Close

Zo maak je van hardlopen je favoriete sport!

Als ik vertel dat ik graag hardloop krijg ik heel vaak dezelfde reactie: “ik vind hardlopen saai”. Mensen denken vaak dat hardlopen niets meer is dan op steeds hetzelfde tempo je rondje afleggen, en dat ze zich daarbij stierlijk gaan vervelen. Oke, toegegeven: ik verveel me ook wel eens tijdens een rondje lopen. Maar dat hoeft helemaal niet, er zijn een aantal manieren om je rondje een stuk leuker te maken.

Hardlopen saai? Nu niet meer.

Variatie in je route

Ik snap het wel: steeds hetzelfde rondje lopen is niet leuk. Je kunt je erbij neerleggen dat het saai is, je kunt ook eens een andere route of omgeving opzoeken. Zo liep ik jaren in mijn eigen kleine dorpje, en liep ik enkel en alleen op van die saaie 60-wegen tussen de weilanden. Nu ik ben verhuisd heb ik ineens een bos in de buurt, maar kan ik ook heel stads lopen (en die 60-wegen, die heb ik ook nog steeds). Ik kan dus heerlijk variëren in mijn route.

Afwisseling in de training

Je kunt natuurlijk ook steeds andere trainingen doen. Je standaard rondje, een keer een intervaltraining of maak een eigen triathlon. Vooral met dit heerlijke weer is dat super. Je gaat op de fiets naar het zwembad of een meer, daar een rondje hardlopen, en dan dan duik je het water is. Heerlijk is dat toch? Koop een paar goede wandelschoenen en ga lekker hiken. Zo bouw je wat langzamer aan je conditie, maar als je een lange uitdagende route neemt is het super voor je uithoudingsvermogen.

hardlopen saai? Niet met deze tips

Zoek een loopmaatje

Alleen lopen is natuurlijk een stuk minder gezellig dan samen lopen. Op internet kun je heel goed loopmaatjes vinden (op Facebook is er een specifieke groep voor), maar je kunt je natuurlijk ook aansluiten bij een loopgroep. Wil je liever met een bekende lopen, maar doet diegene niet aan hardlopen (of hebben jullie een heel andere snelheid), dan kun je ook vragen of iemand op de fiets meegaat. Heb je ook gelijk een slachtoffer voor je flesjes water.

Wedstrijden

Inschrijven voor wedstrijden geeft vaak een enorme motivatieboost. Het geeft een andere sfeer aan de trainingen, omdat je gerichter traint. Daarnaast blijft de adrenalinekick van een wedstrijd wel een tijdje hangen, waardoor je het hardlopen de tijd erna ook veel leuker vind. Oh, en de hersteltraining na een wedstrijd: heerlijk!

Gebruik je telefoon

Onze mobiele telefoons, het schijnt dat we er maar liefst 300 minuten per dag naar kijken. Als bovenstaande tips echt niet helpen om je rondje lopen minder saai te maken, kun je altijd je goede vriend inschakelen. Muziek, een fijne podcast of een boek beluisteren bijvoorbeeld. Allemaal manieren om jezelf te vermaken. Het gaat allemaal net wat minder makkelijk dan wanneer je op de bank zit, maar het kan wel. Bovendien kan het de manier zijn om bepaalde cursussen te volgen terwijl je er eigenlijk geen tijd voor hebt.

Gebruik je favoriete kleding en gadgets

Ik kan het niet leuker voor je maken allemaal. Maar ik moet zeggen dat als ik een paar nieuwe Nike hardloopschoenen aantrek, heb ik er zeker net wat meer zin in. De wielrenbroekjes zijn weer helemaal terug deze zomer, en die zijn ideaal voor hardlopen. Je benen schuren niet en het is vrij luchtig.

zo word hardlopen ook jouw favoriete sport

Let wel even op als het zo heet is als bijvoorbeeld vandaag, dat je genoeg water bij je hebt en niet midden op de dag gaat lopen. Een petje is ook fijn. Als het echt te warm wordt kun je er beter mee stoppen!

lees ook:

About Tessa

1 thought on “Zo maak je van hardlopen je favoriete sport!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang