Close

Hardlopen in de zomer, waar moet je aan denken?

De zomer is met uitstek hét seizoen voor hardlopers. De loper die het hele jaar doortrainen worden blij van de zon en de stijgende temperaturen, maar ook de Mooiweer-lopers beginnen zo langzamerhand hun hardloopschoenen tevoorschijn te toveren. Niet zo gek: lekkere temperaturen, minder regen en de mogelijkheid een kleurtje te krijgen zijn natuurlijk grote voordelen van hardlopen in de zomer. Toch zijn er paar dingen waar je aan moet denken.

Veel water drinken

Onderschat niet hoeveel water je (extra) moet drinken als het warm is. Als je normaal makkelijk een uur kunt rennen zonder water, wordt dat een stuk lastiger als het warm is. Probeer het ook vooral niet! Probeer minimaal 400 ml water per uur te drinken, dan drink je niet teveel, maar ook niet te weinig. Eigenwijs zijn mag, maar als je erachter komt dat je minder goed gaat presteren, je hoofdpijn krijgt, je hartslag hoog is of je je naar voelt tijdens of na een training weet je waar het vandaan komt. Niet fijn dus.

Hogere hartslag

De stijgende temperatuur neemt nog een ongemak met zich mee: je hartslag zal een stuk hoger zijn dan gewend. Dat betekent dat langzame duurlopen (waarbij de hartslag laag moet zijn) beter in de vroege ochtend of ‘s avonds gelopen kunnen worden. Bovendien zul je wellicht sneller moe zijn, harder hijgen dan normaal en meer zweet produceren. Vooral dat laatste is ook weer een reden om goed te drinken, je hebt gewoon veel meer vocht nodig.

Smeer je in

Zonnebrand voelt heel vervelend op de huid als je gaat hardlopen. Je gaat zweten en dat wordt een vieze, kleffe smeerboel. Ik weet het, en ik snap het ook heel goed als je je niet wilt insmeren voor het hardlopen. Maar, vergeet niet dat je al snel wat uurtjes buiten doorbrengt en dat het dus wel een stuk verstandiger is om je goed in te smeren.

Goede kleding

Voor mannen vind ik de merken Les Deux en Only and Sons heel fijn. Wel wat duurder, maar goede kwaliteit heeft bij mij de voorkeur. Sokken haal ik zelf ook bijvoorbeeld van Fila. Ik heb al eens een artikel geschreven met een aantal dingen die je nodig voor de zomer, ik raad je aan dat artikel nog even te lezen. Misschien heb je alles al, misschien niet, maar het kan geen kwaad alles nog even te controleren.

Ben jij ook iemand die blij wordt van de hogere temperaturen? Ik vind het heerlijk! De eerste keer in korte broek en top is voor mij echt een geluksmomentje, net als de eerste keer dat ik water mee moet nemen, ik een zonnebril draag of bruin thuiskom. En, als ik me niet heb ingesmeerd (want eerlijk, ik ben daarin echt niet het goede voorbeeld) vind ik het zelfs een geluksmomentje als ik ben verbrand. Tenzij het pijn doet, dan natuurlijk niet meer.

Dan denk ik dat je nu helemaal klaar bent voor de zomer. Heel veel renplezier!

About Tessa

6 thoughts on “Hardlopen in de zomer, waar moet je aan denken?

  1. Goed insmeren is zeker ook belangrijk. Vooral omdat dit vaak geen gewoonte is. Bij mij tenminste niet. Ik ga van narigheid altijd extra vroeg hardlopen in de zomer, omdat niet goed tegen de hitte kan.

  2. Goede tips! Ik ben zelf niet echt een hardloper maar sommige tips zijn gewoon voor sporten in de zomer in het algemeen erg bruikbaar. Bedankt!

  3. Super handig artikel! Ik ben nou niet bepaald een geoefende loper, maar loop over drie maanden mee met de 15 kilometer op m’n werk. Begin volgende week met trainen, dus tips zijn meer dan welkom! Thanks!

  4. Hardlopen is me net iets te lastig in deze warmte. Maar ik onthou je tips wel bij het wandelen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang