Close
Zo loop je de eerste marathon

Stappenplan: zo maak je een hardloopwedstrijd makkelijker

Hardloopwedstrijden zijn pittig. Waar je tijdens de trainingsperiode wel eens een slechte dag kunt permitteren, wil je op een wedstrijd gewoon pieken. Dat betekent dat je goed getraind moet zijn en alle omstandigheden van de dag optimaal moeten zijn. Heel comfortabel is zo’n wedstrijd ook niet, vooral niet bij kortere afstanden (t/m 10 km). Je loopt dan namelijk met een hoge hartslag die niet prettig aanvoelt, maar je moet dat wel een flinke tijd vol zien te houden. Geen snelheid verliezen, maar volop presteren. Dat is pittig, heel pittig, maar gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om een hardloopwedstrijd makkelijker te maken.

Train op wedstrijdtempo

Als je gaat trainen voor een bepaalde afstand heb je misschien al wel een gewenste eindtijd in gedachten. Als het je eerste wedstrijd met die afstand is is dat misschien moeilijker, maar een gewenste eindtijd kun je vaak wel bedenken op basis van andere afstanden. Of misschien op basis van je trainingen. Als je de bijbehorende snelheid een aantal keer traint in je voorbereidingsperiode, kan dit een hoop schelen tijdens de wedstrijd. Je went dan al een beetje aan dat tempo. Loop dan niet de volledige wedstrijdafstand, maar een deel. Ik houd altijd een richtlijn aan 2/3 van de wedstrijdafstand, maar varieer hier wel wat in.

Horloge

Met een horloge hardlopen vind ik, zeker tijdens een wedstrijd, een stuk prettiger dan met je telefoon en een app. Een horloge draag je namelijk om je pols, dus hij zit minder in de weg en je kunt er makkelijker op kijken. Duur hoeven ze ook niet te zijn, voor een paar tientjes heb je er al een. Wil je helemaal goedkoop uit zijn? Koop dan een stopwatch voor om je pols; er staan kilometerpaaltjes aan de kant van het parcours, dus weten hoe ver je bent doe je wel.

Ideaal is natuurlijk een smartwatch. Daarop staat welke snelheid je moet lopen om je doel te behalen. Maar ook hoe hard je gaat, hoe ver je gaat, je hartslag. Mij geeft het heel veel steun als ik zie dat ik goed op schema loop.

Oefenen met drinken

Niets is zo vervelend als tijd verliezen om te drinken, of te stikken in je water omdat blijkt dat je helemaal niet kunt rennen en hardlopen. Oefen daarom goed met drinken tijdens het hardlopen, het zal vast een paar keer vervelend voelen, maar daarna gaat het al een stuk makkelijker.

Draag vaak gedragen kleding

Nieuwe kleding kopen voor een wedstrijd is natuurlijk hartstikke leuk, maar niet handig. Zorg ervoor dat je de hardloopkleding die je tijdens een wedstrijd draagt ook tijdens een training draagt, want dan weet je zeker dat het goed zit. Ik heb zelfs een vast setje dat ik draag tijdens een wedstrijd. Dat heeft er mee te maken dat de startnummers met speldjes die aan je shirt gemaakt moeten worden, en ik niet in elke top gaatjes wil. Bonustip.

Heb jij nog een tip om je hardloopwedstrijd makkelijker te maken?

About Tessa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang