Welke soorten hardlooptrainingen bestaan er?

Welke soorten hardlooptrainingen bestaan er?

Vaak hoor ik van mensen dat ze hardlopen saai vinden, je doet iedere keer hetzelfde en er is zo weinig variatie. Dat is zo ontzettend zonde, want er zijn ongelooflijk veel mogelijkheden! Grofweg zijn er 3 soorten hardlooptrainingen te onderscheiden, die allemaal hun eigen variaties en soorten hebben. Vandaag leg ik je het uit.

Duurloop

De eerste soort training is de duurloop. De duurloop betekent dat je op een gelijkmatig tempo hardloopt en daarmee train je vooral je uithoudingsvermogen. Vaak wordt er onderscheidt gemaakt in de lange duurloop en de korte duurloop. De lange duurloop is de training die vooral bij marathontraining veel gedaan wordt, maar ook in schema’s voor kortere afstanden komt hij regelmatig terug. Bij de lange duurloop ben je ongeveer een uur, tot soms wel drie uur aan het hardlopen, op een gelijkmatig tempo waarbij je nog kunt praten. De korte duurloop lijkt hier op, die is korter (grofweg een half uur tot anderhalf uur), maar hiermee valt natuurlijk genoeg te variëren. Hoewel er veel vuistregels zijn over deze trainingen kun je doen wat je leuk vindt. Het tempo ligt bij de korte duurloop overigens wel iets hoger dan bij de lange, maar doe vooral wat goed voelt.

Intervaltraining

Bij intervaltraining wissel je snelle stukken af met langzamere stukken. Op die manier kun je herstellen, zodat je toch af en toe hogere snelheden kunt halen. Tempo’s die eerst niet voor je waren weggelegd kun je op deze manier toch trainen. Intervaltraining wordt hoofdzakelijk gebruikt om sneller te worden, maar er zijn ook veel mensen die alleen intervaltraining doen omdat zij denken dat je hier meer calorieën mee verbrand. Een voorbeeld van intervaltraining (en mijn persoonlijke favoriet) is 10 keer een minuut op hoog tempo, en dan steeds 1 minuut herstel. Dit herstel kan wandelend of rustig joggend zijn. Deze vorm van intervaltraining heeft maar korte inspanningsperiodes, er zijn ook intervallen van bijvoorbeeld een kilometer. Ze zeggen dat hoe langer de wedstrijd, hoe langer de intervallen zouden moeten zijn. Ik ben echter meer van “doe vooral de intervaltrainingen die je leuk vindt, ze zijn al zwaar genoeg”.

Tempolopen

Tempolopen zijn eigenlijk een combinatie van de duurloop en de intervaltraining. Grofweg komt de tempoloop in 2 soorten voor: de (ik noem het maar) gewone tempoloop en de loop met tempoblokken. Een tempoloop loop je hogere snelheid dan wanneer je een duurloop doet, maar wel langzamer dan tijdens de snelle stukken van een intervaltraining. Een tempoloop zou ongeveer 2/3 van de wedstrijdafstand moeten beslaan, en dan het liefst op (of net onder) wedstrijdtempo. Een training met tempoblokken bestaat uit blokken waarin je in hogere snelheden loopt, zoals bij de intervaltraining dus, maar dan een stuk langer. Net als bij intervaltraining heb je hier na elk blok een periode waarin je even mag herstellen. Sommige tempoblokken zijn 5km of langer, en zijn echt voor de gevorderde lopers die vaak lange afstanden lopen.

Dit waren grofweg de 3 hardlooptrainingen die er zijn. Ook binnen deze 3 soorten heb je weer allemaal variaties, met trainingen die net allemaal even anders. 

hardlopen

lees ook:

  1. Zo maak je hardlopen je favoriete sport!
  2. Hardlopen: alleen of met een loopgroep?
  3. 5x Waar je op moet letten bij het hardlopen

 

 


Ontdek meer van Pink Pressᡣ𐭩

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

1 reactie

  1. Duurlopen blijven toch favoriet <3! :-D. Liefst alles tot 30 k, dan ben ik het ook weer beu :p

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *