Close

Hardlopen: alleen of met een loopgroep?

Sinds een tijdje loop ik met een loopgroep, daarvoor liep ik altijd in mijn eentje. Ik weet van beide manieren nu het een en ander, en daarom heb ik besloten daar een blog over te schrijven. Want ja, want is leuker of beter?

Alleen lopen

In mijn eentje lopen heeft mij altijd meer aangesproken dan een loopgroep. Ten eerste omdat ik niemand wilde ophouden, maar ook zeker niet opgehouden wilde worden. Bovendien zit je dan vast aan bepaalde momenten waarop je moet gaan trainen, en ik wilde het liefst flexibel blijven. Als je alleen loopt bepaal je zelf waar je loopt, hoe vaak je loopt en waarvoor je loopt (voor welke wedstrijd of welk doel bijvoorbeeld). Bovendien kies je dan ook zelf met welk schema je wilt lopen, ook wel heel prettig. Een ander groot voordeel van alleen lopen vond ik het moment dat je kunt kiezen. Ik loop bijvoorbeeld veel beter vlak na opstaan dan ‘s avonds, dan ben ik al een beetje moe van de dag en krijg ik vaak last van steken door het eten.

Loopgroep

Bij een loopgroep is het heel anders lopen dan alleen. De trainer bepaalt mijn schema, en ik ga voor dezelfde doelen als de groep. Gedeeltelijk natuurlijk, want uiteindelijk ben je nog steeds heel vrij en ook al strijd je allemaal voor een snelle 10k, ‘snel’ is voor iedereen anders. In een loopgroep trainen is veel gezelliger dan in je eentje, er is een hoop te kletsen. Bovendien is het vaak afwisselender, kun je jezelf verder pushen dan alleen en train je vaak ook langer.

Verschillen

Er zijn dus veel verschillen in het lopen met een loopgroep en het in je eentje lopen. Dit zijn de belangrijkste:

  • als je alleen loopt kun je zelf je schema kiezen, bij een loopgroep doet de trainer dat
  • als je alleen loopt kies je je eigen doelen, bij een loopgroep ben je daarin beperkter
  • alleen lopen is veel ongezelliger dan in een loopgroep
  • als je alleen loopt ben je op jezelf aangewezen, bij een loopgroep kun je op andere mensen terugvallen en kunnen ze je helpen bij bepaalde vragen
  • als je alleen loopt ben je eerder geneigd om niet te gaan, loopgroepen werken ongelooflijk motiverend
  • je maakt in een loopgroep ongemerkt veel meer kilometers dan je denkt of dat je zou doen als je alleen zou lopen

Er zijn dus veel verschillen tussen alleen lopen of lopen in een loopgroep. Waar kies jij voor? En waarom?

About Tessa

1 thought on “Hardlopen: alleen of met een loopgroep?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang