunnen gebruiken om de haaruitval tegen te gaan. Er zitten namelijk bepaalde stoffen in dit kruid die je kunnen helpen bij je haaruitval. Hier zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan die hebbben uitgewezen dat dit natuurlijk middel voordelen biedt voor je haargroei.

De plant zelf komt uit het zuidoosten van Amerika, aangezien de plan alleen in een warm klimaat kan groeien. Hier halen ze serenoa repens uit de planten. Deze onderdelen zitten vol met vetzuren en plantensterolen die goed zijn voor je haargroei. In de natuurgeneeskunde wordt dit middel al decennia lang gebruikt en ook in Nederland wordt het nu steeds populairder.

Massage

Een massage zou ook wel eens kunnen helpen tegen haaruitval. Dit helpt vooral wanneer je haaruitval veroorzaakt wordt door stress, of dit nu fysieke of emotionele stress is. Door een lekkere massage te nemen, kunnen jij en je lichaam even helemaal tot rust komen. Op deze manier kan jouw haarcyclus ook weer op de normale manier voortzetten.

Sporten

Een andere manier om haaruitval tegen te gaan, is door regelmatig te sporten. Sport en beweging is namelijk ontzettend goed voor ons lichaam en door dit te blijven doen, zal jij je lichaam alleen maar een gunst bewijzen! Ook tegen haaruitval kan het sporten heel nuttig zijn. Zo is dit ook een manier voor mensen om te ontspannen en van de stress af te komen, waardoor je lichaam weer op de juiste manier kan functioneren.

Voldoende rust

Tegen de stress is voldoende rust natuurlijk ook van essentieel belang. Vooral wanneer je slaapt, komt je lichaam pas echt tot rust en dit heb je nodig op allerlei aspecten van je leven. Zo is voldoende slaap en rust belangrijk voor je spiergroei, voor je concentratie en ook voor de haargroei. Door voldoende rust te gaan nemen, zal je de stress tegengaan en wordt de haaruitval ook minder.

Lees ook 3 Slimme tips om nu te gebruiken bij haaruitval en dunner wordend haar of Haaruitval ga je tegen met deze tips!

About Betty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang