Heerlijke comfort prei en aardappelsoep

Het zijn van die dagen dat het weer eigenlijk niet goed weet wat hij moet doen, dan weer ijskoud, dan weer lente, en dan weer nat. Een lekker soepje is dan heerlijk!!! 

Cream of potato & Leek

Ik heb ongeveer een jaar in London en Dublin gewoond. En ik kan je vertellen als ik iets smerig vond dan was het wel prei. Maar daar zit het vol met soepbarretjes, en kun je echt overal wel een soepje krijgen. Mijn favoriet was dan altijd de “cream of potato & leek”. Lekker romig en dik, met wat bacon erop, en echt zo een comfort soepje waar je warm van werd en je weer helemaal opknapt.
Pas toen ik het zelf wilde maken kwam ik achter de vertaling, zo zie je maar weer dat je niet alles zomaar moet afwijzen voor je het geproefd hebt…

In de jaren is het recept wel een beetje aangepast, maar nog steeds lekker!

Wat heb je nodig?

 • 2 stuks prei
 • 4 middel maat aardappelen
 • 2 blokjes kippenbouillon
 • 1.5 liter water
 • crème fraiche of zure room
 • 4 teentjes knoflook
 • zout en peper
 • bacon of spek
 • stokbrood
 • roomboter
 • optioneel: gehaktleekandpotatosoup

Hoe maak je het?

Pel de knoflook, en snijd in kleine stukjes. Schil de aardappels en snijd in blokjes. De prei snij je in kleine reepjes tot het donkergroen.

Zet een pan op met 1.5 liter water en de 2 bouillon blokjes. Doe daar ook het donkergroene gedeelte van van de prei. In een andere pan doe je wat roomboter en daar bak je zachtjes de prei, aardappels en knoflook in. Als dit begint te verkleuren, dan haal je het donkergroene gedeelte van de prei uit de bouillon, en doe je de aardappels, prei en knoflook in de bouillon. Dit laat je lekker een half uurtje zachtjes koken.

Bak ondertussen de bacon in dezelfde pan als waarin je net hebt gebakken, dit geeft een lekker smaakje. Snijd wat brood en zorg dat de boter op kamer temperatuur is.

Zet een blender op de soep, zodat het helemaal zacht en romig is. Doe er dan nog wat zout, peper en de zure room bij. Serveer het met brood en boter, en wat bacon. Hier zijn ze dol op brood in de soep dopen, en dat maakt het allemaal extra creamy.

Ik heb optioneel gehakt erbij gezet. Dit is omdat mijn verloofde eigenlijk wel altijd vlees bij het eten wilt. Dus ik heb lekker balletjes gemaakt, heel simpel met ei, zout en peper. Je maakt er kleine balletjes van, en die kook je mee met de bouillon. Haal ze eruit voor je de blender erop zet, en doe ze daarna weer erin.

 

Eet smakelijk!

 

self care vlog banner youtube

Vriendelijke disclaimer:

De content op dit blog is puur informatief. Het is geen vervanging voor professioneel of medisch advies. Wij geven tips en suggesties, dat betekent niet dat je het klakkeloos moet opvolgen. Wij nemen daar geen verantwoording voor.  Op Pinkpress.nl wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Hier word jij niet slechter van, wij wel beter. Ook krijgen wij soms betaald of een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd, al kan ik je vertellen dat wij wel gewoon vrouwen zijn die blij worden van een nieuwe producten. Die enthousiasme vind je natuurlijk terug. Je bent zelf verantwoordelijk voor waar jij je geld uitgeeft, je kunt dit niet verhalen op deze site/ pink press. Voor meer informatie kun je de algemene voorwaarden nog doorlezen.♥

3 gedachten over “Heerlijke comfort prei en aardappelsoep”

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven