Close

Haren kammen bij gevoelige kinderen

Haren kammen was hier altijd een ramp. Alsof ik mijn dochter zwaar aan het mishandelen was zo hard gilde zij het uit. Inmiddels heb ik wat tips en tricks geleerd om het haar toch goed te verzorgen bij de gevoelige kinderen.

Wat bedoel je met gevoelige kinderen?

Hiermee bedoel ik hsp kinderen, autisten, kinderen met ADHD.. Ze zijn gewoon net wat gevoeliger voor prikkels dan kinderen die dat niet hebben. Dit kan resulteren in overprikkeling wat weer kan lijden naar driftaanvallen, huilbuien, niet slapen, en vaak alsnog ongekamde haren. Ik heb haren kammen als klein meisje ook echt als vreselijk ervaren. Wisten we toen maar wat ik nu allemaal weet!

De haren kammen zonder pijn

Droog kammen is voor veel kinderen (niet alleen de gevoelige kinderen) echt een ramp. We hakken en borstelen erop los, want tja je moet er toch doorheen. Wat hier heel veel tranen scheelde is door het haar nat te kammen. Zodra je het lekker gewassen hebt dan doe je er echt veel conditioner in (niet op de hoofdhuid want dat gaat de haarvaten verstoppen en maakt het haar weer lastiger) en dan begin je bij de uiteinden naar beneden te kammen en gaat steeds een stukje hoger. Leg je hand altijd op het hoofd boven waar je begint met kammen. Dit zorgt ervoor dat je minder trekt aan het haar.

Een echte uitkomst hier bleek de tangle teezer. Dat is een borstel waarmee je nat en droog kunt kammen en door de vorm en hoe de stekels staan heb je serieus 10x minder last dan een andere borstel. Mijn oudste dochter en ik hebben allebei krullen en ook wij willen echt niet anders om onze haren te borstelen.

Wil je echt droog haar borstelen dan raad ik aan om heel veel anti klit spray, of conditioner spray erin te spuiten. Je kunt dit overigens ook zelf maken door wat conditioner en water in een spuitfles te doen.

Afleiding

Wat hier ook werkt en ik zeker altijd inzet is afleiding tijdens het haren borstelen. Laat ze bijvoorbeeld lekker in bad zitten terwijl jij rustig borstelt. Of onder de douche zodat de waterstroom ze bezig houdt. Is dat niet handig zet dan een filmpje op, of geef ze een telefoon om een spelletje te doen. Ze zijn dan zo met wat anders bezig dat ze minder denken aan de pijn of wat er gebeurt op hun hoofd. “Ze moeten er gewoon even doorheen” is een tricky houding om te hebben tegenover de gevoelige kinderen, hier kunnen ze heel lang last van hebben. En bovendien waarom zou je het niet makkelijker voor ze maken?

Ik hoop dat deze tips helpen en ik hoor graag of jij nog tips hebt!

 

About Judith

Hi! Welkom bij Pink Press! Ik ben Judith, ondernemer, meisjes mama, en gediplomeerd voedingsdeskundige en gewichtsconsulente. Liefs xoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tips bij opvliegers Q&A over de overgang