Life Sciences & Health 010 | Healthy Funding II

healthy funding - Life Sciences & Health 010 | Healthy Funding II

In 2040 zal de levensverwachting stijgen van 86 naar 95 jaar. Dat zijn 9 extra levensjaren! Een sterk staaltje van innovatie in de zorg. Aan het woord is Marleen Jansen van de Rabobank. Ze is keynote spreker tijdens Healthy Funding II event.

Healthy Funding II event

Dat het Healthy Funding II event in Rotterdam wordt gehouden is gezien de woorden van Marleen meer dan toepasselijk. In de stad wonen de meeste honderdjarigen. Maar die innovatie hè, daar gaat het om. Want zonder medische technologie investeerders blijven de zorginnovaties van de toekomst bij ideeën, dromen en wensen. Dat zou eeuwig zonde zijn. Life Sciences & Health 010 fungeert als virtueel netwerk en slaat tijdens Healthy Funding II een brug tussen de start ups en ondernemers met steengoede ideeën en financiële mensen die de broodnodige financiële ondersteuning kunnen bieden. Dat het onderwerp leeft, kun je duidelijk van het aanwezige publiek aflezen. Maar liefst 130 deelnemers hebben zich in de Rotterdam Science Tower verzameld.

Die hulp, de genoemde financiële ondersteuning, komt in verschillende gedaantes. Deze middag in het Rotterdamse waren het er 13 om precies te zijn. Bevlogen ondernemers, klaar om andere ondernemers de helpende hand te bieden. Elk op hun eigen manier in verschillende fases van het op de markt brengen van een product in de zorg.

Funding fases van een onderneming

De fases, die zijn enorm belangrijk. De fase waarin je onderneming verkeert, bepaalt wat je nodig hebt en waar je dat kunt vinden. Volgens de andere keynote spreker van deze middag, ondernemer Thom Nefkens van Healthy.Capital, het geheim om investor ready te zijn. Waar hij blij van wordt als investeerder? Een goed en professioneel team achter het idee en een product dat een oplossing biedt voor de consument. Probeer een goed team om je heen te verzamelen en met een market fit product te komen en je hebt zijn aandacht. Waar Healty.Capital een goed team als belangrijk instrument ziet, vertrouwt Maas & Kleiberg op een community. Samen met deze community worden businessplannen gerealiseerd die als basis dienen voor hun motto: Van ambitie naar impact.

Voor de liefhebber de verschillende fases op een rij:

Pre-Seed
Start/launch
Seed
Commercialisation
Growth
Sale

Voor elke fase een passende investeerder

De verschillende fases die je start up doorloopt om van idee, wens en droom werkelijkheid te worden, kun je zien als haltes waar investeerders kunnen instappen op jouw trein naar een betere, mooiere en gezondere wereld. Sommige investeerders, zoals Blue Sparrows en Swanbridge Capital, zijn expert in de hele vroege fase. Blue Sparrows verwacht, met de beschikking over zeven ervaren MedTech ondernemers, dat ze de ontwikkeling en commercialisatie van de projecten waarin ze investeren kunnen verbeteren en zelfs versnellen. Swanbridge Capital wil de uitdagingen die een start up in de vroege fase mogelijk ervaart tackelen.

Weer anderen kunnen en willen de hele reis met je mee zoals Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Die biedt tijdens het hele traject ondersteuningsmogelijkheden op het gebied van informatie, subsidie aanvragen, advies en netwerken. En dan heb je nog die partijen die samen met jou letterlijk een brug naar nieuwe afzetmarkten slaat. Zo verschaft Holland US Bridge (HUB), de naam zegt het al, toegang tot experts in Amerika. 

Want, met alle respect, Nederland is geen markt! -Jasper Evers | holland united states bridge-

Dus! Evers: In Amerika wil je zijn.

Healthy Funding II fungeert op 28 juni als matchmaker tussen die ondernemer met zijn briljante product en een afzetmarkt. Maar met een briljant idee alleen ben je er nog niet. In deze sector waar de ontwikkeling van een beetje apparatuur al duizenden zo niet miljoenen euro’s kost, hoort investeerders warm krijgen voor je project er gewoon bij. Het goede nieuws: er is geld. Er is heel veel geld beschikbaar. Je moet alleen weten waar je het kunt halen. Tip: Mibiton is gespecialiseerd op het gebied van funding van Medtech apparatuur. Je beseffen dat investeerders ook bedrijven zijn die een gezonde onderneming willen runnen helpt ook. Voor niets gaat de zon op dus.

