Close

Van achter het behang tot over je oren; handboek voor relaxed opvoeden

In Portugal ontmoette ik een geweldig stel. Grappig en vooral de gesprekken over opvoeden waren erg herkenbaar. Na haar lezing wist ik het: ik hoor ook bij de Club van relaxte moeders! Zij kwamen met het handboek voor relaxed opvoeden.

De club van relaxte moeders

Er zijn zo veel stromingen met de moeders, dat je wel ergens bij moet horen.

 • De tijger moeders die flink tekeer gaan om hoge cijfers en hoge eisen stellen aan hun kinderen
 • De alternatievelingen die niet aan inenten doen en flesvoeding zien als vergif
 • #loedermoeders is inmiddels een begrip. Dat is de moeder die het moeder zijn vreselijk en zwaar vind. De foto’s van deze moeders met chocola en wijn in een kast terwijl een kind buiten de deur jengelt worden met gejuich ontvangen. Doel is hier vooral laten zien hoe erg het is om moeder te zijn.
 • De uber moeders die heel strikt volgens de regels werken. Alles beter weten, en voor alles wel een ander advies hebben dan wat jij op het moment doet. Rust, reinheid en regelmaat is vooral hun motto.

En dan zijn er nog de relaxte moeders.

Handboek voor relaxed opvoeden

Roos Schlikker Miloe van Beek Elsbeth Teeling en Eva Bronsveld schreven samen Van achter het behang tot over je oren; handboek voor relaxed opvoeden. Ik wist al een beetje waar het over ging door de gezellige gesprekken met Elsbeth. Ook in haar lezing vertelde ze een beetje over dit boek.

Ik dacht heel lang dat ik vreemd was omdat ik toch eigenlijk heel relaxed ben met het opvoeden. Ja er zijn regels, maar ik ben geen gevangenis bewaker. Ook vind ik hun eigen ik zijn heel belangrijk, en vooral het zelf ontdekken. Ik merk dat ik meer vertrouwen heb in mijn kinderen dan veel andere ouders. Vooral op het gebied van laat ze het gewoon zelf maar uitvinden, het komt wel goed.

Zo ook in dit boek. Ze vertellen je leuke anekdotes, er staan bingo’s in (over het leven met kleine kinderen bijv) en heel veel handige tips. Waar het vooral op neerkomt is wat meer loslaten. Wat meer vertrouwen op hun eigen kunnen. En ook wat meer humor in het leven! Verder mag je gewoon fouten maken, en kun je daar samen van leren. Ik denk op de 1 of andere manier een echte eye opener voor veel moeders die denken dat ze het niet goed doen omdat ze in geen 1 of beter gezegd eigenlijk wel in alle hokjes een beetje passen.

Moeder zijn is niet makkelijk, maar ook niet onmogelijk. Je houd van je kinderen en je doet je best. Daarna is het duimen dat het goed uitpakt.

Win het handboek voor relaxed opvoeden

Met de grappige bonus kaarten, de 30 dagen challenge om weer een verliefd stel te worden en de vele columns echt een boek om niet te missen. Het is het eerste boek die ik in 10 jaar heb uit kunnen lezen (tip; leg hem op de wc en neem geen telefoon mee). Ik mag nog een boek: Van achter het behang tot over je oren; handboek voor relaxed opvoeden weg geven.

Ik vind het leuk als je mij liked op social media, en een retweet of deelactie is altijd een extra kans. Over een week krijgt de winnaar persoonlijk bericht.

Wat is jouw nummer 1 opvoed tip?

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

23 thoughts on “Van achter het behang tot over je oren; handboek voor relaxed opvoeden

 1. Altijd handig tips.
  Ik vertel mijn kind wat ik verwacht en wat de grenzen en regels zijn. Geef zelf natuurlijk ook het goede voorbeeld.

 2. Leuk, leuk, leuk! Ik ben heeeeell benieuwd! Mijn opvoedtip: rustig blijven en herhaal de mantra: ik ben ouder en wijzer dan jij, ik laat me niet gek maken!

 3. Ik vind discipline en respect belangrijk in een opvoeding. Ik ben best streng maar dat is ook nodig bij kinderen. Ik vind dat ouders van tegenwoordig veelste makkelijk zijn.

 4. Tip: rustig blijven en doen alsof je gek bent 😉 Wij kunnen wel wat goede tips gebruiken al zeg ik het zelf, ben benieuwd!

 5. Klinkt als een geweldig boek.
  Mijn allerbeste tip? Volg je gevoel. Je kan best anderen om advies vragen, maar uiteindelijk ken je zelf je kinderen het beste. En dan mag de hele wereld op zijn kop gaan staan omdat ze B beter vinden; als jij A vindt, moet je daar lekker bij blijven.

 6. Ik ben destijds, alweer ruim 1,5 jaar geleden naar de boeklancering geweest, fantastische avond en het boek is ook super. Gegierd van het lachen!

 7. Op dit moment is mijn beste tip tot 10 tellen (of 100 aangezien er een soort van puber fase hier in huis is aangebroken) x

 8. Let it go….

  Niet te snel ingrijpen maar laat ze zelf maar proberen, oplossingen zoeken en ontdekken.
  Ook bij ruzie eerst kijken of ze er zelf uit kunnen komen.
  (Heel moeilijk 😉)
  Natuurlijk staat veiligheid wel voorop.

 9. Opvoedtip? Je niet te veel aantrekken van andere moeders. Die doen ook maar wat 😉

 10. Relaxed zijn in opvoeding is soms het moeilijkste wat er is. Maar loslaten is daarin het toverwoord. Geef aan jezelf en anderen toe dat je niet alle balken omhoog hoeft te houden en laat de boel lekker de boel eens in de zoveel tijd om lekker te spelen met de kinderen. Of neem een schoonmaakster 😉.

 11. Mijn nummer 1 opvoedtip is: kijk naar je kind, luister naar je kind en zie waar je kind behoefte aan heeft. Niet ieder kind is gelijk en kan op dezelfde manier opgevoed worden. Waar de 1 behoefte heeft aan regels en duidelijkheid, kan de ander juist behoefte hebben aan vrijheid. Ik ben wat dat betreft de relaxte moeder en ga met het kind mee.

 12. In de perfecte wereld zou een moeder best een combinatie van alle types zijn. Relaxed opvoeden is allemaal mooi, maar sommige kinderen worden tegenwoordig toch echt te relaxed opgevoed in mijn ogen ;

 13. Ik wil ook bij die club gaan horen! Relaxed is namelijk niet echt een eigenschap die men snel aan mij zal toeschrijven. Het boek lijkt mee heerlijk om te lezen en te leren. Mijn opvoedtip? Eeeeh, aangezien ik een driejarige nieuwsgierigerd thuis heb zitten is dat: herhalen, herhalen, herhalen en daarbij consequent blijven.

 14. Lijkt mij echt een handig boek!
  Ik heb zelf geen kinderen dus voor mij is het maar raden hoe je moet opvoeden. Ik denk bv wel dat ik veel zou kunnen leren van mijn moeder, maar tja dat zie ik dan wel als ikooit kinderen heb

  liefs
  karlien

 15. Alleen de titel is al een uitnodiging om te lezen.
  Ik denk dat je vooral bij jezelf moet blijven en doen waar jij je goed bij voelt.
  Met 3 jongens in huis lijkt mij het een super handig en leuk boek

 16. Ik dacht altijd dat als je je kind maar genoeg liefde gaf het goed kwam. Dat was mijn belangrijkste opvoedingstip. Maar helaas werkt het niet. Dus nu weet ik het niet meer zo goed. Helaas blijft consequent zijn heel belangrijk.

 17. Consequent blijven,en zelf ook sorry durven zeggen als je fout hebt gereageerd of te streng

 18. Ons meisje is net twee en het opvoeden mag hier nu ook écht beginnen. Hihi. Ik ben heel benieuwd naar dit boek, dus ik doe graag mee! 🙂

 19. Ik herken me in geen van de moeders gaan oeps gaat iets fout denk ik. Maar ik waag graag een kans want wie weet pas ik toch ergens bij haha..!

 20. Opvoedtip nummer 1? Nou, geen idee eigenlijk. Wat als eerst in mij op komt en doe waar je jezelf goed bij voelt en wat het beste is voor je kids.
  Met een puberende peuter en een klauterende dreumes kan ik dit boek denk ik wel gebruiken. Ik doe dus graag mee met de winactie.

 21. Oeh dit lijkt me heel interessant! Anderen vinden mij altijd heel relaxed met de kids, maar zelf vind ik me soms wel een überhaupt moeder. M’n peutermeisje van drie is aan het puberen en m’n baby van 3 maanden is zeven weken lang een echte huilbaby geweest dus stressen was het wel 😅 Niemand die het zag totdat ik het ze vertelde hoe ik me voelde. Op sommige momenten had ik wel een loedermoeder willen zijn hoor haha! Maargoed…nu gaat het stukken beter en ben ik weer soms een uber moeder 😅😅

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang