Beginnen met hardlopen, gestructureerd trainen of goed in de gaten houden wat je kunt, het gaat allemaal het makkelijkst met een goed hardloopschema. Zo weet je zeker dat je niet teveel doet, maar dat je ook de goede trainingen doet. Het is namelijk belangrijk dat er een balans is tussen verschillende soorten trainingen. Het vinden van een goed schema is soms moeilijker dan gedacht, juist omdat er zoveel mogelijkheden zijn. Vandaag vertel ik je 5 plekken om een hardloopschema vandaan te halen.
Loopgroepje
Zit je bij een loopgroepje? Dan heb je kans dat daar schema’s worden aangeboden of dat je met zijn allen hetzelfde schema volgt. Misschien krijg je zelfs huiswerk mee naar huis, dat zou helemaal handig zijn. Je werkt dan met zijn allen naar hetzelfde doel en loopt misschien wel dezelfde wedstrijd.
Trainer
Wil je een fijn, op maat gemaakt schema, dan kun je ook een trainer opzoeken. Hij kan dan, naar aanleiding van je kunnen van dat moment, een schema maken dat perfect bij je past. Je betaalt er wel voor, maar dan heb je wel kwaliteit en iemand waar je op terug kunt vallen met vragen.
Geen budget?
Als je geen budget hebt, staat het internet vol met schema’s dat je gratis kunt gebruiken. Google maar eens op ‘hardloopschema’ en de mogelijkheden vliegen je om de oren. Het kiezen van een goed schema, dat echt bij je past, kan dan wel moeilijk zijn, daarom komt daar binnenkort een artikel over online.
Geen budget, maar wel een schema op maat
Ik kan me zo voorstellen dat je geen budget hebt voor een schema, maar dat je wel een schema op maat wilt. Voor die mensen zijn er websites die schema’s op maat maken, zonder dat het wat kost. Daarvoor kun je terecht bij Runnersweb en My Asics bijvoorbeeld.
Hardloop apps
Natuurlijk kun je met Google Fit of Apple Gezondheid al van alles bijhouden op je telefoon. Maar met de volgende apps kun je alles bijhouden. Ook kun je gegevens invoeren waardoor je een pasklaar hardloopschema hebt.
- Hardlopen met Evy
- Strava (hier kun je ook fietsen in bijhouden)
- MyFitnessPal (hier kun je ook gezondheids- en voeding gegevens bijhouden)
- Runkeeper
Zelf maken
Loop je al wat langer, weet je wat kunt en niet kunt? Dan kun je ook overwegen zelf een schema te maken. Wees daarbij wel voorzichtig, teveel (onterecht) zelfvertrouwen zou wel eens tot een blessure kunnen leiden.
Er zijn dus mogelijkheden genoeg om een schema te vinden, gratis of betaald. Hoewel ik denk dat een schema van een trainer voor de meeste mensen de beste oplossing is, kan ik me heel goed voorstellen dat je er geen geld aan wilt/kunt uitgeven.