De één wordt door middel van (minderheids)aandelen voor een klein stukje eigenaar en weer een ander betaalt zijn inspanningen uit het opgehaalde kapitaal. Dat laatste gaat op voor PNO Consultants. PNO opereert, met 19 vestigingen verdeeld over Europa, ook over de grens. De geleverde inspanning wordt betaald uit het opgehaalde subsidiegeld. Over ophalen gesproken, je kunt geen funding event houden zonder dat crowdfunding ter sprake komt. Crowdfunding is tegenwoordig een veel ingezet financieringsmogelijkheid. Er zijn hiervoor, op het moment van schrijven, 150 platforms.

Dit en nog zoveel meer is, onder leiding van BNR radio presentator Thomas van Zijl, besproken in Rotterdam. De deelnemende organisaties hebben in pakweg twee minuten mogen vertellen waar hun krachten liggen en hoe ze die kunnen gebruiken om de ondernemer op weg te helpen. Op basis hiervan konden de aanwezigen een tweetal organisaties kiezen van wie ze meer wilden weten. Op het programma stonden namelijk verdiepende sessies gepland. Een mini workshop, verhalen uit de praktijk of gelegenheid tot het stellen van vragen. Elke organisatie vulde zijn sessie op een eigen manier in. De pitches waren een belangrijke leidraad bij het maken van een keuze voor een sessie, maar gaven tegelijkertijd ook een mooi kijkje in de wereld van MedTech en de toekomst. Onze toekomst! Wat duidelijk is geworden, is dat financiering heel goed mogelijk is. 

Maar, er zijn altijd maars, met wie wil je in zee, wie past het best bij het stadium waarin je project zich bevindt. En ook niet te onderschatten: Wat verwachten de investeerders, specialisten en adviseurs? Wat zorgt er voor dat ze mee willen in je verhaal? Een korte pitch is natuurlijk te kort om hier uitgebreid antwoord op te geven, maar er werden zeker tipjes van de sluier gelicht.

Tijdens deze pitches bleek ook dat het overgrote deel van de sprekers (zoals je zou verwachten op een healty funding event natuurlijk) de medische sector als niche hebben, maar niet allemaal! Symbid bijvoorbeeld. Daar draait het vooral om ambitie en innovatie, om het even in welke niche. In de Seed en Growth fase faciliteren ze ondernemingen in het ophalen van benodigd kapitaal. Dat ophalen gebeurt bij business angels en middels crowdfunding. Het advies is om vooral van leningen weg te blijven.

Een goed idee fund zichzelf niet -Robin Hoogstraten | Symbid-

Sommigen kwamen van ver en weer anderen speelden een thuiswedstrijd. InnovationQuarter is niet alleen gevestigd in Zuid-Holland, het helpt buitenlandse bedrijven ook bij het vestigen in deze provincie. Daarnaast financiert InnovationQuarter, gedurende alle fases, bedrijven die innovatieve ideeën hebben. Met een mooi metafoor trok Giovanni Pazienza van Van Paz vervolgens de aandacht van de aanwezigen. Hij vergeleek publieke funding en privé investeringen met stokken. Door sporten toe te voegen aan deze twee stokken maak je een ladder. Van Paz voegt die sporten toe en maak hiermee een mooie mix tussen deze twee verschillende financieringsmogelijkheden. Deze twee financieringsvormen gecombineerd met hun expertise op het gebied van research en development maken van Van Paz een sterke samenwerkingspartner.

Life Sciences & Health 010

Verschillende bedrijven met een verschillende insteek, maar allemaal bevlogen ondernemers. Dat de ene investeerder de andere niet is heeft Healty Funding II wel bewezen. Dat er veel mogelijk is ook! Het staat of valt met ambitie, innovatie én de juiste financiering.

Life Sciences & Health 010 kan terugkijken op een succesvolle tweede event en verwelkomt deelnemers graag weer bij een derde editie. Voor de nabije toekomst staat er op 13 september 2018 een Netwerk Ontbijt Zorg Innovatie op het programma. Aanmelden hiervoor kan via de website.

Life Sciences Health 010 Healty Funding II investeren in gezondheid - Life Sciences & Health 010 | Healthy Funding II


Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een cadeau. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥ 
Spread the love