Close
Hallo puberteit: handige tips

Hallo puberteit, jou had ik nog niet verwacht!

De puberteit, als een inbreker in de nacht is hij opeens ons huis binnengeslopen. Ik had al een vermoeden, maar ik dacht dat bijna 10 veel te jong was. Niet dus. Hallo jeugdpuistjes, grote mond en onbekende vormen.

De puberteit

Blijkbaar had ik mij enorm vergist in de leeftijd en is bijna 10 helemaal niet zo heel vroeg. Normaal voor een meisje is rond 10/11 jaar om met de puberteit te beginnen. Hun lichaam veranderd van kind naar vrouw en alles word te klein. Ze zijn dan een tijdje een stuk groter dan de jongens, omdat die pas rond hun 11/12 de puberteit in gaan. Vandaar dat de brugklas vol puisterige pubers zit.

Maar als je denkt dat jij last hebt van je hormonen, of dat je last had van je hormonen toen je zwanger was? Dat is niets in vergelijking bij de puberteit. Alles is nieuw. Borsten gaan groeien, heupen worden ronder, ze gaan zweten, krijgen vaak een slechtere huid, haartjes komen op plekken waar ze dat niet kennen..

Als allerergste is natuurlijk binnen in!! Gelukkig kan Keira heel goed duidelijk maken wat haar dwars zit:

Mama, er zitten opeens watten in mijn hoofd, en mijn lichaam voelt raar en niet van mij

Maar toch kan ze er niet heel goed mee omgaan. Eerlijk ik ook niet.. want waar is opeens mijn kleine meisje gebleven? En wie is die meid met die heupen en grote mond? Die niet zomaar meer alles van mij aanneemt, en echt de discussie aan gaat. Die opeens heel wijze en verstandige opmerkingen maakt, maar ook de meest onredelijke discussies kan voeren? Waar jongens hun hoofd opeens voor omdraaien en zij heel onzeker van word? Die zich heel groot voordoet maar nog steeds heel veel behoefte heeft om klein te zijn?

Moet ik nu gesprekken gaan houden over de pil en andere verantwoordelijkheden die komen als ze straks die eerste menstruatie krijgt? Ik weet nog dat mijn moeder de hele familie en de halve dappermarkt had ingelicht over mijn eerste menstruatie. Die wilde toen ook een feestje geven. Gelukkig heb ik haar daar toen vanaf gehouden, want wow. Nee. Gewoon nee. Aan de andere kant:

Dat lijkt mij wel weer hilarisch om te doen. Ze schaamt zich toch al kapot voor haar ouders. Van mooiste mama van de wereld, moet ik nu op de hoek wachten en mag ik niet uitgebreid knuffelen. Ook papa moet er aan geloven, hij mag niet eens hard mee zingen met de radio in de auto. De ramen moeten dan dicht, en madam houd haar hoofd in haar schoot.

De grote mond is iets wat we meestal laten gaan, tenzij ze te ver gaat. Ze bedoelt het meestal gewoon niet zo, maar ja Try to stop raging hormones! Ik weet dat discussies alleen maar lijden tot schreeuwen en ruzies, dus over het algemeen word ze nu naar haar kamer gestuurd om even na te denken. Maar ik moet zeggen dat het erg meevalt, ze is over het algemeen eigenlijk veel liever geworden.

Die puberteit duurt zo een 7/8 jaar, dus we hebben nog even te gaan. Wish me luck!! Tips en tricks graag hieronder achter laten!

 1. 10x HELP ik heb een puber in huis | ADHD
 2. De wondere wereld van de puber
 3. 4 Dingen die je als moeder niet meer mag doen als je een puber hebt
 4. De leukste cadeaus voor pubers waar je mee aan kunt komen
 5. Is altijd online willen zijn echt zo slecht | De online puber

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

10 thoughts on “Hallo puberteit, jou had ik nog niet verwacht!

 1. Oww jeeh… hier een 9.5 jarige en ja, ook daar zit soms een bekkie op en ze ervaart dingen anders als een aantal maanden geleden. Ik hoop dat het nog even uitblijft…

 2. Ik was ook heel vroeg, alleen met m’n ongie was ik 10 jaar. Ik hou m’n hart vast met Leia. Gelukkig duurt dat nog 8 jaar pffffff

 3. Tegenwoordig begint het idd veel vroeger, mijn dochter is 10 maar volgens mij pubert ze als sinds haar 8ste. Af en toe zou ik haar wel achter het behang willen plakken! Maar goed ik was zelf ook niet makkelijk in de puberteit en nu maak ik mee wat mijn moeder heeft moeten doorstaan haha. Nog even doorbijten Judith! Hihi

 4. Oh dat filmpje! Hilarisch!
  Periods don’t have glitters!

  Maar ook hier is het onderweg. Ze is 9. Houd mijn hart vast!

 5. Hahahah je mag haar altijd even bij ons brengen als je t zat bent, bij mij is ze altijd zo zoetjes

 6. Ik heb het achter me en ben blij toe haha, mijn zoon (inmiddels 20) daar heb ik een hoop mee te stellen gehad dat waren heftige jaren. Mijn dochter (bijna 18) ging heel wat soepelerer kon vooral erg chagerijnig zijn. Heel veel sterkte in elk geval en keep breathing!

 7. Oh je, ik hou mijn hart nu al vast. Het bloemetjes en bijtjes verhaal zou ik nog even achter wegen laten, maar als ik het zo lees, pak je het goed aan!

 8. Zo jong beginnen die meiden al! Mijn dochter is 8 jaar en wordt binnenkort 9 jaar, maar ik zie die razende hormonen aan de horizon al en af en toe is er al 1 van die hormonen die de boel overneemt in haar hoofd. Pffft, ik heb er nog geen zin in. Een puberende peuter, een bijna puberende dochter en mijn eigen 40+ Hormonen! Misschien een enkeltje naar een onbewoond eiland zou lekker zijn…zou er een reisorganisatie bestaan die zulke tripjes aanbiedt? De doldwaze trips voor 40+ mama’s met overload aan hormonen. Het is een gat in de markt, echt! Ik ben voor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang